Merkez Kesikköprü Köyü

Merkez Kesikköprü Köyü

Kesikköprü köyü haberleri, Merkez Kesikköprü köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kesikköprü köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırşehir köyleri arasında yer alan Kesikköprü köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde

Merkez Kesikköprü köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kesikköprü köyü son dakika gelişmeleri, Kesikköprü köyüne özgü yemekler, Merkez Kesikköprü köyünün tarihi, Kesikköprü köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kesikköprü köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kesikköprü, Kırşehir ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kesikköprü Köyü Resimleri ve Kesikköprü köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Merkez Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Merkez Kırşehir Arası Kaç Km? Merkez Hava Durumu? Kırşehir Köyleri ve Merkez  Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırşehirli iseniz Kırşehir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırşehirli Ünlüler arasında Merkez Kesikköprü Köyünde doğan biri var mı? Merkez Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kesikköprü, Kırşehir'in Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Köy adını köyde bulunan tarihi köprü ve Kervansaraydan almaktadır.Tarihi Kervansarayın kitabesinde 1251 yılını gösterdiğinden köyün çok eski tarihlerde yerleşim yeri olduğunu söylemek mümkündür.

 

Kesik köprü köprüsü

Anadolu Selçuklu Sultanı gıyasseddin Keyhüsrev tarafından 1251 yılında yaptırılmıştır Türk mimarisinin güzide bir eseridir. 13 kemerli olan köprü 50 metre eninde ve 220 metre uzunluğundadır. Köprü tarihi ipek yolunu üzerinde bulmakta o yıllarda ülkeye başkentlik yapan Konya ile ve önemli ilim merkezi olan Kırşehir 'i birbirine bağlamaktadır. Köprü 1616,1849,1925 yıllarında birçok kez onarım görmüş 1990 yıllarda kum ocakların etkisi ile köprünün temelleri olumsuz etkilenmiş parça parça yıkılarak yok olma noktasına gelmiştir. 2000-2007 yıllarında yapılan çalışma ile köprü tamir edilerek koruma altına alınmıştır. Köprü şu an araç trafiğine kapalı olmasına karşın insanlar tarafından gezilip görülebilmektedir. Halen Konya - Kırşehir taşıt yolu köprünün 500 metre kadar güneyinde bulunan modern köprü ile sağlanmaktadır.

Cacabey Kervansarayı diye de bilinir. Kesikköprü ile aynı zamanda yapılmıştır.Kırşehir’in 21 km güneyinde Kırşehir Konya yolu üzerinde, Kızılırmak Nehrinin kenarında bulunmaktadır. Tipik bir Anadolu Selçuklu yapısı olan kervansarayın 1251 yıllarında Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyasettin Keyhüsrev döneminde, Kırşehir emiri olan Nurettin Caca tarafından yaptırılmıştır. Kervansaray bakımsızlık nedeni ile zamanla yıkılmaya yüz tutmuş 1989 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiştir. Kervansaraya birçok islami yapıda olduğu gibi adeta Kıble istikabetine bakmaktadır. Kervansaraya Güney batı cephesinde bulunan ihtişamlı bir tac kapıdan girilmektedir. Kapının hemen üst kısmında yapının kitabesi bulunmaktadır. Kapı büyük bir eyvana açılır. Eyvan boyunca revak ve hücreler girişleri tonoz ile süslenmiştir.Eyvanın sonunda bir mescit, sağında bir oda bulunmaktadır.Eyvandan tonozlu bir geçit ile avluya girilmektedir.Kervansaray avlunun kuzeyinde altı ayağın taşıdığı sivri kemerli beşik tonozlu revak bölümü mevcuttur. Kapalı bölüm taç kapası sivri kemerli olup eyvan şeklindedir. Kapalı bölüm taç kapısının üzerinde faklı yönlerde ilerleyen iki aslan figürü bulunmaktadır. Kervansaray günümüzde etrafı duvarlara örülmüş bakımlı ve temiz olarak ziyaretcilerini beklemektedir.

köy birçok anadolu köylerinde görülen geri kalmışlığın dışındadır ve bünyesinde birçok kültürel zenginlikler barındırır...

Kırşehir merkezine 21 km uzaklıktadır. Kızılırmağın en çoşukulu ve bol aktığı Hirfanlı baraj gölünün su tutma hafzasının hemen başında bulunur. Köyün hemen yanından geçen nehir köye ayrı bir güzellik katar. Köyün güneyinde nehir genişleyerek küçük adacıklar oluşturmuştur bu doğa güzelliği aynı zamanda birçok su kuşuna ve deniz canlılarına barınak ve beslenme alanı olmuştur. Nehir Kesikköprün güneyine doğru kavisler çizerek adeta menderes görünümü alır. Uzaktan bakıldığında nehrin bu kıvrımını yeşil doku sazlıklar, söğütler ağaçları bağ ve bahçeler sağlı yollu takip eder.Bozkırın ortasındaki mavi ile yeşilin buluşması çok hoş bir görüntü oluşturmaktadır.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Kızılırmak azgın suları köyün içinden geçer. Köy halkı bu suyu ekonomiye kazandırmayı bilmiştir. özellikle nehir kenarındaki tarlalar bu sudan faydalanmaktadır. Köyde tahıl ürünleri üretimin yanında çok lezetli kavun ve karpuz üretimide vardır. Yine yöre halkı ve yakın çevreden özellikle il merkezinden gelen insanlar ağ ve olta kulanarak Nehirden balık avlamaktadır. Köyün köye adını veren yaklaşık bin yıllık tarihi köprüsü ve hanı olmasına karşın köyde turizm geliri yok denecek kadar azdır.Yörede bulunan kum ocakları büyük gelirler elde etse de köy ekonomisine katkısı yok denecek kadar azdır. Özellikle son 20-30 yıldır artan inşaat söktörüne çok dayanıklı kum sağlayan kum ocacakları büyük bir çevre kirliliği tehlikesine yol açmış nehirden elde edilen kumlar köprün temeline zarar vermiş ve Yaklaşık bin yıllık köprü yıkılmıştır. Yine nehir içinde bulunan yabani su kuşlarına barınak olan adacıklar kum ocakları tarafından tahrip edilmiştir. Yıkılan köprü 2000-2007 yılları arasında devlet eliyle tamir edilmiş ve Kırşehir millet vekilerinin gözetiminde koruma altına alınmasına karşın Kum ocakları faaliyetine devam etmektedirler.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.