Maliye Bakanı Naci Ağbal:

Maliye Bakanı Naci Ağbal:

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 16 Nisan'da yapılacak olan referandumdaki olumlu neticenin piyasada iş yapan herkesi mutlu edeceğini ifade ederek, "Öbür türlü...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 16 Nisan'da yapılacak olan referandumdaki olumlu neticenin piyasada iş yapan herkesi mutlu edeceğini ifade ederek, "Öbür türlü düşünsinize yani bu referandum sonucu böyle bir şey söz konusu değil ama farklı çıkması halinde yeni belirsizlikler demek. Halbuki Türkiye'nin belirsizliklere değil daha fazla ileriye dönük açıklıklara ihtiyacı var. Bu açıdan da inşallah 16 Nisanda piyasanın da istediği ve ekonominin de ihtiyacı olan halk oylamasında başarılı sonucu hep beraber yakalayacağız" dedi.

Bakan Ağbal, Afyonkarahisar'a gerçekleştirdiği ziyaretleri kapsamında Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay'ı ziyaret etti. OSB yönetimi binasında gerçekleştirilen toplantıda iş adamları ile bir araya gelen Bakan Ağbal, Türkiye'nin 2016 yılı ekonomisine ilişkin bilgiler vererek, ekonominin atlattığı badirelerden bahsetti. Türkiye'nin 2016 yılında ekonomiyi aşağı çekecek Fetullahçı Terör Örgütü'nün hain darbe girişimleri gibi bir takım faktörlerle yüzleştiğinden bahseden Bakan Ağbal, "İnşallah Türkiye'nin önü açık yani son 2016 yılında bir takım sıkıntılar yaşadık. Başta bu hain darbe girişimi olmak üzere 2016 yılında ekonomiyi aşağı çekecek bir takım faktörler ile yüzleştik. Ama son çeyrekte ekonomide yakaladığımız büyüme performansımız aslında işletmelerimizin gücünü ortaya koydu. Son birkaç yıldır Türkiye ile ilgili içeride ve dışarıda bir çok oyunu hep beraber gördük. Yani Türkiye'deki bu başarı hikayesini bir noktada gölgelemek, bu yürüyüşü bir noktada durdurmak için içerden, dışarıdan çok farklı kanallardan bir çok çaba oldu. Allah'a şükürler olsun onların hepsinin de üstesinden geldik. Ama ekonomide 3,1 büyüme ile yetinmeyeceğiz ekonomiyi daha da ileriye taşıyacağız. Onun için diyoruz ki 16 Nisan da Türkiye'de yapacağımız halk oylamasında önemli bir anayasa değişikliğini hep beraber yapacağız" diye konuştu.

"Birkaç yıldır devam eden sıkıntılar nedeniyle belki özel sektör yatırımlarında istediğimiz noktada değiliz"

Anayasa değişikliğinin birçok bakımdan siyasi anlamda Türkiye'yi ileriye taşıyacağını ve önünü açacağını vurgulayan Bakan Ağbal, "Ama ben bir ekonomist olarak meseleye baktığımda bunu bir reform olarak görüyorum. Türkiye'de ki yönetim sistemini bir adım ileriye taşıyan, demokrasiyi güçlendiren, siyasi istikrarı arttıran, kalıcı kurumsal bir iyileşmeyi sağlayan bir düzenleme. Bu düzenlemem inşallah 16 Nisan da halk oylaması ile kabul önümüzdeki aylarda da 2017 yılına ilişkin ekonomide güzel haberleri alacağımızı da söyleyebilirim. Tabi ki birkaç yıldır devam eden sıkıntılar nedeniyle belki özel sektör yatırımlarında istediğimiz noktada değiliz. Ama ben bunu şöyle görüyorum bu bekleyen bir talep, bekletilen bir talep. İnşallah 16 Nisandan sonra özel sektör yatırımlarında çok hızlı bir şekilde artışı göreceğiz. Bundan hükümet olarak bizde üzerimize düşeni yapacağız. İnşallah 16 Nisandan sonrada mutlaka ve mutlaka özel sektörün önünü açacak, üretim maliyetlerini aşağı çekecek, yatırımı teşvik edecek ilave düzenlemeleri de yapacağız" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin belirsizliklere değil daha fazla ileriye dönük açıklıklara ihtiyacı var"

Bakan Ağbal, referandumdan çıkacak olumlu neticenin piyasada iş yapan herkesi mutlu edeceğini dile getirerek şunları söyledi:

"Özellikle 16 Nisan sonrası dönem için Türkiye'ye girecek yabancı sermayede de önemli artışlar bekliyoruz. Onun için diyoruz ki 16 Nisan sonrası dönemde Türkiye hacimsel büyümesini devam ettiren ama bundan daha fazla büyümenin nitelik tarafını geliştiren bir ülke olacak. 16 Nisanda inşallah büyük bir çoğunlukla bu anayasa değişikliğinin halk oylaması sonucunda kabul edileceğini görüyoruz. Piyasalarda büyük ölçüde şu anda ki yapılan anayasa değişikliği noktasında olumlu bir beklenti içerisinde yani şunu kastetmiyorum yapılan tahminlerin olumlu olduğunu söylemiyorum, bugün piyasalar gerek Türkiye ile ilgili piyasayı oluşturanlar bakımından, gerekse piyasada iş yapanlar bakımından söylüyorum, herkesin istediği bu referandum da büyük bir çoğunluk ile "evet" çıkması. Yani bu bir tahmin değil, olumlu bir beklenti. Çünkü büyük bir çoğunlukla "evet" çıkması halinde ekonominin ihtiyaçları bakımından aslında büyük bir olumlu motivasyonu yakalamış olacağız yani piyasanın iyi bir hikayeye ihtiyacı var. Piyasan geleceğe açık bir perspektife ihtiyacı var. Referandumdan çıkacak olumlu netice piyasada iş yapan herkesi mutlu edecek bir şey. Öbür türlü düşensinize yani bu referandum sonucu böyle bir şey söz konusu değil ama farklı çıkması halinde yeni belirsizlikler demek. Halbuki Türkiye'nin belirsizliklere değil daha fazla ileriye dönük açıklıklara ihtiyacı var. Bu açıdan da inşallah 16 Nisanda piyasanın da istediği, ekonominin de istediği ve ekonominin de ihtiyacı olan halk oylamasında başarılı sonucu hep beraber yakalayacağız."

Bakan Ağbal, konuşmasının ardından toplantıya katılan iş adamları ve sanayicilerin sorularını cevaplandırdı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal:

Maliye Bakanı Naci Ağbal:

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.