Kars Hacıhalil Köyü

Kars Hacıhalil Köyü

Hacıhalil, Kars ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köy halkı köken açısından Türkistan Horasan'dan gelmiş olan Ahmet Yesevi dervişleriyle beraber Anadolu'ya göçen Horasani Oğuz Türkmenlerinden oluşmaktadır.

Kars açısından stratejik öneme sahip bir köy olan Hacıhalil ,1915 Ermeni olayları sırasında birçok şehit vermiştir.OĞUZ-TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri halen yaşatılmaktadır. Unutulan geleneklerden olan kirvelik geleneği bu Oğuz-Türkmen köyünde hala yaşatılmaktadır.Kirvelik;Oğuzlardan gelen bir adettir. Müslüman Oğuzların ad koyma, toy, av ve şölenlerinin yanında bir de sünnet düğünü geleneği vardır. Kirva – kirve – kivra ;sünnet olan çocuğu, sünnet merasimi sırasında kucağında tutan kişiye denir.Sünnet düğünü olacağı zaman, sünnet yaptıran aile ya çok yakın bir akrabasını ya da dost olmak istediği birisini kirve olarak tayin eder.Bir aile ile diğer bir aile arasında kan davası veya başka bir husumet varsa birbirleriyle yeniden dost olmak istiyorlarsa kirve olurlar. Kirveler arasındaki dostluğa çok büyük bir önem verilmektedir. Şöyle ki; hiçbir zaman kirve kirvenin kızını alamaz. Sünnet düğünü için başka yerden gelen misafirleri ağırlamakta kirvede ev sahibi kadar mesuldür.Kars il merkezine 20 km uzaklıktadır.Verimli tarım arazıleri ve geniş meralara sahip olan köy, 2300 rakıma sahip olan Hacıhalil Dağının kuzey yamacına kuruludur.
Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi çok verimli olan arazilerinden ötürü, tarım ve hayvancılığa dayalıdır çok az da olsa aracılık yapılmaktadır.Köyde bir çok küçük ölçekli doğal su kaynağı bulunmaktadır.Köyde ilköğretim okulu vardır.Köyde Jandarma Karakolu bulunmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Sağlık ocağı olmasına rağmen faal değildir. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.