Kemaliye Dutluca Köyü

Kemaliye Dutluca Köyü

Dutluca Köyü Haberleri, Kemaliye Dutluca Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Dutluca Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Erzincan Köyleri Arasında Yer Alan Dutluca Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Kemaliye Dutluca köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Dutluca köyü son dakika gelişmeleri, Dutluca köyüne özgü yemekler, Kemaliye Dutluca köyünün tarihi, Dutluca köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Dutluca köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Dutluca, Erzincan ilinin Kemaliye ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Dutluca Köyü Resimleri ve Dutluca köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kemaliye Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. doğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Kemaliye Erzincan Arası Kaç Km? Kemaliye Hava Durumu? Erzincan Köyleri ve Kemaliye Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzincanlı iseniz Erzincan Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzincanlı Ünlüler arasında İliç Dutluca Köyünde doğan biri var mı? Kemaliye Doğumlu Ünlüler Kimler?

Dutluca, Erzincan ilinin Kemaliye ilçesine bağlı köydür. Eski adı Aşutka (Aşudka)'dır.

Bucak Dutluca’nın en eski tarihi hakkında, Ocak Köyünde türbesi bulunan Hıdır Abdal ile bağlantılı olarak şu rivayet yaygındır. Hıdır Abdal benim mekanım atacağım taşın düştüğü yer olacaktır diyerek İstanbul’dan ufuklara doğru bir taş fırlatmış ve taş gözden kaybolurken’’Eyvah! Aşut düştü’’ diye hayıflanmıştır.

Dutlucanın eski adı olan ve ‘’ aşağıdaki yer’’ anlamına gelen Aşutka’nın kaynağı bu rivayettir. (Bu rivayette adı geçen taşın şu anda asfalt altında kalan‘’köypaharı’’nın yalağı olduğuna inanılmaktadır.)

Daha sonra Aşutka topraklarına 400 yıl önce, başka yerlerden gelen Türk boyları köyün kuruluşunu gerçekleştirmişler ve köy zaman içinde gelişerek çevrede büyük bir yerleşim birimi haline gelmiştir.

Dutluca-Aşutka Köyü’nün 1600’lü yıllarda kurulduğu tahmin edilmektedir. Yavuz Sultan Selim döneminde Kafkasya’dan tehcir ettirilen Oğuzlar’ın (Türkmenler) bölgemize iskanıyla birlikte köy statüsünde ilk yerleşkeler de oluşturulmuştur.

Dutluca Köyü, 1834 yılından itibaren idari olarak Arapgir Livası’na bağlanır. Arapgir Diyarbakır Sancağına bağlı olduğu için Dutluca Köyü’de Diyarbakır Sancağına bağlı bir köydür.

1878 yılında Diyarbakır Sancağı’ndan Arapgir Livası ile birlikte alınarak Elâzığ’a (Ma’mûretü’l Aziz) bağlanır. 1926 yılına kadar Elazığ’a bağlı olan köy bu tarihten itibaren Arapgir’in Malatya’ya bağlanmasıyla 1926 yılında idari olarak Malatya İline bağlanır. Bu yıllarda Eğin-Kemaliye’de Malatya İline bağlı ilçe merkezi durumundadır. (Tuğlacı, 1985, s.112-232)

1938 yılında Dutluca Köyü bucak merkezi yapılarak Eğin (Kemaliye) İlçesi’ne bağlanınca Dutluca Bucağı ile Eğin (Kemaliye) İlçesine bağlanır. Yine 1938 yılında yapılan bir değişiklikle Eğin-Kemaliye Malatya’dan alınarak idari olarak Erzincan’a bağlanır. Dutluca Bucağı’na ise çevredeki 19 köy bağlanır.

Bu son yapılan idari değişiklikle Aşutka-Dutluca Köyü, Erzincan İli-Kemaliye (Eğin) İlçesi’ne bağlı köy tüzel statüsünü kazanmış olur.

Köyde 1915 yılına kadar Türkler ve Ermeniler birlikte yaşamıştır.

2000 yılında yapılan nüfus sayımına göre, resmi olarak 310 olan nüfus düzenli olarak azalmaktadır. Nüfus yaz aylarında iki katına çıkmaktadır.

Köy merkezinde faal bir fırın ve her türlü ihtiyaç maddelerinin bulunduğu dükkanlar sadece Dutluca’nın değil çevre köylerin de ihtiyacını karşılamaktadır.

Üzüm bağları ile ünlü olan Dutluca’nın, yöredeki bütün köylerde olduğu gibi kurtulamadığı "gurbetçilik" sonucunda çalışabilir nüfusunun azalmasıyla üzüm bağları da bakımsız kalmış, Ne yazık ki, Dutluca tümüyle tüketici bir köy haline gelmiştir.

Dutluca köyünde 1322 (1906) yılında inşa edilen ve minaresi sonradan yapılmış ibadete açık cami tarihi eser niteliği taşır.

Endiçi Kalesi; Dutluca köyü arazisindedir. İlk çağdan günümüze ulaşan bir yerleşim alanıdır.

Topkapı Kalesi; Dutluca köyü yakınındadır. Son cemaat yeri sonradan eklenmiştir. Minaresi Selçuklu özelliği gösterir. Mescit bölümü orijinal özelliğini korumuştur.

Köyde ilkokul, sağlık ocağı, bölge karakolu, PTT binası bulunmaktadır. Ayrıca yol, su, elektrik, kanalizasyon vb. tüm altyapı hizmetlerinin tamamlanmış olması köyü cazibe merkezi haline getirmiş olduğundan son yıllarda çok sayıda yeni ev yapılmıştır.

Öğrenci yokluğu nedeniyle köy okullarının kapanması sonucu, taşımalı sistemle diğer köylerden gelen öğrencilerle birlikte ilköğretim okulunda 40 öğrenci eğitim görmektedir.

Birçok köyün il ve ilçelere ulaşım kavşağında bulunması nedeniyle özellikle yaz aylarında çok hareketli bir merkez haline gelmiştir.

Dutluca İlköğretim Okulu Telefon: 904467544037
Dutluca PTT Şubesi Telefon: 904467544254
Dutluca Jandarma Karakol Komutanlığı Telefon: 904467544006

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.