Maçka Alataş Köyü

Maçka Alataş Köyü

Maçka Köyleri Arasında yer alan Alataş da kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler haangileridir, Alataş da vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir.

Alataş Köyü, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Alataş Köyü Resimleri ve alataş köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Alataş Köyünde doğan biri var mı? Maçka Doğumlu Ünlüler Kimler?

Maçka Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Maçka Trabzon Arası Kaç Km? Maçka Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Maçka Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Alataş, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski ismi "Mandranógia" olarak bilinen bu köy, 1484 yılında 13 hane ve 69 adet Rum,1515 yılında 2 hane Müslüman, 17 hane Rum, 1553 yılında Müslüman hane bire, Rum hanelerinin de 8'e düşmesi dikkat çekiyor.

1515 yılına oranla nüfusun yarısına yakını kaybolmuştur, bu da önemli bir olayın yaşanmış olabileceğini düşündürmektedir. Mahallenin adının etimolojisi; Mandıra şeklinde verilen bu kelime ile ilgili şöyle rivayet edilir. Bu sözcük özellikle süt üretiminin yaygın olan yerlerin genel bir adı gibidir.

Türkçeye Rumca'dan geçmiştir. Ve Mantra kelimesinin eski kaynaklarda evcil hayvanların malikanesi anlamına geçtiği belirtili (Pontus Lexiko'su). Buradan 'Süt Köyü' ya da Sütçüler Köyü olarak anlamlandırmak mümkündür. Günümüzde bu mahallenin bazı mahallelerinde halen Rumca konuşulmaktadır.

Trabzon iline 35 km, Maçka ilçesine 30 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yerleşik nüfus aktif olarak ekonomik faaliyetlerde hayvancılık ve özellikle fındık tarımı ile uğraşır.

Nüfusun büyük bir kısmı İstanbul ve yurt dışında, özeliklikle Almanya da yaşamaktadır. Kıt arazi şartları nedeni ile ve gelişen yeni hayat anlayışıyla nüfusun büyük bir kısmı adı geçen yerlerde ya da başka şehirlerde yerleşik düzene geçmiştir.

Mahallenin gelecekte organik tarıma yönelmesi ve de Kuştul Manastırının restore edilmesiyle Turizm açısından büyük bir potansiyel taşıyacağı kesindir. Sahip olduğu Ambarlı yaylası konumu ve güzelliği itibarıyla ayrıca yayla turizmi açısından da etkili bir gelecek sunmaktadır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol Toprak ancak bazı köyiçi yollar betondur. Mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.