Kırklareli Değirmencik Köyü

Kırklareli Değirmencik Köyü

Değirmencik, Kırklareli ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Eski ismi lefeci olan köyün adı "Ulufe" kelimesinden gelmektdir. Ulufe, Osmanlı mali sisteminde kullanılan bir terimdir.

Başlangıçta süvari askerlerinin hayvanları için verilen yem parası manasına kullanılırken sonradan yeniçeri askeri ile diğer memurlara verilen maaş hakkında kullanılır olmuştur. Şimdiki ismi Değirmencik olan bu köyde de ulufecilik yapıldığı için köyün ismi Ulufeci olarak kullanılagelmiştir. Daha sonra köyün ağız özelliklerine bağlı olarak kelimenin başındaki "u" sesinin düşmesiyle de "Lefeci" olarak kullanılmıştır. Köyde yaşayan yaşlı kesim arasında halen de bu kelime mevcuttur. Bu kesim arasında köy hala Lefeci olarak söylenmektedir. En nihayetinde de Osmanlı Devleti'nin civarlardakı tek değirmeni oldugu için Değirmencik konmuştur. Osmanlı Devleti'nin mübadele yıllarında yaşanan göçler bu köye doğru da olmuştur. Çoğu Trakya köylerimizde olduğu gibi bu köyde de Balkan ülkelerinden getirilip yerleştirilen Türk vatandaşı olan muhacirler mevcuttur. Bunlar arasında Romanya'dan göç eden muhacirlerimiz çoğunluktadır. Bunun yanında köyde daha geniş bir yer kaplayan köyün asli sakinleri de mevcuttur.
Kırklareli merkezine 15 km uzaklıktadır. .Köyün iklimi, Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca köyün yakınında bir boya fabrikası da mevcuttur.2 Okul binası 1 yemekhane 1 kalorifer dairesi olmak üzere 4 binadan oluşmaktadır. Okula Değirmencik köyü Kavakdere köyü Karabayır Köyü Erikleryurdu Köyü ve Mudurnu Tavuk Çiftliğinin öğrencileri taşımalı olarak gelmektedir. İlköğretimde 1-8 132 ve ana sınıfında 10 Olmak üzere 141 öğrencisi vardır (2009/2010 Yılı) İdari kadro : 1 müdür 1 müdür Yardımcısı Öğretim Kadrosu : Matematik, Türkçe, Ana sınıfı ve 4 sınıf öğretmeni kadrolu diğer branş ve sınıf öğretmenleri görevlendirme ve ücretli öğretmenlerden doldurulmaktadır. Sınıflarda emaye beyaz kalemli tahta ve projeksiyon cihazları 1 fen Laboratuvarı ve 1 bilişim teknolojileri laboratuvarı mevcuttur. Matematik öğretmeni dışında tüm öğretmenler Kırklareli merkezden gidiş-geliş yapmaktadır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vekanalizasyon şebekesi vardır . PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır ama işletilmemektedir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.