Kulp Yayıkköy Köyü

Kulp Yayıkköy Köyü

Yayıkköy Köyü Haberleri, Kulp Yayıkköy Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Yayıkköy Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Diyarbakır Köyleri Arasında Yer Alan Yayıkköy Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Kulp Yayıkköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yayıkköy köyü son dakika gelişmeleri, Yayıkköy köyüne özgü yemekler,Kulp Yayıkköy köyünün tarihi, Yayıkköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yayıkköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yayıkköy , Diyarbakır ilinin Kulp ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yayıkköy Köyü Resimleri ve Yayıkköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kulp   Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı?Kulp Diyarbakır Arası Kaç Km?Kulp Hava Durumu? Diyarbakır Köyleri ve Kulp Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kocaelili iseniz Diyarbakır Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Diyarbakır Ünlüler arasında Kulp Yayıkköy Köyünde doğan biri var mı?Kulp Doğumlu Ünlüler Kimler?

YAYIKKÖY KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE.

Yayıkköy , Diyarbakır 'nin Kulp ilçesine bağlı bir mahalledir.

Diyarbakır'a (Amed) bağlı olan Kulp (Pasûr) ilçesinin en güzel köylerinden birisidir. Yayıkköy diye geçen ismi gerçekte Kürtçe'de Hewrê olarak geçmektedir.Hewrê kelimesi Kürtçe kavak ağacı demektir ve köy bu ismini baraj gelmeden önce mahallede çok sık bulunan uzun kavak ağaçlarından almaktadır.Geçmişi çok eskilere dayanıp Bir Zamanlar Ermenilerinde yaşadığı bir yerleşim yeriydi. Şu anda sadece Badikan aşireti mensubu Kürtler yaşamaktadır. Badikan aşiretinin 12 kolundan biri olan Mala Xerza kolu bu mahallede yaşamaktadır.Yerleşim yeri genellikle düzlük ve dağlık bir coğrafyaya bağlıdır. Suyun bol olmasından dolayı tarım ve hayvancılık çok gelişmiştir.1999 yılında Kulp Çayı üzerine Batman barajının kurulmasıyla hemen barajın kıyısında yer almaktadır.Diyarbakır il merkezine 125 km (Silvan üzeri), Kulp ilçesine 39 km uzaklıktadır.

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Yazları sıcak ve kuraktır. Kışları bulunduğu bölgedeki köylerden daha ılımandır ancak yine de kışları sert ve kar yağışlı geçer.Mahallenin ekonomisi tarım , hayvancılık ve balıkçılığa dayalıdır.Tarım ürünleri olarak buğday ve arpa en yaygın ekilen ürünlerdir.Ayrıca tütün yetiştiriciliği de eskisi kadar sık olmasa da mahallede hala yapılmaktadır. Bununla beraber mahallede ticari amaçlı üzüm, bostan ve çilek yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Mahallede dut ağaçlarının sıklıkla bulunması nedeniyle mahallede ipek böceği yetiştiriciliği de yapılmıştır ancak günümüzde pek rağbet görmemektedir. Mahallede en temel ekonomik uğraşlardan biri de hayvancılıktır. Büyük baş hayvanlardan inek , manda veya sığır hemen hemen her evde bulunmaktadır. Küçükbaş hayvanlardan koyun ve keçi hayvancılığı da bazı aileler tarafından hala yapılmaktadır. Her evde kümes hayvancılığı yapılır. Kümes hayvanlarından tavuk başta olmak üzere genelde hindi, ördek ve kaz beslenmektedir. Kümes hayvancılığı sadece birkaç aile tarafından ekonomik bir uğraş olarak yapılmaktadır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı bulunmaktadır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.