Mucur Altınyazı Köyü

Mucur Altınyazı Köyü

Altınyazı köyü haberleri, Mucur Altınyazı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Altınyazı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırşehir köyleri arasında yer alan Altınyazı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Mucur Altınyazı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Altınyazı köyü son dakika gelişmeleri, Altınyazı köyüne özgü yemekler, Mucur Altınyazı köyünün tarihi, Altınyazı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Altınyazı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Altınyazı, Kırşehir ilinin Mucurilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Altınyazı Köyü Resimleri ve Altınyazı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Mucur Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Mucur Kırşehir Arası Kaç Km? Mucur Hava Durumu? Kırşehir Köyleri ve Mucur Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırşehirli iseniz Kırşehir Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırşehirli Ünlüler arasında MucurAltınyazı Köyünde doğan biri var mı? Mucur Doğumlu Ünlüler Kimler?

Altınyazı, Kırşehir'in Mucur ilçesine bağlı bir köydür.

 

Altınyazı Kırşehir ilinin Mucur ilçesine bağlı bir köydür.

 

Mucur'a 8 km uzaklıkta, Kırşehir'e 29 km ve Ankara'ya 210 km uzaklıktadır. Köyde 52 tane hane bulunur ve köyde 220 kişi yaşamaktadır. Köyde sağlık ocağı, PTT acentesi, ilk öğretim okulu ve kanalizasyon yoktur. Köyde taşımalı eğitim yapılıyor ve su şebekesi vardır.

 

Etimoloji

Köyün eski adı Aflak'dır ve ismini Aflak babadan almıştır. Köyümüzde ayrıca Aflak babanın türbesi vardır. Aflak baba Selçuklu zamanında yaşamış olan önemli bir kişidir ve bu köyde hayatını kaybetmiştir.

 

Tarih

Köyün tarihi Antik Romalılar zamanına kadar dayanmaktadır. Köyde eski bir kilise bulunmaktadır ve ayrıca bir yeraltı şehri de vardır. Eski İstanbul-Bağdat yolu bu köyden geçmektedir. Köydeki hüyük bazı kaynaklara göre piramit gibi içinde bir hazine ile bir mezar bulundurmaktadır.

 

Tarihi yapılar

Altınyazı kilisesi

Mucur ilçesi Altınyazı köyü içerisinde bulunmaktadır. Kaya kilisesi olup, içerisinde kabartma şeklinde haç işaretleri bulunmaktadır. Köyün altında bulunan yer altı şehri ile bir bütünlük oluşturmaktadır. Hıristiyanlığın ilk yayılma dönemlerine tarihlendirilmektedir.[1]

 

Altınyazı camisi

1885 yılında, Osmanlı imparatorluğu zamanında yapılan bir camidir. Farklı zamanlarda restore edilmiştir ve günümüzdede kullanılmaktadır.

 

Aflak Baba Türbesi

Kırşehir'in Mucur ilçesine bağlı Altınyazı (Aflak) köyünde yer almaktadır. Tek katlı kümbet, güneyden kuzeye doğru inen bir yamaçta bulunmaktadır.

 

Aflak Baba, halktan bir derviş veya dinsel yönü ağır basan tarikat ehlidir. Bu nedenle anısını yaşatmak için ölümünden kısa bir süre sonra, belki de ekonomik nedenlerle çok sade ve ufak boyutlu kümbetleer örnek alınarak, 14. yüzyılın ilk çeyreğinde, Aflak Baba Türbesi'nin yapılmış olduğu düşünülmektedir.

1968 yılına kadar moloz taş yığıntısı ve sandukadan ibaret olan Aflak Baba Türbesi, aynı yıl Selçuklu kümbet mimarisine uygun olarak yeniden yaptırılmıştır. Kare planlı ve taştan yapılan türbe, köşe pahlarıyla sekizgene dönüşerek, en üstte de külahla örtülmüştür.[2]

1911 yılında inşa edilmiştir ve günümüzde kullanılmaktadır.

Altınyazı köyünün altında bulunan yer altı şehri, Roma İmparatorluğu döneminde yapılmıştır.

Köyün komşuları Asma, Karadam, Pınarkaya, Karacalı, Kurugöl ve Karkın köyleridir. Köyün kuzeyinde Ağ tepe adlı bir tepe vardır, denizden yüksekliği 1048 metredir. Başka bir tepe ise Kızlar tepesi dir ve onun denizden yüksekliği 1042 metredir. Köyümüzün denizden yüksekliği 1000 metredir.[3] Köyün yakınından geçen birde Aflak özü isimli bir öz vardır.

Köyün ekonomisi Tarım ve Hayvancılığa bağlıdır. Buğday başta olmak üzere şeker pancarı ekimide yapılmaktadır.

Köyün iklimi Karasal iklim'dir.

Köyün %49,50'u kadın, %50,50'si erkekdir

Altınyazı'nın çok sayıda yemek türleri vardır. Mesela:

ayran/yoğurt çorbası

şehriye çorbası

erişte mantısı

mucur köftesi

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.