Kızılcahamam Eğerlikozören Köyü

Kızılcahamam Eğerlikozören Köyü

Eğerlikozören köyü haberleri, Kızılcahamam Eğerlikozören köyü güncel son dakika gelişmeleri , Eğerlikozören köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler , Ankara köyleri arasında yer alan Eğerlikozören köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizd

Kızılcahamam Eğerlikozören köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Eğerlikozören köyü son dakika gelişmeleri, Eğerlikozören köyüne özgü yemekler, Kızılcahamam Eğerlikozören köyünün tarihi, Eğerlikozören köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Eğerlikozören köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Eğerlikozören, Ankara ilinin Kızılcahamam ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Eğerlikozören Köyü Resimleri ve Eğerlikozören köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

 

Kızılcahamam Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Kızılcahamam Ankara Arası Kaç Km? Kızılcahamam Hava Durumu? Ankara Köyleri ve Kızılcahamam Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ankaralı iseniz Ankara Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ankaralı Ünlüler arasında Kızılcahamam Eğerlikozören Köyünde doğan biri var mı? Kızılcahamam Doğumlu Ünlüler Kimler?

 Eğerlikozören, Ankara ilinin Kızılcahamam ilçesine bağlı bir mahalledir.

İlk ismi EĞERLİ KUZVİRAN olan Eğerli Kuzören Köyü, Cumhuriyetin ilk yıllarında Viran isimlerinin ören olarak değiştirilmesi ile “Eğerli Kuzören” mahallesi olmuştur.

Bölge EĞERLİ ÖZÜ olarak anılmakta olup bu isimle ilgili değişik rivayetler vardır. Bu ismi civarı Ankara Savaşı zamanından almıştır (Kuzören, Başköy, Alveren ve Dereköy) Zamanın Padişahı Yıldırım Beyazıt ile Timur Çubuk ovasında savaşmak üzere buluşacakları zaman, Yıldırım Beyazıt süvarilerini 3'e ayırır. Süvarilerinde eğer bulunan atlar bugün Eğerli özü olarak bildiğimiz yukarıda zikredilen bölgeden geçer ki EĞERLİ ismi buradan kalmıştır. Semer mahallesinden ise Beyazıt'ın semer taktığı atların geçtiği bölgedir. Kendisi bizzat YILDIRIM özünden geçtiğinden o civarın ismi de YILDIRIM olarak kalmıştır.

KUZÖREN isminin ise rivayetlere göre EĞERLİ bölgesinin kuzeyinde kaldığı için bu ismi almıştır.

EĞERLİ KUZÖREN Mahallesinin Akçabayır, Aluç ve Gölcük olmak üzere üç tane mahallesi bulunmaktadır.

Kızılcahamam İlçemiz sınırları içerisinde bulunan Başköy Kalesi, Mahkemeağacin ve Alican Kanyonu kilise mağaraları, Akdoğan Köyü kazıları, Saray Köyü Roma harabesi ve Seyhamamı’ndaki eski kilise İlçemiz tarihinin ilk çağlarakadar uzandığı ve ayrıca anılan devirlerde önemli bir yerleşim yeri olduğu tahmin edilmektedir.

Yöremiz insanlarının Çıtak ismiyle de anılan benzetmelerin bazı rivayetlere göre, Osmanlı ordusundaki Rumeli kuvvetleri içindeki Çıtak Boyu Türkleri’nin, savaştan sonra geri dönmeyip bölgede yerleşmiş olmaları ve bugünkü Çıtak kökünün temelini teşkil etmiş olmaları kuvvetle muhtemel olup, bu yüzden bölge halkının Çıtak olarak anıldığı,

Ankara Merkezine 125 km. mesafede olan köy; Ankara Savaşı’nda (1402) Osmanlı Hükümdarı Yıldırım Bayezid’in ordusu ile Yıldırım Ormanları’nda otağ kurduğu, Timur’un fillerini Işık Dağındasakladığı alanlar arasında bulunmaktadır. köyün Aluç, Akçabayır ve Gölcük isimli 3 adet mahallesi bulunmaktadır. İlçemiz genelinde de olduğu gibi mahallesimüzün arazi yapısı tarıma elverişli olmadığından, burada genelde küçük ve büyükbaş hayvancılık yapılır. Batı Karadeniz iklim özelliklerini taşıyan bölgede adeta doğal tabiat güzelliklerini kıskandırırcasına sergileyen birçok yer bulunduğu gibi doğa sporlarının yapılabileceği keşfedilmiş ve keşfedilmemiş mesire-piknik alanları bulunmaktadır.

İlk ismi EĞERLİKOZVİRAN olan köye okul(İlkokul) 1960’lı yıllarda açılması sebebiyle eğitim ve kültür düzeyi oldukça düşüktür. Köylerimizde devlet hizmetlerinin eksiklikleri vardır, bu eksiklikleri tamamlamak veya tamamlatmak, insanlar arasında yardımlaşmayı sağlamak amacıyla sosyal içerikli Eğerlikuzören Köyü ile Aluç ve Akçabayır Mahalleleri Sosyal Yrd.ve Kültür Dernekleri kurulmuştur.

Ankara iline 104 km, Kızılcahamam ilçesine 26 km uzaklıktadır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.