Kimler Grip Aşışı Yaptırmalı?

Kimler Grip Aşışı Yaptırmalı?

Maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulmaması nedeniyle Türkiye’de grip vakaları da hızla artarken, Türk Tabipler Birliği hastalık ve yaşa göre grip aşısı hakkında detaylı açıklama yaptı. 

Maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulmaması nedeniyle Türkiye’de grip vakaları da hızla artarken, Türk Tabipler Birliği hastalık ve yaşa göre grip aşısı hakkında detaylı açıklama yaptı. 

Türkiye’de Grip Aşılamasında Durum:

Kronik hastalarda grip aşılaması;

İzleyen hekimin reçete etmesi durumunda, SGK tarafından ödenmektedir. İlk kez, 2020 grip mevsiminde aşılanması uygun bulunanlar e-nabız üzerinden tanımlandı ve grip aşıları Sağlık Bakanlığı eliyle aile hekimlerine dağıtıldı. Hedef grupta kaç kişinin olduğuna dair bilgiye erişilemese de COVID-19 pandemisinde eşlik edecek hastalığın varlığı (komorbidite) nedeniyle riskin yüksek olduğu bu grup için e-nabız üzerinden kaç kişiye aşılanmaya uygunluk tanımlandığı ve aşılanma oranı çıkarılabilir.

Yaşlılara grip aşılaması;

65 yaş ve üstündeki gruba yılda 1 kez mevsimlik grip aşısı, izleyen hekimin reçete etmesiyle SGK tarafından ödenmektedir. İlk kez 2020 grip mevsiminde aşılanması uygun bulunanlar e-nabız üzerinden tanımlandı ve grip aşıları Sağlık Bakanlığı eliyle aile hekimlerine dağıtıldı (Hedef nüfus 2020’de 7 milyon 953 bin 555 kişiydi; ancak bu grubun ne kadarının aşılandığı açıklanmadı).

Gebelere grip aşılaması;

Gebeliğin 2. ve 3. üç ayı grip mevsiminde (ekimde başlar-mart sonunda biter) geçecek gebelikler, grip açısından yüksek riskli kabul edilir. İzleyen hekimin reçete etmesi durumunda SGK, grip aşısı bedelini öder. Hedef grubun büyüklüğü ve erişilen aşılama oranı hakkında bilgiye erişilememiştir.

Sağlık çalışanlarına grip aşılaması;

Her yıl, Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanan aşılarla aşılama yapılmaktadır. Hedef grubun büyüklüğü, COVID-19 aşılaması sürecinde 1.300.000 dolayında açıklanmıştır; ancak erişilen aşılama oranı hakkında bilgiye erişilememiştir.

Bakım merkezlerindekilere grip aşılaması;

Huzurevi, palyatif bakım merkezi gibi yaşlı bakımı verilen yerlerde barındırılan yaşlı sayısı ve aşılanma durumu hakkında bilgiye erişilememiştir.

Çocuklara grip aşılaması;

Kronik hastalık nedeniyle risk altındakiler dışında ülkemizde çocuklara yönelik grip aşılaması yoktur.(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.