Maden Karatop Köyü

Maden Karatop Köyü

Karatop Köyü haberleri, Maden Karatop köyü güncel son dakika gelişmeleri, Karatop köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Elazığ Köyleri Arasında yer alan Karatop köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Maden Karatop Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Karatop Köyü son dakika gelişmeleri, Karatop Köyü ne özgü yemekler, Maden Karatop Köyü nün tarihi, Karatop Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Karatop Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Karatop Köyü, Elazığ ilinin Maden ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Doğu Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Karatop Köyü Resimleri ve Karatop Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Maden Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Doğu Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Maden Elazığ Arası Kaç Km? Maden Hava Durumu? Elazığ Köyleri ve Maden Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Elazığlı iseniz Elazığ Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Elazığlı Ünlüler arasında Maden Karatop Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Maden Doğumlu Ünlüler Kimler?

Karatop, Elâzığ ilinin Maden ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün eski adı "Kıllan"dır. -an,-en ve -ian ile biten ekleri olan köy isimlerinin Ermeniceden geldiği söylenir.

Kültür

Köyde kullanılan başlıca diller Zazaca yanında Türkçedir. Köyün bir özelliği de su kavgalarının çok olmasıdır. Zaten eski devirdeki kan davalarının çoğu da bu sebepledir. Köyde yaşayan birçok ailenin köye son 200 yıl içinde göçtüğü köy büyüklerinden alınan bilgilerden biridir. Köyde yaşayan ailelerin bazıları köyü sadece yazlık olarak kullanmaktadır. Köydeki insanların tamamı Müslümandır ve Hanefi mezhebine mensuptur.

En meşhur yemeği avreşkidir. Tavşan etinin ve sıcak yufkanın küçük parçalara ayrılmasıyla karıştırılıp yapılır. Köyde en fazla ceviz ağaçları bulunmaktadır ve ceviz köyün geçim olanaklarından biridir.

Coğrafya

Elazığ iline 87 km, Maden ilçesine 11 km uzaklıktadır. Köyün merkezi Aşağı Kıllandır (KARATOP). Yukarı Kıllan ve Sımakı (Meşedibi) eski adları olan iki tane mezrası vardır. Düz-e Bur-i ya da Mezra adları ile kullanılan (Yukarı Kıllan) ve Mastek (Aşağı Kıllan) halkı tarafından kullanılan iki yaylası vardır. Yüksek dağlarla çevrili, çöküntüyü andıran, vadilerden müteşekkil bir coğrafi yapıya sahiptir.Yüksek dağların zirveleri yer yer meşe ormanları ile kaplıdır. Dağların etekleri gevenlerle kaplıdır. Sımakı mezrasından doğan boğaz çeşmesinin suyu ile irili ufaklı suların bir araya gelmesi ile Kıllan çayı oluşmuştur. Sımakı, Aşağı Kıllan mezralarının bir bölüm arazilerini sulamaktadır. Tarımda akarsularımız kullanılır. Dicle nehrinin küçük de olsa kollarıdırlar.

İklim

Köyün kışları çok soğuk, yazları da sıcak bir havası vardır. İçinden kıllan çayı geçtiği için çok yeşil bir köydür.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.