Niksar Çatak Köyü

Niksar Çatak Köyü

Çatak Köyü Haberleri, Niksar Çatak Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Çatak Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Çatak Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Niksar Çatak köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çatak köyü son dakika gelişmeleri, Çatak köyüne özgü yemekler, Niksar Çatak köyünün tarihi, Çatak köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çatak köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çatak , Tokat'in Niksar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çatak Köyü Resimleri ve Çatak köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Niksar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Niksar Tokat Arası Kaç Km? Niksar Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Niksar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Niksar Çatak Köyünde doğan biri var mı? Niksar Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çatak , Tokat ilinin Niksar ilçesine bağlı bir köydür.   

Çatak köyü iki derenin birleştiği yerde kurulması nedeniyle bu adı almıştır.

Yaklaşık 200 - 250 yıl öncesi Kumru,Korgan ve Akkuş yörelerinden gelen ailelerin (Haliller, Koca Hüseyinler, Ahmetler, İslamlar, Kolukısalar, Pötürümler, Delioğlanlar, Keçiciler, Köseler,Mollalar, Armağanoğulları vs.) yerleşmesiyle kurulmuştur.Kurtuluş savaşı yıllarında çok büyük sıkıntılar çekilmiş, erkekleri savaşa katılmış, kadınlar ve yaşlılar geçim sıkıntılarından ve çete baskınlarından dolayı Samsun-Terme yöresine sığınmışlar, köy 7 yıl kadar boş kalmıştır.

Köyün gelenek, görenekleri hakkında bilgi olarak; tipik anadolu gelenekleri hakimdir. Gurbetten gelenlerin, askerden gelenlerin ziyaretleri, hasta ve başsağlığı ziyaretleri aksatılmaz. Göçlerden dolayı nüfus azalmıştır. Nüfusun kalabalık olduğu dönemlerde bayramlarda eğlence ve güreşler düzenlenmekte, komşu köyler bile bu etkinliklere katılmaktaydı. Köy halkı canayakın, misafirperver ve dürüst özelliklere sahiptir. Her ilkbaharda (6 Mayıs) hıdırellez kutlamaları yapılır, kurban kesilir, lokmalar paylaşılır, kabir ziyaretleri yapılır.

 

DÜĞÜNLERİ : Geleneksel düğünler; Çeyiz götürme (aşboğaz), Damat ve gelin hamamları, kına gecesi, güreş, gelin alma ve duvak günü eğlenceleri şeklinde etkinliklere sahipti. Ancak ne yazık ki şimdi bir günlük eğlence şeklinde yapılmaktadır.

 

Yemekleri:Yemek çeşitlerinde daha çok karadeniz kültürü yaygındır. Kara lahana yemekleri (pancar hellesi, dallama,kepirleme, kapalama, kuru bulgurlu ve dolma) ile mısır unu yemekleri (Bulamaç,pasta, pohut, helle) fazla miktarda yapılmaktadır. Kuş pancarı ve madımak çorbaları sevilerek tüketilir. Ayrıca sütlü/ayranlı mısır çorbası, keşkek, tahal ve yoğurtlu/ayranlı tarhana çorbaları geleneksel yemeklerdir.

 

CENAZELER: Köyde iki adet mezarlık bulunmaktadır. Cenazelerde ölen kişinin ailesi tarafından gelen misafirlere yemek hazırlanır ve ölünün hürmetine yemek verilir. Ölünün arkasından yakılan ağıtlar bütün anadoluda olduğu gibidir.

 

Tokat iline 84 km, Niksar ilçesine 32 km uzaklıktadır. Niksarın Çamiçi bölgesi coğrafyası içerisinde yer almaktadır.Ordu ili sınırlarına yakın bir bölgededir. Canik Dağları üzerinde bir vadinin güneye bakan yamacında kurulmuştur. Karakuş çayının önemli kollarından iki dere köyün altında birleşmektedir. Ormanı bol ve yeşilliklerle dolu manzaralara sahiptir. Yelmük ve Armağanlı adında iki tane mahallesi bulunmaktadır. Eyneağzı, Çalca, Yalıköy, Akgüney köyleri ve Özalan beldesi ile komşudur.

 

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Rakım yüksek olup, kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazları ise serin geçmektedir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum