Kilis’te üzüm hasadı sürüyor

Kilis’te üzüm hasadı sürüyor

Türkiye'de önemli bir bağcılık merkezi olan Kilis'te üzüm hasadı sürerken, kilosu 50-55 kuruştan yaş üzüm alınıyor.

Türkiye'de önemli bir bağcılık merkezi olan Kilis'te üzüm hasadı sürerken, kilosu 50-55 kuruştan yaş üzüm alınıyor. Üretici sattığı 2 kilo üzümün parası ile ancak bir bardak çay içebiliyor.

Kilis'te yaş üzümün kilosu 50-55 kuruştan tüccar tarafından satın alınması ve fiyatların 10 yıldır aynı olması her yıl üzüm alımlarında fiyatların aynı seviyede kalması nedeniyle üreticiler maliyetin altında satış yapmak zorunda kalıyor.

2 kilo üzüm bir bardak çay parasına satılıyor

Üzüm üreticilerinden Ökkeş Şahan, bağcılığın bitmek üzere olduğunu ifade ederek, "Bağcılık para kazanmıyor. Üzüm 50 kuruştan alıyorlar Üzümün maliyeti 1 TL'ye mal oluyor. Mazotun litresi 460 kuruş, bağlar üzüm para etmediği için sökülüyor. 1 bardak çay parasına 2 kilo üzüm satmamız gerekiyor. Tekkel Suma fabrikası özelleştirilmeden önce üzüm üreticisi para kazanıyordu. Ama fabrika kapandığı için üzüm para etmiyor" dedi.

Kilis Ziraat Odası Genel Sektere Mehmet Ümit Deli, 2005 yılında Tekel Suma Fabrikası'nın özelleştirildiğini ifade ederek, "Tekel özelleştirildikten sonra İlimizde 24 bin hektar bağ alanının yaklaşık, 3'de ikilik kısmı söküldü. 9 bin hektara kadar düştü. Bu da ilimiz bağcılığını özelleştirme sürecinden sonra maliyetinin çok çok altında çiftçinin üzüm satmasına neden olmuştur. Şu anda yaş üzümün kilosu 50-55 kuruştan bandında seyrediyor. Maliyeti 63 kuruştur. Ziraat odası olarak, bu işin peşini bırakmıyoruz. Her zaman çiftimizin yanındayız. Tekel özelleştirilme sürecinden sonra 55 bin kilometre Türkiye'nin çeşitli yerlerini gezerek üzüm alan firmaları Kilis'e davet ettik. Firmalar üzüm alımlarına başladı" dedi.

Kilis’te üzüm hasadı sürüyor

Kilis’te üzüm hasadı sürüyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.