Karakoyunlu Taşburun Köyü

Karakoyunlu Taşburun Köyü

Taşburun köyü haberleri, köyü güncel son dakika gelişmeleri, Taşburun köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Iğdır köyleri arasında yer alan Taşburun köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Iğdır Taşburun köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Taşburun köyü son dakika gelişmeleri, Taşburun köyüne özgü yemekler, Iğdır Taşburun köyünün tarihi, Taşburun köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Taşburun köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Taşburun, Iğdır ilinin Karakoyunlu  ilçesine bağlı bir köydür.

Adını Ağrı Dağı'nın püskürttüğü lavların meydana getirdiği kayalıkların ova kısmına doğru en çok uzandığı çıkıntı (burun)'nın bitişiğinde kurulmuş olmasından alan köyde,[3] sırasıyla Urartulardan sonra Medler, Sakalar, Persler ve Sasaniler hüküm sürdü. 642 yılındaki Nihavend Savaşı ile Arapların eline geçen köy, 1064 yıllarından sonra Selçukluların hâkimiyetine geçti. Bölgeye adını Oğuz boylarından "Taşburun Oymağı" yerleşerek "Taşburun" adını vermiştir. 1239'da Moğol istilasına uğrayan köy, 1514'teki Çaldıran Muharebesi ile Osmanlı Devleti'ne katıldı. Yaşanan Osmanlı-İran Savaşları'ndan ötürü zaman zaman Osmanlı egemenliğinden çıkan köy, 1876 yılında imzalanan Ayastefanos Antlaşması ve onu mütekip Berlin Antlaşması uyarınca Kars, Batum, Artvin ve Ardahan sancaklarıyla beraber Rus Çarlığı'na bırakıldı.

1934 yılında "bucak" (nahiye) statüsü alan Taşburun'a, şu anda bağlı bulunduğu Karakoyunlu da dahil olmak üzere 14 köy de bağlandı. Ancak, 1992 yılında Iğdır ilçesinin il olmasının getirdiği yeni idari düzenlemelerden dolayı bucağa bağlı bir köy olan Karakoyunlu, ilçe yapılarak Taşburun Bucağı da Karakoyunlu İlçesine bağlı bir köy hâline getirildi. Ancak, çevresine göre nüfusunun fazlalığı göz önüne alınarak 1993 yılında belde statüsüne sahip oldu. 2007 yılında Cennetabat Köyü, beldeye mahalle olarak bağlandı. Taşburun'un belediye statüsü, nüfusunun 2000 kişinin altına düşmesi üzerine 2013 yılında sona erdi.Köy, Iğdır il merkezine 22 km. uzaklıktayken, Karakoyunlu ilçe merkezine ise 8 km. mesafededir.Nahçıvan ile bağlantıyı sağlayan karayolu köyün çok yakınından geçmektedir.

Topraklarının tamamı ova şeklinde olan köyün Ermenistan sınırın uzaklığı 8 kilometredir. Doğusunda Aralık İlçesi ve Koçkıran Köyü, batısında Karakoyunlu İlçesi güneyinde ise Ağrı Dağı bulunmaktadır.1886 yılında Rus İmparatorluğu'na bağlı Kars Vilayeti'nde bir köy statüsünde olan Taşburun nüfusunun %11'i Ermenilerden oluşurken %63.5'i de Türklerden oluşmaktaydı.

Taşburun, Iğdır ilinin Karakoyunlu ilçesine  bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Taşburun köyü resimleri ve Taşburun köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Iğdır Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Taşburun Iğdır Arası Kaç Km? Iğdır Hava Durumu? Iğdır Köylerini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Iğdırli iseniz Iğdır Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Iğdırli Ünlüler arasında Taşburun Köyünde doğan biri var mı?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.