Maçka Yazlık Köyü Video

Yazlık, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir. Halk ağzında Livera olarak geçen bu mahallesin en eski ve asol adı Doubera'dır ki Bizans ve Osmanlı kaynaklarında aslına uygun olarak Dubera/Doubera şeklinde yazılıdır.

Yazlık, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yazlık köyü Resimleri ve yazlık köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Yazlık Köyünde doğan biri var mı? Maçka Doğumlu Ünlüler Kimler?

Maçka Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Maçka Trabzon Arası Kaç Km? Maçka Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Maçka Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Yazlık, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir. Halk ağzında Livera olarak geçen bu mahallesin en eski ve asol adı Doubera'dır ki Bizans ve Osmanlı kaynaklarında aslına uygun olarak Dubera/Doubera şeklinde yazılıdır.

1515 de 65 hanede 333, 1533 de 86 hanede 440 Rum nüfusu gösteriliyor. 1850 de 200 hane ve 10 Kromlu hane ve 750 Rum nüfusu kayıtlıdır. Livera Mahalleninün adı ilkkez 13. yüzyılda Vazelon ve 14. yüzyılda Trabzon Kroniklerinde Doubera adına rastlanıyor. Bu sözcük Hellence olmadığından Rum/Yunan sözlüklerinde görülmüyor. Bilge Umar, Doubera adını Davera/Duvera olarak veriyor ve bu adın Kapadokya dillerinden geldiğini savunuyor.

Kendi ürettiği bu biçim adının oradaki gür akarsuyun yani Meryemana deresine işaret ettiğini, adın öz biçiminin Daebra-Ana Tanrıçanın gür suyu olduğunu belirtiyor. İster Livera, ister Doubera ve ister diğer benzetmelerinde adın Yunanca olmadığı kesinleşiyor.

Yaptığım araştırmalarda Kafkas dillerinde Dubar adlı ünlü bir ailenin varlığını tespit ettim. Vazelon belgelerinde Dubarites ailesinin varlığı ve Dubarites adı ile Kafkas kökenli Dubar aile adının aynı ad oldukları kesindir. Vazelon belgelerinde Dubarites aile adı altında Loannaki, Loannes(Rahib), Paylos, Romanos veFokas adlı kişilerden ve Makronda adından söz ediyor. Bu kayıtlardan başka "Prospografisches Lexion der Palailogenzeit" de aynı kişilerin adları geçiyor ve 13. yüzyılda Rahib Lonnes dışında diğerlerinin Trabzon çevresinde büyük toprak sahipleri olduklarını belitiyor.

Bu belgelerden kesinlikle anlaşılıyorki Dubera/Livera-Yazlık Köyü antikçağlarda yörede yaşayan Makron kabilesi tarafından kurulmuş ve bu kabileden gelme Dubar/Dubarites adlı ailenin adı ile anılmıştır. Böylece Livera Köyü antikçağlarda burada yaşayan Makonlar'dan günümüze kadar ulaşan bir hatradır. (Livea Köyü-A.Yazar:İlyas KARAGÖZ)

Trabzon iline 33 km, Maçka ilçesine 5 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık evi bulunmaktadır. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar