Kazımkarabekir Kızılkuyu Köyü

Kazımkarabekir Kızılkuyu Köyü

Kızılkuyu köyü haberleri, Kazımkarabekir Kızılkuyu köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kızılkuyu köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Karaman köyleri arasında yer alan Kızılkuyu köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kazımkarabekir Kızılkuyu köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kızılkuyu köyü son dakika gelişmeleri, Kızılkuyu köyüne özgü yemekler, Kazımkarabekir Kızılkuyu köyünün tarihi, Kızılkuyu köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kızılkuyu köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kızılkuyu, Karaman ilinin Kazımkarabekir ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kızılkuyu Köyü Resimleri ve Kızılkuyu köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kazımkarabekir Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Kazımkarabekir Karaman Arası Kaç Km? Kazımkarabekir Hava Durumu? Karaman Köyleri ve Kazımkarabekir Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Karamanlı iseniz Karaman Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Karamanlı Ünlüler arasında Kazımkarabekir Kızılkuyu Köyünde doğan biri var mı? Kazımkarabekir Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kızılkuyu, Karaman ilinin, Kazımkarabekir ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün kuruluşu Osmanlı dönemine, yaklaşık 1700'li yıllara dayanmakla birlikte; kuruluşu ile ilgili fazla kaynak bulunmamaktadır.

Bugün Kâzımkarabekir Kasabası denilen ve tarihî adıyla "Gaferyad" ve daha eski ve ilk adıyla "Kasaba'i Mahmudlar (Mahmutlar Kasabası)" denilmiş olan bu büyük Türkmen topluluğu bu dolaylarda; bakımsız olup, devlete İntikal eden Bizans toprakları ve sonraları da Karamanoğulları çağı vakıflarından terk edilmiş arazilerden yer yer, büyük toprak parçalarına sahiplenmişler ve kasaba merkezine çok uzak yörelerdeki topraklara da sahiplenenler bu topraklarının olduğu yerlerde çiftlikler kurup, çokça bu çiftliklerde oturarak tarım ve hayvancılık İşlerini bu çiftliklerinden yürütüyorlardı.

Anlatılanlara göre; Kızılkuyu köyü de Kâzımkarabekir (Kasaba'i Mahmudlar) halkından olup, Kirişler lakabıyla tanınan Hacı Halil Ağalar ve daha bazı toprak sahiplerinin çiftlikleri imiş, burası...

19. yüzyılın ikinci yarısında, Kasabada en kalabalık bir aile olan Hacı Halil Ağaların babaları Kirişçioğlu Hacı Hasan ağa Kasabanın çok nüfuzlu ve otoriter bir ağasıymış. Bu ağayı çekemeyenler; bilinmeyen bir kişi tarafından öldürülerek cesedi bir kuyuya atılan bir garibin "katili Hacı Hasan ağadır" diye iftira ve iddiada bulunmuşlar. Araştırmalar ve soruşturmalar sonucu, Hacı Hasan Ağa bu iftiradan kurtulmuşsa da, komşularından nefret eden Hacı Hasan Ağa, çiftliğindeki evlatlarının yanına çekilmiş. Bundan sonra da Kızılkuyu çiftliğinde kalabalık ve ağırlık çoğalınca; 19. yüzyıl sonlarında, Hacı Halil Ağa tarafından, bu çiftlik, bağımsız köy haline getirilmiş.

Burada Kızıltopraklı bir yerde, vaktiyle açılmış olan, adına da Kızılkuyu denilen bu kuyu etrafında kurulan bu çiftliğe "Kızılkuyu çiftliği" denilmiş ve bu ad ile de köy muhtarlığı mührü alınmış.Köy; Karaman iline 38, Kazımkarabekir ilçesine 15, Karaman-Konya yoluna 2 km uzaklıktadır.

Köyün batı kuzeyinde, Avşar öreni denilen ve kuzeyde de "Hızırlar öreni" denilen; Avşar Türkmenlerine ait, iki İslâm öreni vardır. Buradaki caminin yıkıntısının düzgün taşları, halk tarafından götürülüp kendi yapılarına kullanılmıştır. Batı cihetinde de "Kara kilise" denilen, Bizans kalıntısı bir Ören vardır.

Hacıbaba dağının eteklerinden ovaya doğru inen sık Ardıç ve meşe ormanları bu Kızılkuyu yörelerini de kaplarmıştır. Eski çağlarda bu çiftliğin damlarının direk, dikme ve kirişleri hep bu dolaylardaki ormanlardan sağlanırmış.Osmanlı Padişahlarından III. Murad çağında (1580-1590 yılları arası) Karaman ve dolaylarındaki köylerin yazımı yapılırken, bu köyün nüfusu 42 olarak saptanmış. 1894 yılı Konya Salnamesi'nde (il yıllığı) 229 nüfus, 1925 yılında mebus seçimi için hazırlanan nüfus esas defterinde 530 rakamına yükselmiş, 1950 yılı nüfus sayımında 504, 1970 yılı sayımında 756 rakamına ulaşan bu köy nüfusu 1980 yılı sayımında ise 568 rakamına düşmüştür. burada poyraz soyadlı kişilerde oturur

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.