Kofçaz Topçular Köyü

Kofçaz Topçular Köyü

Topçular Köyü haberleri, Kofçaz Topçular köyü güncel son dakika gelişmeleri, köy ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kofçaz köyleri arasında yer alan Topçular köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kofçaz Topçular köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Topçular köyü son dakika gelişmeleri, köye özgü yemekler, Kofçaz Topçular köyünün tarihi, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Topçular, Kırklareli ilinin Kofçaz ilçesine bağlı bir köydür. Kırklareli iline 45 km, Kofçaz ilçesine 19 km uzaklıktadır. Köyde bulunan Topçu Baba Türbesi'nin köye adını verdiği düşünülmektedir. Ayrıca Topçular köyü Amuca kabilesi mensubudur.

Topçu Baba Kimdir?

Alevi-Bektaşi kültürünün Trakya’daki izlerine Kırklareli’nin Topçular Köyü’nde rastlıyoruz.

Köyün adı, düzenlenen etkinliklerle binlerce kişiyi bir araya toplamayı başaran tarihi bir kişiliğe dayandırılır. “Topçu Baba”ya…

Topçu Baba’nın kimliği ve yaşadığı dönem ile ilgili rivayetler muhteliftir. Bazıları söylenceli tarihimizin koridorlarında mucizevi anlatımlarla günümüze abartılarla ulaşabilmiştir. Asıl adının Mahmut olduğu konusunda fikir birliği olan ululardan bu zatın, Gazi Süleyman Paşa’nın yöreyi ilk fethettiği dönemlerde bu bölgeye geldiği rivayetlerden ilkidir. Rivayete göre bir akıncı beyidir ve kilometrelerce at koşturup geldikleri bu yörede, susuzluktan kıvranan beraberindeki askerlere mucizevi bir şekilde topraktan su çıkartarak verdiğine inanılır. Onun bu kerameti dilden dile bugüne aktarılır.

Bir başka rivayete göre; Topçu Baba olarak bilinen ululardan bu zat 14.yy sonları ile 15.yy başlarında yaşamıştır. Pınarhisar’a bağlı Erenler köyünde bir türbesi olan ve kendisi gibi kerametlerle anılan Bin Bir Oklu Ahmet Baba ( Halk arasındaki adıyla Tekke Baba ) ve Pınarhisar merkezde yatırı bulunan Haydar Baba isimli ulular ile kardeştir. Yörenin fethi ve irşadında yararlılıklar gösteren akıncı beyleridir.

Asıl adının Mahmut olduğu düşünülen bu zatın lakabını Osmanlı ordusunda “topçu” sınıfında hizmet vermesi hasabiyle aldığı öne sürülmektedir. Bin Bir Oklu Ahmet Baba ve Haydar Baba isimli kardeşlerinin daha askeri düşüncede kişiler olmasına karşılık, Topçu Baba’nın daha halka yakın bir kişilik olduğu, bu yönüyle yörede çok sevilip sayıldığı rivayet edilmektedir. Askeri kaabiliyetlerinin ötesinde, halka yakın hümanist yönü halkın onun etrafında kenetlenmesini, isminin bugünlere değin taşınmasının önünü açmıştır.

Topçular Köyü her yıl Topçu Baba’yı anmak için düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Türkiye’nin dört bir yanından Alevi-Bektaşi inanışı ile yoğrulmuş kalabalıkları ağırlamaktadır. Etkinliklerde kurbanlar kesilerek hazırlanan yemeğin birlikte yenmesi önemli bir ritüeldir. Bu sebeple halk arasında “Topçu Baba Kurbanı” olarak da dillendirilmektedir.

Rumeli’nin İslamla irşadı ve yörenin Türkleşmesinde büyük yararlılık göstermiş olan Topçu Baba’nın Horasan Erenleri’nden olduğu da ileri sürülen görüşler arasındadır.

Şerif Bodur bir nefesinde Topçu Babayı şöyle anlatır:

    Al yeşil sancağı almış eline / Vardır nişanesi Topçu Baba’nın

    Rum’a geçtiğini halka duyurmuş / Topçular Köyünde dergahını kurmuş

    Makamı bilinir ezelden beri / Bu beldede yatar kırklardan biri

    Aslını sorarsan Horasan eri / Vardır nişanesi Topçu Baba’nın…

Kaynak: https://www.trakyagezi.com/topcu-babayi-anma-etkinligi/

Topçular, Kırklareli ilinin Kofçaz ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Topçular Köyü Resimleri ve Topçular köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kırklareli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Kırklareli Hava Durumu? Kırklareli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırklarelili iseniz  Kırklareli Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırklarelili Ünlüler arasında Kofçaz Topçular  Köyünde doğan biri var mı? Kofçaz Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.