Kırkağaç Bostancı Köyü

Kırkağaç Bostancı Köyü

Bostancı Köyü haberleri, Kırkağaç Bostancı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Bostancı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Bostancı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kırkağaç Bostancı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bostancı köyü son dakika gelişmeleri, Bostancı köyüne özgü yemekler, Kırkağaç Bostancı köyünün tarihi, Bostancı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bostancı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Bostancı , Manisa ilinin Kırkağaç ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Bostancı köyü resimleri ve Bostancı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kırkağaç Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Kırkağaç Manisa Arası Kaç Km? Kırkağaç Hava Durumu? Kırkağaç Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Kırkağaç Bostancı Köyünde doğan biri var mı? Kırkağaç Doğumlu Ünlüler Kimler?

Bostancı , Manisa ilinin Kırkağaç ilçesine bağlı bir mahalledir.

Eskiden Yortan diye anılan köy Bostancı adını almıştır. Yortan, Osmanlı arşiv kayıtlarına göre Oğuzların Avşar boyuna mensup bir aşirettir. Manisa ilinin Kırkağaç ilçesi Gelenbe bucagına bağlıdır. Köy, Gelenbe'nin 7 km. güneyindedir. Mahallede 1900 ve 1901 yıllarında yapılan kazılarla ve sonradan yapılmış kaçak kazılarla talan edilen eski tunç çağı mezarlığı bulunmaktadır. Sıkça kullanılan “Yortan mezarlığı” deyimine rağmen asıl tanımlanması höyüktür. Höyügün yakınlarındaki Phrgy uygarlıgı ile ve daha sonrasından kalma, kaya mezarı, zemin kayası traşlanması ile düzeltilmiş tapkı alanı bulunmakta, höyük üzerinde 1980'lerde bir iki köy evi yapılmış olmakla birlikte, görünür hiçbir tarihsel yapı kalıntısı, hatta izi yoktur. Buna karşılık, yüzeyde bile, İÖ 3. binyılın, elde yapılmış kaba keramik parçaları bol sayıda görünür.

Höyükte, 1900-1901 yılında yapılan kazılarda dahi yapı izine rastlanmaması, orası sadece bir nekropol alanı oldugu için degil, yerleşim birimindeki evlerin yapı malzemesi olarak yalnız kerpiç ve ağaç kullanılmasından ve bu tür malzemenin birkaç yüzyılda toprağa dönüşüp höyük biçiminde yığılmasından dolayı olması muhtemeldir. Nitekim, höyük toprağı alüvyon toprağı gibi incecik yapıda ve akışkandır; çevredeki toprağın yapısına benzemez. Yortan höyüğünün mezarlığı, çogunlugu yurt dışına kaçırılmış pek çok buluntu vermiştir. Ancak 1900-1901 kazısı buluntularının kayda geçirilmesine karşılık, daha sonraki kazılar kaçak yapıldığından, üstelik aynı kültüre ama aslında o yörede değişik buluntu yerlerinden çıkartılan ve çoğunluğu şimdi nereden çıktığı saptanamayan keramik parçaların tümüne birden “yortan kapları” denilmektedir. Deyimin bu geniş anlamı ile, çıkarılan yortan kaplarının bir haylisi yabancı müzelerin, Türk ya da yabancı derleme meraklılarının, antikacıların elinde ise de, müzelerimizin malvarlığına geçebilenler de oldukça fazladır. Manisa arkeoloji müzesinde de Yortan kaplarının zengin bir derlemesi vardır.

Yortan mezarlıgındaki kazıları Osmanlı Devletinin hizmetindeki bir mühendis olan “Paul Gaudin” 1900 ve 1901 yıllarında yürütmüştü. Kazı ve sonuçları hakkında tam bir rapor hiçbir zaman hazırlanmadı sadece 1901′de 'Academie des Inscriptions et Belles-Lettres' üyelerine buluntulardan bazıları gösterildi ve kısa bir bildiri sunuldu. Fakat, bilimsel bir rapor hazırlanmamış olması nedeniyle, bilim dünyası buluntuların önemini anlayamadı. Buluntu alanının stratigrafisi (kalıntı tabakalarının çizimle belirtilmesi) üzerine, hatta Yortan halkının ölüleri gömme tarzı üzerine bilgi edinilmediği gibi yortanın nerede oldugu bile belirsiz kaldı. Üstelik, o zamanın olanak ve geleneğini izleyen Gaudin kazı buluntularını Türkiye dışına çıkarmış, bunları Avrupa’nın birçok müzesi almıştı; bu dağılmış buluntuların hepsine ulaşıp onlar üzerinde çalışma yapmak zorlaşmıştır.

Ayrıca mahallesimüzde, 2008 yılından 2011 yılına kadar, yılda bir kez düzenlenen Feyzullah Baba Yağlı Pehlivan Güreşleri yapılmış ve bu organizasyona başta Ahmet Taşçı olmak üzere ünlü pehlivanlar katılmıştır ve halkın ilgisi büyük olmuştur. İzleyenler iki bin kişi civarındadır. Köyümüzün yararı için yapılan bu organizasyon artık yapılmamaktadır. 

Köyümüzün gelenek ve görenekleri bakımından çok ılımlı ve cana yakındır. Gelen misafiri tanrı misafri sayıp gerekeni yapmak için gayret gösterirler. Yolunuz düştünde acı kahvemize içmeyi unutmayın. Şu an çalişmalarımız devam edip parke taşi çalişmalarımız mevcuttur... Ayrıca mahallesinin doğu tarafındaki ASARLIK TEPESİNDEN mahallenin ve Kırkağaç ovasının muhteşem görüntüsü sizi bekliyor.

Manisa iline 67 km, Kırkağaç ilçesine 26 km uzaklıktadır. Ayrıca mahallesinin olduğu yerde eski zamanlarda göl olduğuna dair bilgiler vardır.Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyümüzde yetiştirilen tarım ürünleri "tütün buğday domates biber soğan"dır

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır Kanalizasyon mevcut olup PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. mahallede birtane sağlık ocağı mevcuttur. Mahalleye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefonvardır.Mahallede 5 tane bakkal dükkanı vardır.Mahallede çocuk oyun parkı vardır.Ayrıca mahallede anaokulu vardır 1yıldır aktif olarak eğitimine devam etmektedir.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.