Kırklareli Yoğuntaş Köyü

Kırklareli Yoğuntaş Köyü

Yoğuntaş Köyü haberleri, Yoğuntaş köyü güncel son dakika gelişmeleri, köy ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırklareli köyleri arasında yer alan Yoğuntaş köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kırklareli Yoğuntaş köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yoğuntaş köyü son dakika gelişmeleri, köye özgü yemekler, Yoğuntaş köyünün tarihi, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yoğuntaş, Kırklareli ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür. Kırklareli merkezine 20 km uzaklıktadır.  Az nüfusuna rağmen merkez ilçeye bağlı Yoğuntaş Bucağı'nın da merkezidir.

Yoğuntaş (Polos) tarihi Roma öncesi, Hellenistik döneme (MÖ 330 – MÖ 30) uzanmakta olan bir yerleşim merkezidir. Yoğuntaş (Polos) tarihi Roma öncesi, Hellenistik döneme (MÖ 330 – MÖ 30) uzanmakta olan bir yerleşim merkezidir. Polos Hellen (Yunan) dilinde “Yavru” demektir. Ayapolos Kalesi ve eklentileri Bizans ve Roma devirlerinden izler taşıyor olsa da yörede Helenistik zamana ait bilgiler ve buluntular vardır. Kale Barbarlar ve Haçlılar zamanında sürekli biçimde kullanılmış, istihkam ve yönetim merkezi olmuştur. Makedonyalılar ile Atinalılar MÖ 336 yılında burada savaşmışlar ve Atina büyük yenilgiye uğramıştır. Bu savaş (Polos Savaşı) Makedonya Krallığını Perslerle karşı karşıya getirmiştir.Tarihte eski ve yeni Polos’un varlığından söz edilmektedir. Eski tarihler, eski Polos’un çevresinde yoğunlaşmaktadır. Eski Polos MÖ 401 yılında Pers - Yunan savavaşlarına katılmış Yunan komutan Amiral Anaksibios’un yerini alan generalin adını taşımaktadır. Bu da Polos’un o devirlerde önemli bir yerleşim merkezi olduğunu göstermektedir. Yunan - Pers (İran) savaşlarına savaş muhabiri olarak katılmış, fakat daha sonra perişan duruma düşmüş, dağınık Yunan birliklerine komuta etmek durumuna düşmüş olan Yunan filozof- yazar Ksenefon (Ksenophon) bu savaşı ve dönüşü anlatan "Anabasis" ya da "Onbinlerin Dönüşü" kitabında komutanlar arasında bu değişikliğe değinirken, Anaksibios’un yerine general Polos’un atandığımı söylemektedir. General Polos, Trakya’nın Marmara kıyılarında ticaret kolonilerine karşı savaşlar yapmıştır.

Polos (Yoğuntaş) MÖ 336'daki Makedonya – Atina Savaşından sonra yaklaşık MÖ 350 – 279 yılları arasında İskender’in egemenliği altında yaşamıştır. Yoğuntaş 15. yüzyıldan sonra Fatih İmaretinin vakıf köyleri arasında yer almıştır. Polos adı 1960 yılında Yoğuntaş olarak değiştirilmiştir. Yoğuntaş adının verilmesi yörenin çok engebelik ve kayalık olmasındandır. Polos Kalesi ve barınacaklar için yapılmış olan eklentiler zaman içerisinde tahrip edilmişlerdir. Yüksekçe bir tepede şimdi harabeleri bulunan kale, sarnış ve kalıntılar 1990 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır. Balkan Savaşı’nda Kırklareli Muharebeleri’nin önemli bölümü Yoğuntaş çevresinde cereyan etmiştir. Kırklareli Bozgunu’nun ilk işaretleri buradaki savaşlarda ortaya çıkmıştır. Bulgarlar 21 Ekim 1912 Salı günü saldırıya geçmişlerdir. Devletliağaç, Karahamza, Eskipolos, Kayalı (Bedre), Malkoçlar, Erikler, Eriklice, Elmacık ve Kadıköy ; Kırklareli Muharebelerinin geçtiği köylerdir. Buralarda çok şiddetli çarpışmalar olmuştur. Balkan Savaşı’nı savaş muhabiri olarak izlemiş bulunan ve daha sonra bu izlenimlerini Bozgun adı altında kitaplaştıran Alman kurmay subaylarından G. Hochwaecheter savaş sahnelerini Polos Kalesinden seyretmiş ve şunları yazmıştır:

“Gece 3. Kolorduya, Erikler-Bedre (Kayalı) arasında olduğu tespit edilen düşman üzerine yürüme emri verildi. Sağda bulunan 7. tümen başka kuvvetlerle deseteklenerek Erikler’e doğru ilerliyordu.İkinci kol, birlikte bulunduğumuz 8. tümen ise Kırklareli Kalesi’nden Bedre- Eski Polos yönüne harekete geçti. Daha güneyde bulunan 9. tümen de aynı şekilde yola çıktı. Bulgar öncüleri ile Türkler Eskipolos Tepesi(Kalesi) ve Erikler köyünde karşılaştılar. İlk önce Erikler Köyü zaptedildi. Türk askeri Eski Polos, Bedre(Petre- Kayalı) ile Kadıköy’ü şiddetli yağmur ve soğuk hava, siperlerinde bele kadar çamura gömülmüş halde inatla savunuyorlardı. Kadere ve doğa koşullarına yenilmeyen Türk askeri beş gün süren Kırklareli Muharebeleri sonunda şehri terk etmiş oldu.”Savaşlar ve arazinin zayış oluşu zaman içerisinde Yoğuntaş, Karahamza ve Erikler bölgesindeki zengin orman varlığına büyük zararlar verdi. Bugün Erikler ve Karahamza’da orman yok olmamak için direnmekte, arazi büyük bir erozyon altında bulunmaktadır. Orman işletmesinin bu bölgedeki ağaçlandırma çalışmaları başarılı sonuçlar vermiştir. Ancak 1994 yılında hüküm süren şiddetli kuraklık sonucu ağaçlandırma sahalarında büyük tahribat meydana gelmiştir. Doğal koşullar Yoğuntaş ve Kayalı köylerinde ticarete yatkın insanların yetişmesine neden olmuştur. Tabii bunda eski yaşam ve köylerdeki eski kültür geleneğin de rolü vardır. Bugün Kırklareli kent merkezinde Yoğuntaş’tan yetişmiş önde gelen iş adamları ve ticaret erbabı bulunmaktadır. Geçmişi zengin bir köy olan Yoğuntaş yetenekli iş adamı yetiştirmede de bereketli olmuştur. Türk Halk Edebiyatının ünlü ustalarından Halkbilimci(Folklorcu) Vahit Lütfi Salcı (Vahit Dede) uzun yıllar Yoğuntaş’ta nüfus memurluğu yapmıştır.

Yoğuntaş, Kırklareli'ne bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yoğuntaş Köyü Resimleri ve Yoğuntaş köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kırklareli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Kırklareli Hava Durumu? Kırklareli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırklarelili iseniz  Kırklareli Doğumlu Ünlülere göz atmak yararınıza olacaktır. Kırklarelili Ünlüler arasında Yoğuntaş Köyünde doğan biri var mı?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.