Koronavirüsü Charles Lieber mi üretti? Charles Lieber kimdir, nereli, kaç yaşında?

Koronavirüsü Charles Lieber mi üretti? Charles Lieber kimdir, nereli, kaç yaşında?

Koronavirüsü Charles Lieber mi üretti? Charles Lieber kimdir, nereli, kaç yaşında? soruları ABD’li kimya profesörü Charles Lieber’in koronavirüsü Çin’in için ürettiği ve bu yüzden ABD’de tutuklandığı iddialarının ardından araştırılmaya başlandı.

Çin‘de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs; 60 bini aşkın insanın ölümüne bir milyondan fazla insanın hasta olmasına neden olurken vaka sayıları her geçen gün artmaya devam ediyor. Yaşananların ardından ortaya birçok iddia atıldı, bu iddiaların başında da ‘ABD‘li kimya profesörü Charles Lieber koronavirüsü Çin’in için üretti’ iddiası yer aldı. Peki Koronavirüsü Charles Lieber mi üretti? Charles Lieber kimdir,  nereli, kaç yaşında?

Dünyanın en saygın üniversitelerinin başında gelen ABD’deki Harvard Üniversitesi’nde görevli Yahudi asıllı kimya profesörü Charles Lieber, koronavirüs salgının dünya gündemine oturduğu Ocak ayında ABD hükümeti tarafından tutuklandı. Tutuklanma gerekçesi olarak da ”Çin’in “Bin Yetenek Planı”na dahil olmak, Wuhan Teknoloji Üniversitesi’nden aldığı iddia edilen ödemeler ve ABD federal makamlarına yalan söylemek” olduğu belirtildi. Lieber’in yeni nanomateryaller geliştirmesiyle tanındığı, Lieber tarafından geliştirilen malzemelerin tıp ve biyoloji alanında uygulamaları olduğu belirtiliyor.

Koronavirüs salgının Wuhan’dan çıkması ve Lieber’in Wuhan Teknoloji Üniversitesi ile gizli işbirliği yapması şüpheleri bu isme çekti. Yapılan resmi açıklamalarda olayın koronavirüsle ilgisi olmadığı defalarca belirtilmesine rağmen komplo teorileri hep Lieber’in üzerine odaklandı. Bu teorileri güçlendiren etkenler arasında birbiriyle alakasız ama aynı dönemde; Çin Ordusu’nda görevli ve ABD araştırmalarını çalmakla suçlanan teğmen Yanqing Ye ve 21 şişe biyolojik araştırma çalan Zaosong Zheng’in tutuklanması da yer aldı.

Tüm yalanlamalara ve olayın yanlış bir dönemde ortaya çıkan tesadüflerle alakalı olduğu söylenmesine rağmen insanların kafasındaki soru işaretleri tam olarak giderilemedi. Uzmanlar da koronavirüsün yapay bir virüs olmadığını ısrarla vurguluyor.

Charles Lieber kimdir, nereli, kaç yaşında?

Charles M. Lieber (1959 doğumlu) Amerikalı kimyager ve nanoscience ve nanoteknolojide öncüdür . 2011 yılında Lieber, Thomson Reuters tarafından 2000-2010 yıllarında bilimsel yayınlarının etkisine dayanarak dünyanın önde gelen kimyager olarak seçildi.  Nano ölçekli malzemelerin ve nano aygıtların sentezi, montajı ve karakterizasyonu, nanoelektronik cihazların biyolojide uygulanması ve nanobilim alanındaki çok sayıda lidere mentor olarak katkılarıyla bilinir.

Lieber hakemli dergilerde 400’den fazla makale yayınladı ve nanobilim üzerine birçok kitabı düzenledi ve katkıda bulundu. Elli yılı aşkın ABD patenti ve başvurusunun baş mucididir ve nanoteknoloji şirketi Nanosys’e 2001’de bilimsel kurucu ortak olarak ve 2007’de Vista Therapeutics’e katılmıştır.  2012 yılında Lieber Kimya Kurt Ödülü’ne layık görüldü.

28 Ocak 2020 tarihinde, Lieber yanlış açıklamalar yapıyor suçlamasıyla tutuklandı ABD Savunma Bakanlığı , Çin’in de katılım konusunda Harvard Müfettişlere Bin Yetenekler Programı, bir tehdit olarak eleştiri aldı ulusal güvenlik.  program, araştırma erişim için yabancı bilim insanları ödemek için Çin hükümeti tarafından oluşturuldu. Buna ek olarak, evi Federal Soruşturma Bürosu tarafından basıldı.
Federal tutuklama

28 Ocak 2020’de Lieber, bir Çin üniversitesiyle olan bağlantıları hakkında maddi olarak yanlış, hayali ve hileli bir açıklama yapmaktan iki federal sayımla suçlandı. Adalet Bakanlığı’nın suçlama belgesine [78] göre , Lieber tarafından işlenen iki suç iddia edildi. İlk olarak, 24 Nisan 2018’de DoD tarafından yapılan bir röportaj sırasında Lieber’e Bin Yetenek Programına dahil olup olmadığı soruldu. Lieber, “Bin Yetenek Programına asla katılması istenmedi” diyerek, “Çin’in onu nasıl kategorize ettiğinden” emin olmadığını da sözlerine ekledi. DOJ, 27 Haziran 2012 tarihli Wuhan Teknoloji Üniversitesi’nden (“WUT”) ele geçirilen bir e-postanın Lieber için imzalaması için bir sözleşme içerdiğinden Lieber’in ifadesinin yanlış olduğuna inanıyor. İkincisi, Kasım 2018’de NIH, Harvard Üniversitesi’nden Lieber’in dış ilişkilerini sordu. Ocak 2019’da Harvard, Lieber ile röportaj yaptı ve NIH’ye 2012’den sonra Lieber’in “WUT ile resmi bir ilişkisi olmadığını” bildirdi. DOJ, Lieber’in ifadesinin yanlış olduğuna inanıyor. Lieber, 24 Nisan 2018’de bir tanesi ve Ocak 2019’da biri iddia edilen yanlış beyanlarda bulunmak üzere 18 USC § 1001 (a) (2) ihlal etmekle suçlandı.

Düzenlemeleri sırasında yetkililer , Lexington, Massachusetts’teki ev ve ofiste arama emri yürüttü . Lieber hakkındaki suçlamalar beş yıl hapis cezası ve çeyrek milyon dolar para cezası taşıyor . Lieber, Harvard tarafından ücretli idari izne bırakıldı.
Kişisel yaşam

Lieber Yahudi. 2007’den beri Lexington, Massachusetts’teki arka bahçesinde dev balkabakları yetiştirdi . 2010 yılında Rhode Island’daki Frerich Çiftliğinde yıllık tartıyı 1.610-lb balkabağı ile kazandı ve 2012 yılında o yılki tartıda 2. sırada yer alan 1.770-lb balkabağı ile döndü. Massachusetts kaydı. 2014 yılında 1.870 lb’lik balkabağının Massachusetts’teki en büyük balkabağı seçildi ve o yıl dünyanın 17. en büyük balkabağı oldu. CV’sine göre günlük işinin boyut ölçekleri ile hobisi arasındaki tutarsızlık şu şekilde kaydedildi: “… bir yandan Lieber’in kimyası” nanosbilim ve nanoteknoloji alanında belirleyici bir etkiye sahipti ”. Öte yandan, balkabağı muhtemelen tüm Trader Joe’ları sonbahar mevsimi için kabak özel ürünleriyle doldurabilir. ”

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.