Milas Sarıkaya Köyü

Milas Sarıkaya Köyü

Sarıkaya Köyü haberleri, Milas Sarıkaya köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sarıkaya köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Muğla Köyleri Arasında yer alan Sarıkaya Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Milas Sarıkaya köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sarıkaya köyü son dakika gelişmeleri, Sarıkaya köyüne özgü yemekler, Milas Sarıkaya köyünün tarihi, Sarıkaya köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sarıkaya köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Sarıkaya , Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sarıkaya Köyü Resimleri ve Sarıkaya köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Milas Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Milas Muğla Arası Kaç Km? Milas Hava Durumu? Muğla Köyleri ve Milas Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Muğlalı iseniz Muğla Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Muğlalı Ünlüler arasında Milas Sarıkaya Köyünde doğan biri var mı? Milas Doğumlu Ünlüler Kimler?

Sarıkaya , Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı bir mahalledir.

Sarıkaya, Muğla ilinin Milas ilçesine bağlı yörük-türkmen mahallesidir. Gökseki ve Sarıkaya olmak üzere iki mahalleden oluşur.

Mahallenin adı; Doğu tarafında bulunan, bir tarafı yamaç şemlinde, tırmanılabilen ve bu bölümde de evlerin bulunduğu, sarı renk görüntüsündeki kayalıklardan gelmektedir. Batı tarafı zirveye yaklaşık 250–300 m yakına kadar evlerin bulunduğu bu kaya şeklindeki tepenin doğu tarafı da 150 m civarında ve uçurumdur.

Köy düğünleri ve giyim tarzı ile bilinir. Perşembe akşamından (kız evinde cümbüşlü kemanlı kız düğnü, erkek evinde davullu zurnalı erkek düğnü) başlayıp, Pazar günü gelin alma ve akşamında balo ile biten ve kıza takılan altınlarıyla ünlüdür.

 

Yemeklerde zeytinyağı olmazsa olmazdır. Ekmek evlerde kadınlar tarafından yapılır. (Günümüzde Bodrum Bazlama olarak tanınır) Sebze ağırlıklı yemek kültürü vardır. Özellikle Tilkişen veya sarmaşık otu Zeytin yağıyla ve sütle yapılır. Envai çeşit otlardan yapılan kavurmalar yoğurtla birlikte çok güzel olur.

Muğla iline 83 km, Milas ilçesine 14 km uzaklıktadır.

Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Sarıkaya Muğla'ın Milas ilçesinde yer alan bir mahalledir. Memba suyu kaynakları, tarihi eserleri, tarihi eser niteliğinde eskı yapı evleri ve bacaları ile tanınan köy ayrıca son 15 yılda açılan maden ocakları ile bilinmektedir.

 

Felspat maden rezervi çok olan mahallede çıkan maden doğrudan işlenmiş ve işlenmemiş olarak yurt dışına (Polonya, Hollanda, İtalya gibi ülkelere) ihraç edilmektedir.

 

Mahalleden kente olan yoğun göçlerle birlikte mahallede son zamanlarda yaşlı çevreler kalmış, 20 yıl önceki mahalle nüfusundan birçok kişinin Milas'a ve çevre ilçelere taşınmasıyla köy nüfusunda çok gerileme olmustur.

 

Yoğun olarak zeytincilik ve hayvancılıkla uğraşan köy halkı geçimini bu yolla sağlamaktadır. Sıcak yaz günlerinde köye 10–15 km uzaklıkdaki yüksek tepelere ve yaylalala göç eden halk yaklaşık 3-4 ay buralarda kalmakta, serin su kaynakları ile tarımla uğraşmaktadır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılık olarak sığır denilen büyükbaş havycancılığı yapılmaktadır. 30 yıl kadar önce keçi sürüleri bulunmakta iken bugün için keçi besleyen bulunmamaktadır. Tavuk her evde mutlaka vazgeçilmez bir hayvandır. Aileler yumurta ihtiyaçlarını kendi besledikleri tavuklardan gidermekteler.

Zeytincilik hemen her ailenin başlıca temel veya ek gelir kaynağıdır. Zeytinyağı veya işlenmiş, sofralık hale getirilmiş ve yöreye has Zeytinyağı İçerisinde muhafaza edilen ve limonla lezzzeti artırılan zeytinler her zaman sofraların baş yemeği konumundadır.

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum