Kılıçdaroğlu’ndan 4 liralık üzüme tepki

Kılıçdaroğlu’ndan 4 liralık üzüme tepki

Manisa Alaşehir'deki "Üzüm Mitingi'nde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üzüm fiyatının 4 lira ilan edilmesine tepki gösterirken seçim...

Manisa Alaşehir'deki "Üzüm Mitingi'nde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üzüm fiyatının 4 lira ilan edilmesine tepki gösterirken seçim döneminde asgari ücrette yeni rakamı da açıklayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Dün oturdular televizyonun karşısında şuna vergi getireceğiz, buna vergi getireceğiz. Şuna zam yapacağız, buna zam yapacağız. "Milletin sırtına binip ağzından lokma alsam da millet oy verecek" diye düşünüyorlar. Haklılar mı? Bu milletin ahlakına güveniyorum. Eğer sen milletin alın terini çalarsan bu millet sana sırtını dönecektir" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin "üzüm ambarı" olarak adlandırılan Manisa Alaşehir'de düzenlenen "Üzüm Mitingi'nde üreticilere seslendi. Üzüm üreticileri, Alaşehir Cumhuriyet Meydanı alanını pankart ve dövizlerle doldururken, bir grup üretici ise üzerinde "Üzümcünün hali. Allah rahmet eğlesin" yazısı ve üzümlerin bulunduğu tabutu meydanda gezdirdi. 3 saat süren üzüm çalıştayının ardından başlayan mitinge, CHP milletvekilleri, il başkanları, belediye başkanları ve partililer de katılım gösterdi. Kılıçdaroğlu, üzümde belirlenen 4 liralık fiyata tepki gösterdi. Ayrıca geçen seçim dönemlerinde asgari ücret vaatlerini de hatırlatarak CHP'li belediyelerde en az ücretin 1500 lira olduğunu vurguladı. Kılıçdaroğlu, seçim döneminde yeni rakamı açıklayacağını da ifade etti. Zam ve vergiler hakkında da konuşan CHP Lideri, "Dün oturdular televizyonun karşısında şuna vergi getireceğiz, buna vergi getireceğiz. Şuna zam yapacağız, buna zam yapacağız. "Milletin sırtına binip ağzından lokma alsam da millet oy verecek" diye düşünüyorlar. Haklılar mı? Bu milletin ahlakına güveniyorum. Eğer sen milletin alın terini çalarsan bu millet sana sırtını dönecektir" diye konuştu.

"Bu ülkede herkes alın teri ile geçinecek"

Kürsüye "Hak, hukuk, adalet" sloganları ile çıkan Kılıçdaroğlu, "Hakkı, hukuku ve adaleti bu memlekete getirmeye kararlıyız. Hakkı, hukuku ve adaleti, bu ülkenin 80 milyonu ile, emeği ile, alın teri ile, üzüm üreticisi ile getireceğiz. Üzümün başkenti olan Alaşehir, üzümü ile dünya markası olan Alaşehir aynı zamanda Kuvay-i Milliye'nin de bulunduğu bir şehirdir. Alaşehir'de bulunmak, Alaşehirlilerle birlikte olmak benim için şereftir, gururdur, onurdur. Rahmetli Ecevit, "Ne ezen, ne ezilen, insanca, hakça bir düzen" derdi. Aynı şeyi söylüyoruz. Bu ülkede herkes alın teri ile geçinecek, kimse yan gelip cebini doldurmayacak, doldurtmayacağız. Birleşe birleşe kazanacağız. Birleşe birleşe Türkiye'yi çağdaş uygarlığa ulaştıracağız" ifadelerine yer verdi.

"Üzüm neden 4 lira ilan edildi?"

Alaşehir'in üzümün başkenti olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Üzümün başkentinden söz ettim. Alaşehir Kongresi toplanırken düşmanla nasıl mücadele edeceklerini düşünüyorlardı. Şimdi burada bugün üzüm için toplanıyoruz. Neden üzüm? Geçenlerde fındık için Karadeniz'deydim. Giresun'da miting yaptık. Onlar da adalet istiyorlar. Üzümde önemli bir ülkeyiz. Üzümden 500 milyon dolara yakın gelir elde ediyoruz. Dünya üzüm ihracatının yüzde 45-50'sini Türkiye sağlar. Herkesin kazandığı bir ortamda bir kişi kaybediyor o da üretici. Neden üretici alın terinin karşılığını almıyor? Çifti arkadaşlarımla bir araya geldik. Ben sadece dinledim. İlk konuşan yaşlı bir üretici "2 sene önce üzümün kilosu nu 6 liradan veriyordum, şimdi fiyat 4 lira ilan edildi neden?" dedi. Bu soru bizim gündemimizi oluşturan soru. Her şeye zam gelirken üzüm üreticisi neden mağdur oluyor? Üzüm 4 lira dendiği saatte üzüm 3,5 liraya düştü. Üzüm üreticilerine sesleniyorum; ister üzüm üretin ister fındık, ister zeytin, ister pamuk; alın teri döküyorsan başımın üstünde yerin var. Hakkını teslim etmek boynumum borcudur."

"Asgari ücrette yeni rakamı açıklayacağım"

Konuşmasında Hükümete seslenen Kılıçdaroğlu, "Üzümün fiyatı 6 lira iken şeker gübresinin tonu 400 liraydı. Şimdi şeker gübresinin tonu 600 liraya çıktı, üzüm 4 liraya indi. Böyle bir adaletsizliği kabul edecek misiniz? Böyle bir adaletsizliği eğer insansak vicdanımız kabul etmez. Mazotu çiftçiye veriyorsun 5 lira. Vicdan kabul eder mi? Seçim dönemlerinde dilimde tüy bitti. "Ülkenin üretimine, çiftçiye mazotu 1,5 liradan vereceğim" dedim. Sözümün arkasında yine duruyorum. Ne söz verdiysen sözümün arkasındayım. Ben başkaları gibi değilim. Önümüzdeki seçimlerde de asgari ücrette yeni rakamı açıklayacağım."

"Üzümü yok edecekler"

Ege Bölgesi'nde üretilen ürünlerin dünya markası olduğunu ancak pek çoğunun yok olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Bu bölgenin ürünleri dünya markasıydı ama tütünü yok ettiler. Sigaraları yok ettiler, yabancı tekellere açtılar. Türk tütünü yok oldu. Pamuğu Yunanistan'dan alıyoruz. Üzümü yok edecekler. Hep birlikte birleşe birleşe kazanacağız. 5 yıl önce "saman ithal ederler" deseydim, "bu Kılıçdaroğlu attı" derlerdi. Geldiğimiz nokta; saman ithal ettiler. Tarımı çökerttiler. Üreten insanı cezalandırdılar" diye konuştu. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Köylü milletin efendisidir" sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Neredeyse çifti milletin efendisi değil neredeyse kölesi olacak. Sözüm söz çiftçiyi bu memleketin efendisi yapacağız" dedi.

"Sudan'dan arazi kiraladılar"

126 ülkeden tarım ürünü ithal edildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Hadi kahve ithal edersiniz anlarım, ananas dersiniz anlarım. Mercimek, nohut, saman ithal edilir mi, et ithal edilir mi? Üretici kardeşlerim iyi dinlesin bir örnek vereceğim; Türkiye'de sanki toprak yok, her yer ekiliyor. Sanki çiftçilerin meşguliyetleri var. Sudan'da 780 bin dönüm arazi kiraladılar. 99 yıllığına. Ne ekecekler? Pamuk ekilecek, hayvancılık yapılacak. Oradan Türkiye'ye gelecek, devlet çiftçi ile rekabet edecek. Bunun adaletle, vicdanla, ahlakla bağdaşır bir yönü var mı? Seçimlerde dersini verecek miyiz? "Nasıl yapacaksınız?" diyorlar. Elin oğlu yapıyor da biz niye yapmayacağız. Demek ki yapılabilir."

"Bağ bozumlarını şenlik havasına döndürmek benim boynumun borcudur"

Eski dönemlerde yapılan bağ bozumlarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Eskiden üzümler toplanır, bağ bozumu şenlikleri yapılır. Her evde huzur, bereket vardır. Böyle bit Türkiye'yi özlüyoruz. Ama bugün bağ bozumu şenlikleri yapılmıyor. Bağ bozumunda endişe var. Dolayısıyla eskiden olduğu gibi bağ bozumlarını şenlik havasına döndürmek benim boynumun borcudur" açıklamasında bulundu.

Kılıçdaroğlu’ndan 4 liralık üzüme tepki

Kılıçdaroğlu’ndan 4 liralık üzüme tepki

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.