Mr’da Klostrofobiye Son !

Mr’da Klostrofobiye Son !

İzmir’deki Özel ERA Radyoloji Merkezi Mesul Müdürü Öğr. Üyesi Dr. Ayşegül Öz Özcan, kapalı yerde kalma korkusu (klostrofobi) yaşayan kişilerin iç alanı geniş (70 cm çaplı) MR cihazlarına korkmadan girip çekim yaptırabileceklerini söyledi....

İzmir’deki Özel ERA Radyoloji Merkezi Mesul Müdürü Öğr. Üyesi Dr. Ayşegül Öz Özcan, kapalı yerde kalma korkusu (klostrofobi) yaşayan kişilerin iç alanı geniş (70 cm çaplı) MR cihazlarına korkmadan girip çekim yaptırabileceklerini söyledi.

Tıp alanındaki gelişmeler tanı ve tedavide yeni imkanlar sağlarken, cihazların hasta konforunu önceleyen özellikleri de ön plana çıkıyor. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) çekimi sırasında klostrofobisi gelişen hastalar için 70 cm çaplı, içerisinde tv izleme olanağı sunan cihazların geliştirildiğini anlatan Özcan, “Hastalar veya check up yaptıran sağlıklı kişiler geniş iç hacimli emar cihazlarında kendini kapana kısılmış gibi hissetmiyor. Toplumumuzda panik atak, klostrofobi gibi rahatsızlıklar çok sık görülüyor. Bu rahatsızlıkları olmayan bazı hastalarda, MR çekilirken kendini kötü hissedip çekimin yarıda kesilmesini isteyebilir. Bu yüzden hem hastaların MR çekimine önceden hazırlanmaları büyük önem taşıyor hem de MR cihazının genişliği fark yaratıyor” dedi.

 “MR Çekilirken Belgesel İzledim”

 ERA Radyoloji Merkezine gelen 30 yaşındaki kadın hasta H.M., merkezdeki MR çekimi deneyimini şöyle anlattı: “Çekim öncesinde bana, ‘Çekim sırasında ne izlemek isterseniz’ diye sordular. Belgesel izlemeyi tercih ettim. Çekimim çok rahat geçti. Hiçbir sorun yaşamadım. Çekim sırasında kulaklığımı takarak, içeride belgeseli izledim. Kapalı alan korkum olduğu için MR’a girmekten korkuyordum ama bu korkularımın hepsi geçti.”

 Klostrofobi Nedir?

Ruhsal bozukluklar sınıflandırma sisteminde durumsal bir fobi olarak geçer. Kişinin kaçma olasılığı olmayan, kısıtlı yerlerde kaldığında yaşadığı yoğun kaygı ve korku olarak tanımlanır. Bu durumu yaşayan kişiler, ortada bir tehdit yokken de kapalı bir alanın kendisini tehdit olarak algılar. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.