Kemankeşler Amasya’dan ’Ses’ Verdi

Kemankeşler Amasya’dan ’Ses’ Verdi

Amasya Şeyh Hamdullah Okçuluk ve Spor Kulübü'nün kurucusu Avukat Sencer Aydın Çıtır'ın anısına düzenlenen etkinliğe 32 ilden 480 okçu katıldı.

Amasya Şeyh Hamdullah Okçuluk ve Spor Kulübü'nün kurucusu Avukat Sencer Aydın Çıtır'ın anısına düzenlenen etkinliğe 32 ilden 480 okçu katıldı.

Hattatların ve okçuların piri Şeyh Hamdullah'ın memleketi Amasya'da 25-26 Mart tarihlerinde geleneksel okçuluk adına bir etkinlik düzenlendi. Amasya Şeyh Hamdullah Okçuluk ve Spor Kulübü'nün kurucusu Avukat Sencer Aydın Çıtır'ın anısına tertip edilen Sencer Aydın Helallik Kupası etkinliğine 32 ilden 480 okçu katıldı. Geleneksel okçular, 16 Ocak 2017 günü vefat eden ok menzilleri arkadaşları, duayen kemankeş Sencer Aydın Çıtır'ın hatırasını, bu topraklarda okçuluğun yeşermeye başladığı şehzadeler şehri Amasya'da özel bir etkinlikle yâd etti. Amasya Valiliği, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Amasya Şeyh Hamdullah Okçuluk ve Spor Kulübü'nün himayelerinde düzenlenen okçuluk etkinliğinde geleneksel okçuluğumuzun umdeleri bir sığınma sahnesi miktarı kadar olsa da "modern zamanlarda" yaşanmış ve yaşatılmış oldu.

Festivale Türkiye'nin pek çok yerinden geleneksel okçuluk üzerine çalışan tirendazlar yoğun ilgi gösterdi. Talimhane Okçuluk Kulübü Başkanı Adnan Mehel'in okçularıyla birlikte hazır bulunduğu etkinlikte kemankeş hattatların piri Şeyh Hamdullah'ın yolundan giderek geleneksel okçulukla hattatlığı bir potada harmanlayan kemankeş- hattat Mahmut Şahin de katıldı.

Kemankeş Hattat Mahmut Şahin, ok ve okçuluğun pek çok milletin tarih sahnesine çıkışından itibaren rağbet ettikleri bir harp sporu olarak özel önem verdiği bir savaş tekniği olduğunu söyleyerek, ""Özellikle milletimiz bu sporla asırlar boyu iç içe yaşamıştır. Gerek savaşta, gerekse barışta askerî talimleri bir yarışma haline getirmiştir. Ok meydanları arasında en bilineni İstanbul'daki Okmeydanı'dır. İstanbul'un fethinden sonra, alan, sahiplerinden alınıp resmî olarak okçuluk sporu hizmetine verilmiştir. Sultan fermanı ile alanın sınırları belirlenerek alana tırnaklı hayvan sokulması, ölü gömülmesi, ev yapılması ve alanda kuş uçurtulması yasaklanmıştır" dedi.

Amasya'nın şehzadeler şehri olduğunu belirten Şahin, "Şeyh Hamdullah Efendi, Şehzade Bayezid ile burada tanışmış ve hem hüsn-i hat ve hem de kemankeşlik üzerinde meşk eylemişlerdir. Bu sebep ile Amasya hüsn-i hattın ilk başkenti sayılır bizlerde. Amasya'daki cenaze merasiminde Adnan Mehel üstadımız ve diğer arkadaşlar aramızdan ayrılışının kırkıncı günü bir etkinlik ile onu yâd etmek ve hayali olan Türkiye'nin dört bir tarafından kemankeşleri Amasya'da toplamak isteğini yerine getirmek için "Sencer Aydın Helallik Kupası" düzenlenmesini istediler. 480 kemankeş başta Rıza-i Kelimetullah olmak üzere tüm şehitlerimiz ve rahmetli Sencer abimiz için ok attılar" şeklinde konuştu.

Kemankeşler Amasya’dan ’Ses’ Verdi

Kemankeşler Amasya’dan ’Ses’ Verdi

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.