Köprübaşı Kavakyeri Köyü

Köprübaşı Kavakyeri Köyü

Kavakyeri Köyü haberleri, Köprübaşı Kavakyeri köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kavakyeri köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Kavakyeri köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Köprübaşı Kavakyeri köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kavakyeri köyü son dakika gelişmeleri, Kavakyeri köyüne özgü yemekler, Köprübaşı Kavakyeri köyünün tarihi, Kavakyeri köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kavakyeri köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kavakyeri , Manisa ilinin Köprübaşı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kavakyeri köyü resimleri ve Kavakyeri köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Köprübaşı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Köprübaşı Manisa Arası Kaç Km? Köprübaşı Hava Durumu? Köprübaşı Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Köprübaşı Kavakyeri Köyünde doğan biri var mı? Köprübaşı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kavakyeri , Manisa ilinin Köprübaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köyün adı,eskiden köyün deresinin kenarında bulunan kavak ağaçlarından gelmektedir.40 yıl kadar önce köy güllük gülistanlık denecek kadar güzel olduğu halde tütün ekimi için ağaçların kesilmesi sonucu bu görünümünü yitirmiştir.Köylülerin eskide kalan köyün bu görünümüne yeniden kavuşması için yaptıkları çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.Köyün geçim kaynağı tütün,palamut,halı dokumacılığı ve az miktarda tahıl ekimi ile hayvancılıktı. Doğduğum köy hakkında babam Rüştü Serbes'ten duyduklarımı nakletmek istiyorum.Köy halkı orta asyadan toros dağlarına göçebe olarak gelen KARAKEÇİLİ yörüklerinin bir kolu şimdiki köyün yerine yerleşmişlerdir.İlk zamanlarda geçim kaynakları yalnız hayvancılıkmış.Daha sonra yerleşik düzene geçince tarım ile uğraşmaya başlamışlar.Komşu köylerden İKİZ KUYU HALKI İLK ZAMANLARDA büyük dedelerimize yer değiştirme teklifinde bulunmuşlar.Bizimkilerde hayvanların ayaklarına oralarda çamur bulaşır diye o teklifi geri çevirmişler.Şimdiki yerleşim yeri bir tepenin üzeri.Ziraat yapılacak geniş bir arazileri yok.Turgutlu ilçesinie bağlı Gökgedik köyü ile Güney köyü halkı da Karakeçili yörüklerinden. Kullandıkları birçok kelime ve şiveleri aynı bize benziyor. Evet doğduğum ve çocukluk yıllarımı geçirdiğim köyüm çok güzeldir.NURİ isminde ömrüm boyunca unutamayacağım bir öğremen değil eğitmenim vardı.Ondan çok şey öğrendiğimi geç anladım.Eğitmen;okulun yanında 10 dönüm yer bir çift öküz ve bir okul vererek sen bu köyün çocuklarını okut demişler.Köyün 6.7.8 yaşlarındaki çocukları toplar ÜÇ sene okutur bir ŞADETNAME verirdi.Mecburi öğrenim çağıda böyle biterdi.Eğitmenim daha sonraları asli maaş YİRMİ lira aylıkla ÇALIŞMAYA BAŞLADI.Tabi tarlası var,pulluğu ve iki çift öküzü de var.DAHA NE OLACAK.Şimdi köyümde okul binası var ama öğretmen yok okul yok.SAĞLIK ocağı binası var ama doktor ve sağlık memuru yok.ptt yok .YOK.YOK.YOK.Batıda hem de ege bölgesinde gelişmişliğin simgesi ege de bir köy.

Köyün gelenek, görenekleri hala yaşatılmaya çalışılmaktadır. Köyde, bölgenin en güzel taşfırın ekmeği köyün marifetli kadınlarınca tabii haliyle üretilmeye devam edilmektedir. Geleneksel keşkek düğünlerin özel yemeğidir. Keşkek özel olarak hazırlanmış "dibek taşında" düğünlerde köy delikanlılarınca davul-zurna eşliğinde dövüldükten sonra, etli olarak pişirilir. Köyde düğünlerde gelenekler yaşatılmaktadır. Köyün "Seymen" diye adlandırılan kılıçların birbirine vurulması ile oynanan yöresel oyunu, düğünlerde oynanmaya devam edilmektedir. Köyün düğünlerinde "gece hengi" diye hazırlanan ve köy meydanında yakılan ateş etrafında oynanan oyunlar bildiğimiz tiyatronun köyde yüzyıllardır yaşatılan şeklidir. Belli başlı "gece hengi oyunları "deve", "yoğurt" gibi isimler alır. Köy düğünlerinde gelinler başlarına birçok renkten oluşan yazmalarla hazırlanmış yüzlerininin görünmesini engelleyen "kepez" diye adlandırılan başlıklar takar. Baba evinden düğün alayınca alınıp at sırtında oğlan evine götürülür.Atın üstünde oğlan evine götürülürken mezarlığın önünden geçirilir.Perşembeden başlayan düğün bu seromoniyle Pazargünü sona erer.Köyde sürekli top oynanır.

Köyde ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasından ötürü taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır.Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı yoktur, sağlık evi var olup personeli yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyün yeni camisi faaliyete geçmiş durumdadır.Caminin çeşmelerinden güneş enerjisi olduğu için kışın sıcak su akmaktadır.Bir hayırseverin yaptığı bu hayır sayesinde camiye abdest almadan gelen köyün yaşlıları soğuk havada üşümeden abdest alabilmektedir.2005 yılında köyün ara sokaklarına süsleme taş yerleştirmesi yapılmıştır.Bu sayede köylüler toz topraktan kurtulmuştur.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.