Lüleburgaz Hamitabat Köyü

Lüleburgaz Hamitabat Köyü

Hamitabat Köyü haberleri, Lüleburgaz Hamitabat köyü güncel son dakika gelişmeleri, köy ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırklareli köyleri arasında yer alan Hamitabat köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Lüleburgaz Hamitabat köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Hamitabat köyü son dakika gelişmeleri, köye özgü yemekler, Lüleburgaz Hamitabat köyünün tarihi, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Hamitabat, Kırklareli ilinin Lüleburgaz ilçesine bağlı bir köydür. Kırklareli iline 40 km, Lüleburgaz ilçesine 17 km uzaklıktadır.

Köy adını Sultan II. Abdülhamit'den almıştır. Rivayete göre 93 Harbi nedeniyle Balkanlardan ayrılmak zorunda olan Türklerin bir bölümü buraya yerleşmek için padişahtan talepte bulunmuş ve Sultan Abdülhamit de kendi adını yaşatacak bir ad koyarlarsa burada bir köy kurmalarına izin vermiştir. Bunun üzerine köyün adı Hamitabat olarak tescil edilmiştir. "Abat" veya "abad" güzel yer anlamında olup, Hamitabat "Hamit'in güzelleştirdiği yer" anlamına gelmektedir. Halen Asya'da "abad" ekiyle biten şehir adları bu rivayeti doğrular nitelikte olup, II.Abdülhamit'in Trakya'nın Türkler için iskana açılması yolundaki planı ile de uyumludur.

Köyün bu resmi adı yanında, halk arasında kullanılan bir de başka adı vardır: "Domuzorman". Domuzorman adının nereden geldiği hakkında kesin bilgi yoktur. Ancak, köyün ormanlık bir alana kurulu bulunması nedeniyle ve çevrede domuzların fazla olması nedeniyle halk arasında domuz ormanı olarak anıldığı anlatılsa da, bu adın köy sakinlerinin göç ettiği yöre ile ilgisinin olması olasılığı daha yüksektir. Zira bugün Bulgaristan sınırları içinde Varna'ya yakın bir yerde "Domuz-Orman" adında bir yer vardır ve bu yer köye göçenlerin önceden yaşadığı Varna-Filibe-Burgaz şehirlerinin çok yakınındadır. Bir başka rivayete göre de, bu bölgenin adı köy kurulmadan önce Domuz Ormanları'dır. Bu sebeple köyün Domuz Ormanı ismi ile bir ilgisi olmayıp, köy yerleşiminden önce bölgenin/ormanların ismi olarak geçmektedir.

Köyün ilk yerleşenlerinin ağırlıklı olarak, bugün Bulgaristan sınırı içinde kalan Deliorman bölgesinden oldukları ve kendilerini "gacal" diye tanımladıkları bilinir. Kullanılan lehçe (diyalekt) Gagavuz Türkçesi'ne benzer ("h" harfinin yutulması ve "ş" harfinin "j" gibi söylenmesi v.s.) Köy sakinlerinin lakaplarından, bütün Balkan coğrafyasında olduğu gibi, burada da çok çeşitli Türk boylarına mensup insanların bir arada yaşadığı sonucuna varılabilir (Çıtak, Komanlı v.b).

Yıllara göre köy nüfus verileri

2012     1.345
2007     1.411
2000     2.015
1990     1.860 

Hamitabat, Kırklareli ilinin Lüleburgaz ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Hamitabat Köyü Resimleri ve Hamitabat köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kırklareli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Kırklareli Hava Durumu? Kırklareli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırklarelili iseniz  Kırklareli Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırklarelili Ünlüler arasında Lüleburgaz Hamitabat Köyünde doğan biri var mı? Lüleburgaz Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.