Kazakistan, Siyasi Baskı Kurbanlarını Anıyor

Kazakistan, Siyasi Baskı Kurbanlarını Anıyor

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği Kazakistan Masası, Kazakistan'da 31 Mayıs günü Siyasi Baskı ve Totaliter Rejim Kurbanlarını...

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslar arası Gazeteciler Derneği Kazakistan Masası, Kazakistan'da 31 Mayıs günü Siyasi Baskı ve Totaliter Rejim Kurbanlarını Anma Günü olarak anıldığını bildirildi.

Kazakistan'da 1918-1933 yılları arasında SSCB döneminde yaşamını yitiren yaklaşık 3 milyon Kazak Türkü anıldı. Kazakistan'ın başkenti Astana'daki etkinliklere katılan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Astana'ya 30 kilometre uzaklıkta bulunan ALJİR kampı yerinde siyasi baskı kurbanları için dikilen 27 metre yüksekliğindeki anıta çiçek bıraktı.

Nazarbayev, yaptığı konuşmasında Kazakistan'da 31 Mayıs günü Siyasi Baskı ve Totaliter Rejim Kurbanlarını Anma Günü olarak kaydedildiğini belirterek, Stalin döneminde toplam 103 bin kişinin rejim kurbanı olduğunu ve 25 bin kişinin kurşuna dizildiğini hatırlattı.

Anma günü hakkında TKÜUGD'dan yapılan açıklamada ise Kazakistan'da 1918-1933 yılları arasında yaklaşık 3 milyon, sadece 1931-1933 yılları arasında 1 milyon 750 bin (nüfusun yüzde 40'ı) Kazak Türk'ü açlıktan ve totaliter rejimin acımasız yönetimine ayaklanmaları sebebiyle kurşuna dizilmek suretiyle öldürüldüğü ifade edildi. Açıklamada ayırca 1937-1938 yılları aralığında siyasi baskı kurbanı olan büyük çoğunluğu Kazak halkının elit tabakası olan 103 bin kişiden 25 bini kurşuna dizildiğini bildirildi.

31 Mayıs'ın tarih açısından önemli olduğunu belirten Almatı Belediye Başkanı Baurzhan Baibek de, "Halkımızı derinden yaralayan bu soykırımın acısı geçmeyecektir. 31 Mayıs Stalin dönemi baskı ve açlık kurbanlarını anma günü. 3-4 milyon Türk açlıktan ölmüş, 100 Bin kişi "halk düşmanı" olarak yargılanmıştır. 1997 yılında Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in imzaladığı kararla 31 Mayıs, Kazakistan'da Siyasi Kurbanları Anma Günü olarak ilan edilmişti" dedi.

Kazakistan, Siyasi Baskı Kurbanlarını Anıyor

Kazakistan, Siyasi Baskı Kurbanlarını Anıyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.