Memur-Sen’den ‘enflasyon Durdurulmalı’ Uyarısı !

Memur-Sen’den ‘enflasyon Durdurulmalı’ Uyarısı !

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, açıklanan enflasyon rakamlarına göre memurun ve memur emeklisinin gelir kaybının arttığını ifade ederek, “Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinde Temmuz ayında yüzde 3 normal artış, yüzde 3,38 ise...

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, açıklanan enflasyon rakamlarına göre memurun ve memur emeklisinin gelir kaybının arttığını ifade ederek, “Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinde Temmuz ayında yüzde 3 normal artış, yüzde 3,38 ise enflasyon farkı artışı yapılacak. Bunun anlamı, Temmuz ayında enflasyonun yapacağı artış, işverenin ve hakemin yaptığı artıştan daha yüksek olacak olmasıdır.” dedi.

2021 Mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Ali Yalçın, Mayıs ayı enflasyonunun yüzde 0,89, Ocak-Mayıs dönemine ait beş aylık enflasyonun ise yüzde 6,38 olduğunu söyledi. Kamu görevlilerinin ilk altı aylık yüzde 3’lük maaş artışının enflasyonun 3,38 puan gerisinde kaldığını, maaşlarda yüzde 3’lük artış gerçekleşirken, enflasyonda bunun iki katının üzerinde artış gerçekleştiğini vurgulayan Yalçın, “Bu rakamsal tablonun ifade olarak özeti, enflasyon hem maaşları eritmeye hem gelirde kayıp üretmeye hem de giderler için ayrılan tutarları büyütmeye devam ediyor demektir” dedi.

Gerçekleşmeyen Hedeflerle Belirlenen Artış Oranı 0,38’lik Eksikle Enflasyona Yenildi

Bu gerçeğin sorumlusunun, 5. Dönem Toplu Sözleşme’de Memur-Sen’in doğrularına kulak kapayan kamu işvereni ile işverenin yanlışlarına göz yuman hakem heyeti olduğunu belirten Yalçın, “Ekonominin gerçekleri ve alın terinin hakkını vermeye dair gerekleri ile uyumlu Memur-Sen tekliflerini kabul etmek yerine enflasyona dair tutmayan tahminler, gerçekleşmeyen hedefler üzerinden belirlenen artış oranı, birinci yılın ilk altı ayında da, ikinci yılın ilk altı ayında da enflasyonun altında kaldı. İşveren ve Hakemi, 2021 yılı için kamu görevlilerinin maaşlarında yüzde 3+3, kümülatif yüzde 6,09 artış yapma kararı vermişti. Bugün beşinci ayın sonunda enflasyon yüzde 6,38 oldu. 12 ay için verilen artış, beşinci ayın sonunda, üstelik yüzde 0,38’lik eksiği ile enflasyona yenildi. Gerçeği bütün yalınlığıyla şöyle ifade edebiliriz; yüzde 3 artış yapılan ilk altı ayın sonunda 3,38 puanlık enflasyon farkı oluştu. Yani işveren ve hakem yüzde 3 artış yaparken, enflasyon yüzde 6,38 artış yaptı.” şeklinde konuştu.

Seyyanen Zam Konusu İvedilikle Ele Alınmalıdır !

Merkez Bankası’nın Mayıs ayı beklenti anketinde 2021 yılı enflasyon beklentisinin yüzde 13,81 olduğunu hatırlatan Yalçın, 2021 yılsonu enflasyonunun, işveren ve hakeminin kamu görevlilerinin ücretlerine yaptığı artışın 2,3 katı olarak beklendiğini vurguladı. Yalçın, bu veriler doğrultusunda, tahmin ve öngörüler üzerinden siyasi iradeden ve kamu işvereninden beklenti, talep ve teklifleri şöyle sıraladı: “Kamu işvereni, siyasi iradenin ‘enflasyona ezdirmeyeceğiz’ sözünün gereğini bihakkın icradan özenle kaçınmaktan vazgeçmelidir. En düşük devlet memurunun beş ayda maaşında 250,25 TL, gelirinde 790,7 TL tutarında kayıpla karşı karşıya kaldığı gerçeğinin gerekleri eksiksiz şekilde yerine getirilmelidir. 1 Ocak 2021’den geçerli seyyanen zam hayata geçirilmeli, 1 Temmuz itibarıyla enflasyon farkı ve ikinci altı aya mahsus artışın yanında Merkez Bankası’nın yılsonu beklentileri dikkate alınarak ilave seyyanen zam konusu ivedilikle ele alınmalıdır. Kamu işvereni, Ağustos ayında başlayacak 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine makul tahmin, doğru hedef, adil teklif anlayışıyla hazırlanmalıdır. 2022 ve 2023 yıllarında kamu görevlilerinin istisnasız bütün aylarda hem maaş hem de gelir yönüyle enflasyonu ezen bir konumda olmasını sağlayacak teklifleri şimdiden hazırlamaya başlamalıdır” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.