Karabük Bürnük Köyü

Karabük Bürnük Köyü

Bürnük Köyü , Karabük ilinin Merkez ilçesine bağlı tarihi bir köydür.Eskiler köyün adının Türk Boylarından birinden geldiğini söylerler. Horasan evliyalarından bir gurubun gelerek köye yerleştiği de rivayet edilir.

Köyün kurucusuna ait olduğu söylenen türbe yeri Yazıcılar Mahallesi mezarlığında bulunmaktadır. Bürnük kelimesi Türk Dil Kurumunun Büyük Türkçe Sözlüğünde çarşaf manasına geldiği belirtilmiştir.Genellikle Kastamonu-Sinop yöreleriyle yakın gelenekler taşır. Yedi Mahalleden müteşekkil köyün her mahallesinde farklı gelenek görülebilir.Arefe günleri ikindi namazından sonra topluca mezarlık ziyareti yapılır. Bayram günleri süresince her bir mahalle, bayram namazından sonra ilan edilen proğrama göre diğer mahallelere ziyaretlerde bulunurlar. Eskiden bayram namazından sonra Yazıcılar Mahallesi mezarlığında köyün kurucusuna ait olduğu söylenen türbe ziyaret edilir, bilahere mahalleye bayramlaşmaya çıkılırmış.Önceleri köyün davul-zurna ekibi varken, bu adet sürdürülmemiş, ekip üyelerinin hayattan ayrılması ile tamamen bitmiştir. Düğünler genelde Cuma günü akşamı başlar, Pazartesi günü biter. Cuma günü kına yaklılır.Cumartesi erkek tarafında 'oğlan ağırlama' , kız tarafında 'kız ağırlama' merasimleri yapılır. Pazar günü gelin alma günüdür. Akşam namazından sonra cami cemaati dua ve tekbirrlerle 'güveyi koyma' merasimini gerçekleştirir. Pazartesi gün ışımadan gelin hanıma kaynana nezaretinde köy pınarı ayağına ekmek doğrtılır. Aynı gün kız tarafı 'duvak serpme' merasimine gelir. Bu aynı zamanda düğün merasiminin bitmesi anlamına gelir.
Uzun kış gecelerinde erkekler yatsı namazı sonrası köy odalarında toplanıp sohbet ederken, kadınlar da komşu ziyaretlerinde bir araya gelirler. Bu ziyaretlerde sohbetin yanı sıra, hane sahibinin işlerinin yapılması da amaçlanır. Tarla - bahçe işlerinde kadın erkek beraber çalışır.Karabük merkezine 20 km uzaklıktadır.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 1940 lı yıllara kadar özellikle çeltik (pirinç) tarımı yapılırken, Türkiyenin ilk ağır sanayii olan Karabük Demir Çelik Fabrikasının işletmeye alınması, nüfusun büyük bir kısmını sanayi işçisi olmaya yöneltmiştir. Bugün itibariyle ekonomik anlamda tarım ve hayvancılık gayet azalmış olup, emeklilerin sayısı artmıştır. Yapılan tarım ve hayvancılık genellikle kendi ihtiyaçlarının karşılanmasına yöneliktir. Sanayide çalışan nüfusun il merkezine yerleşmesi, ilköğretim nüfusunu da azaltmış, geride kalanlar da eğitim için il merkezine taşınmışlardır.Köyde, ilköğretim okulu binası vardır ancak taşımalı eğitim sistemine geçildiği için kullanılmamaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır.Sağlık ocağı yoktur sağlık evi vardır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyümüze Karabük İl özel İdaresi tarafından çeşitli köy ihtiyaçları için yardımlar yapılmaktadır. Köy İçme Suları için çimento, mahalle aralarına kaldırım için nakit para vb.


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.