Merkez Yeşilli Köyü

Merkez Yeşilli Köyü

Yeşilli köyü haberleri, Merkez Yeşilli köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yeşilli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırşehir köyleri arasında yer alan Yeşilli köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde

Merkez Yeşilli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yeşilli köyü son dakika gelişmeleri, Yeşilli köyüne özgü yemekler, Merkez Yeşilli köyünün tarihi, Yeşilli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yeşilli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yeşilli, Kırşehir ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yeşilli Köyü Resimleri ve Yeşilli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Merkez Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Merkez Kırşehir Arası Kaç Km? Merkez Hava Durumu? Kırşehir Köyleri ve Merkez  Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırşehirli iseniz Kırşehir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırşehirli Ünlüler arasında Merkez Yeşilli Köyünde doğan biri var mı? Merkez Doğumlu Ünlüler Kimler?

Türkmenlerin Boynuinceli aşiretine mensup bir köydür. Yörük olduklarından dolayı son yerleşim yeri şu anda bulunduğu yerdir. Bundan önceki yerleşim yeri köyün doğusundaki 3 km uzaklıktaki kışla denen mevkidir. 1800'li yılların sonlarındaki kuraklık, kıtlık ve yeni otlaklar aramalar sonucu köyün yarısı Mersin ilinin Erdemli ilçesine gidip Yeniköy isminde bir köy kurmuş olup, diğer yarısı şu an bulunduğu mevkiye HACI HALİL EFENDİ isminde çevre aşiretlerce de sayılıp sevilen alim bir şahsiyet önderliğinde, o zamanlar sulak ve çayırlıklı olan şimdiki yerine gelmiştir. Köyün ilk adı gündüzlü olarak bilinmektedir. Kuraklık zamanının şartlarına göre bölge yeşil olduğu için köy düzenine geçince YEŞİLLİ KÖYÜ adını almıştır. Kısa zaman sonra köy çevre aşiretlerden göçler almaya başlamış. Bunlardan biri de Şereflikoçhisar tarafından gelen MOLLA MUSA namında, daha sonra Molla Musalar adıyla anılacak olan sülalenin kurucusudur. Birinci Dünya Savaşı sırasında Doğu Anadolu'dan göç edip köye yerleşen muhacirler lakaplı bir sülalede köyün nüfusuna karışmıştır. Köyden birinci dünya savaşında savaşıp Britanyalıların elinde 7 yıl esir kalan Molla Musalardan piyade çavuş RIZA SUER, Çanakkale cephesinde savaşıp ölen Hacı Halil Efendi'nin oğlu HAYDAR YILDIRIM ve ÇELEBİLER'den Aziz oğlu MUSTAFA ÇELEBİ memleket müdafaasında köyün yüz aklarından olmuştur.

Tüm memleket genelinde olduğu gibi Yeşilli'de de gelenek ve göreneklerin yaşanmamasında köydeki nüfusun azalması en büyük etken olarak gösterilebilir. Köyün yemek kültürü zengin sayılabilir. Yemeklerden bazıları şunlardır: üzümleme, mıhla, pancar aşı, tahrana çorbası, gül dolması, gül cacığı, yaprak cacığı, kısır mantı, içli mantı, salçalı yumurta çorbası, yağlı aş, yoğurtlu, çir kavurması, üzüm kavurması, yüzlü kabak, sütlü kabak, çirli kabak, boz aş, yoğurtlu yumurta aşı, köfte, madımak cacığı, tükürük topalağı, erişte, kabaklı pekmez, çirli pekmez, ekşi, pezzik cacığı, sirken cacığı, soğukluk cacığı, pelize (hasıda).

Kırşehir merkezine 34 km uzaklıktadır.kuzeyi doğu -batı yönünde sıradağlarla çevrilidir.güneyi düz ovalıklarla kaplı olup 5 km uzaklıkta kuzeyindeki dağlara paralel Kızılırmak üzerine kurulu Hirfanlı Barajı bulunmaktadır. Kuzey yönündeki sıradağlar köyün ikliminin yumuşak olmasına vesile olmaktadır. köyde iki adet çeşmelerle dolan bahçe ve bağların sulanmasında faydalanılan havuz bulunmaktadır. köyün bitişiğinde başlayan bağ ve bahçeler çevre köylere göre köyü daha da bir yeşil göstermekte, adına az da olsa mana katmaktadır. arazisinin toprağı fazla verimli olmayan kum şeklindeki topraktır. Dağlar ve tarla harici araziler Kırşehir genelinde olduğu gibi bozkırdır.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi var ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Yeşilli, Kırşehir'in Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.