Mevsim Geçişleri Hasta Etmesin

Mevsim Geçişleri Hasta Etmesin

Mevsim geçişlerinde sağlığımızı korumak için uyarılarda bulunan uzmanlar, bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemine dikkat çekiyor.   Havaların soğumasıyla beraber enfeksiyon hastalıklarına yakalanma sıklığı artıyor....

Mevsim geçişlerinde sağlığımızı korumak için uyarılarda bulunan uzmanlar, bağışıklık sisteminin güçlü olmasının önemine dikkat çekiyor.

Havaların soğumasıyla beraber enfeksiyon hastalıklarına yakalanma sıklığı artıyor. Açık alanlardan kapalı alanlarda vakit geçirilmeye başlanması, virüslerin daha hızlı yayılmasına neden oluyor. Sonbahar ve kış gibi soğuk mevsimler de bağışıklığın güçlü tutulması ve hastalıklardan korunmak için, C vitamini açısından zengin portakal, limon, greyfurt gibi meyveler tüketilmeli. Dahiliye bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Şeref Kamil Basmacıoğlu ‘Mevsim geçişlerinde bağışıklığımızı güçlü tutmak için yapılması gerekenler’ hakkında bilgiler verdi.

Sonbaharla birlikte hava sıcaklıklarının değişiklikler göstererek düşmesi, hazırlıksız yakalanabileceğimiz üşütme atakları ve  enfeksiyonlara kapı aralayabilir.  Üşütme, immün sistemin çalışmasını bölgesel olarak kısa süre de olsa yavaşlatabilir. Viral, bakteriyel başta olmak üzere enfeksiyon sıklığı artar. 2 yıldan beri sürekli farklı  form değişiklikleri ile karşımıza çıkan Covid 19 salgınlarından   bu yıl da kurtulamayacağız gibi görünüyor.

C vitamini immün sistem için en önemli desteklerden biridir. Yeterli alınması durumunda immün sistem fonksiyonları aksamaz. Portakal, limon, greyfurt gibi taze meyveler ve kırmızı ve yeşil biber, domates, roka, maydanoz, marul gibi yeşillikler, taze kuşburnu, brokoli, lahana, ıspanak gibi gıdalar tüketilerek günlük ihtiyacımız olan 75 gr C vitaminine kolayca erişilebilir.   Hastalık dönemlerinde alınan miktar ihtiyaç nedeni ile artırılmalıdır. İmmün sistemin etkin bir şekilde çalışması için gerekli olan D vitamini ile çinko, demir eksikliği gibi vitamin ve mineral eksiklikleri varsa bunları doğal yollarla alabileceğimiz gıdaların yanı sıra çok düşük olduğu durumlarda ilaçlarla da eksiklikleri tedavi edilmelidir.

Alerji Mevsimi İçin Bahar Temizliği Tüyoları!

Obezite, ileri yaş, diyabet, kronik böbrek hastalığı, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı gibi risk faktörüne sahipseniz Covid ve grip virüslerine bağlı salgın dönemlerinde toplu taşıma gibi kalabalık ortamlarına mümkünse girmeyin. Zorunda olduğunuzda da, maske takarak seyahat edin. Hijyen kurallarına uyarak hem solunum yolları, cilt, üriner sistem ve gastrointestinal sistem enfeksiyonlarının, zehirlenmelerin görülme sıklığını azaltabilir ve aşıların ihmal edilmemesi de önemlidir. Astım, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, nörolojik ya da nöromuskuler hastalıkları olan çocuklar ve bu çocuklar ile aynı evde yaşayan diğer kişiler de risk grubunda olmasa bile mutlaka aşılanmalıdır. Bağışıklık sistemleri baskılanmış kişiler öncelikle  kanser hastaları, organ ve kemik iliği nakli yapılanlar ve bu kişiler ile aynı evde yaşayanlar, uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adolesanlar yılda bir kez eylül, ekim, kasım aylarında olmak üzere grip aşısı olmaları gerekmektedir. Grip aşısı yaptırılarak gribe kesinlikle yakalanmamak mümkün değildir. Covid aşısında olduğu gibi gribe yakalanma oranı belirgin olarak azalırken grip enfeksiyonları sırası ve sonrasında yoğun bakım yatışları ve ölüm oranları da anlamlı olarak azalmaktadır.    Ev ve çalışma ortamlarının iyi havalandırılması önemlidir. Özellikle çok kısa sürede kilo verdirmeyi hedefleyen sıkı diyetlerden kaçınılmalıdır. Olabildiğince mevsim sebze meyveleri ile dengeli ve yeterli beslenilmelidir. Bu açıdan sonbahar şanslı bir dönemdir.

Düzenli ve kaliteli uykunun immün sistemin güçlü kalmasının yanı sıra ruhsal ve bedensel sağlığımızın korunması açısından önemi büyüktür. Düzenli uyku uyuyabilmek için uyku hijyeni kurallarına da dikkat edilmelidir.

Az miktarlarda dahi kullanılsalar dahi sigara ve alkol kullanımı sağlığımızı olumsuz etkiler. Bu mevsim başlangıcını özellikle sigarayı bırakma açısından fırsata çevirebiliriz.

Yeterli su içilmesi ihmal edilmemelidir. Meyve ve bitki çayları bu açıdan yararlı olabilir. Çay ve kahve gibi içecekler alınan su miktarı. Elimizde olduğu kadar stresten uzak durulmalıdır. Stres yönetimi gerginliğin yol açabileceği sorunları azaltır.  Sonbahardaki hava değişimlerinin üzerimizde yaratacağı fiziksel stresi sonbaharın doğal güzelliklerinin keyfini çıkararak azaltabiliriz. 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.