Niksar Şahinli Köyü

Niksar Şahinli Köyü

Şahinli Köyü Haberleri, Niksar Şahinli Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Şahinli Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Şahinli Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Niksar Şahinli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Şahinli köyü son dakika gelişmeleri, Şahinli köyüne özgü yemekler, Niksar Şahinli köyünün tarihi, Şahinli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Şahinli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Şahinli , Tokat'in Niksar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Şahinli Köyü Resimleri ve Şahinli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Niksar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Niksar Tokat Arası Kaç Km? Niksar Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Niksar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Niksar Şahinli Köyünde doğan biri var mı? Niksar Doğumlu Ünlüler Kimler?

Şahinli , Tokat ilinin Niksar ilçesine bağlı bir köydür.   

Niksar Belediyesi'nin 1840 yılına ait vergi kayıtlarında Şahinli köyünün 14 mükellefi görülmektedir: Muhtar Muhsin Ağa ile diğer hane sakinleri Sığırtmaç Bekir, Çiftçi Derviş, Çiftçi Balıkoğlu Hasan, Çiftçi İmamoğlu İbrahim, Çiftçi Memiş, Çiftçi Gülalioğlu Abdullah, Hizmetkâr Karamustafa, Çoban İlcioğlu Ahmet, Büyükbaşoğlu Yetim Bekir, Ayrancıoğlu Yetim Mustafa, Sarıalioğlu Ali, Çoban Ahmet ve Irgat Hacıalizâde Hasan. Bu kayıtlara göre en yüksek vergiyi 15.876 kuruşla Çiftçi Derviş'in, en düşük vergiyi ise 550 kuruşla İlcioğlu Ahmet'in ödediği görülmektedir.

Şahinli Köyü'nün ne zaman kurulduğuna dâir kesin bir kayıt yoktur fakat en azından 1840 yılında bu isimde bir köy bulunduğu kesindir. Kurucuların çiftçilik ve hayvancılık amacıyla Niksar'ın Maduru ve Bengiler mahallelerinden geldiği ihtimali düşünülebilir.

Çiftçilikten ziyade hayvancılığa elverişli olan yerleşim alanı; yaklaşık 340 m. rakımlı olup kuruluş yıllarında bataklık ve çalılıklardan oluşan bir bitki örtüsüne sahiptir. 1929'daki sel baskını[1] ve 1931 Niksar depreminde[2] fevkalâde zarar gördüğü bilinmektedir.

Niksar Ovası'nda yer alan köylerden Kelkit Çayı'na en yakın konumda olan Şahinli Köyü; 1960'lı yıllara kadar ilkbahar aylarında eriyen kar sularının Kelkit Çayı'nı taşırması sebebiyle köy ve arazisi sular altında kalmış ve hayvancılık ile ziraatte büyük zararlara uğramıştır. 1965'li yıllardan itibaren kurutma kanallarının açılması, Kelkit Vadisi'nin ıslahı; Niksar Ovası'ndaki arazilerin tarıma elverişli hale gelmesini sağlamıştır ve bütün Türkiye'de olduğu gibi Şahinli Köyü'nde de modern ziraatin ilk adımları atılmıştır. Kelkit Çayı'nın taşmasıyla bıraktığı alüvyonların ziratteki olumlu izi halen görülmektedir. 1970'li yıllara kadar çayır ve çalılardan oluşan arazi, traktörlerin ziraate girmesiyle büyük ölçüde tarıma açılmıştır. Bugün halkın tamamı, hayvancılık ve ziraati beraber yürütmektedir.

1970 yılına değin yurtiçi ve yurtdışına göç vermeyen ender köylerdendir. 70'li yılların gelmesiyle beraber, memuriyet görevi için muhtelif illere; 1980'li yıllardan itibaren de işçilik amacıyla büyük şehirlere göç vermiştir.

Karadeniz Bölgesi'nde Orta Karadeniz Bölümü’nün iç kesiminde yer alan köy; Niksar Ovası'nın ortasındadır. Tokat'a 50 km, bağlı olduğu Niksar'a 6 km. uzaklıktadır. Niksar-Erbaa karayolu, köyün ortasından geçmekte olup her an ilçeye ulaşım mevcuttur.

Yüzölçümü 5 km² olan Şahinli Köyü, 40° 35’ kuzey enlemi ile 36° 58’ doğu boylamı üzerinde bulunur. Deniz seviyesinden yüksekliği, ortalama 310 m. olup batısında Mahmudiye Köyü, güneyinde Yolkonak Beldesi, doğusunda Olca Salça Fabrikası ve Niksar Toptancı Hali, kuzeyinde Kelkit Çayı ile çevrilmiştir.

Niksar Ovası'nın kuzeyinde Canik Dağları, güneyinde Dönek Dağı bulunup köy ise bu iki dağ silsilesinin arasında kalan ovanın ortasında yer almaktadır. Karadeniz’e paralel uzanan Canik Dağları, orman ve platolarla kaplıdır. Başçiftlik ilçesi ile Özalan kasabası arasında kalan plato üzerinde bulunan Cinahmet Yaylası; köye ait olup Niksar’ın en önemli yaylalarından birisidir. Akarsu bakımından oldukça şanslı olan köyün topraklarını, 500 m. yakınından geçen Kelkit Çayı sular. Kelkit Çayı'nın suladığı Şahinli Köyü; yine aynı çayın taşıdığı alüvyonlarla kaplı verimli toprak yapısına sahip, Niksar’ın önemli bir köyüdür.

Köyün iklimi, tipik Akdeniz iklimini andırmaktadır. Kışlar ılık ve yağışlı, yazlar sıcak geçer; yaz mevsiminde yer yer sağanak yağış geçişleri görülür. Yağışların bol olduğu mevsimler, sonbahar ve ilkbahardır. İklim, turunçgiller hariç her türlü meyve ve sebzenin yetiştirilmesine elverişlidir.

TÜRK kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Köy, bir Türk köyüdür ve Sünnî ekolün Hanefî mezhebindendir. Köydeki âdetler, Niksar'ın diğer köyleri ile aynı olup Türk örf ve âdetleri uygulanır.

Halkı; Anadolu’nun bağrından çıkmış vefâkâr, misafirperver, uygar, vatanına ve devletine karşı sorumlu, saygın ve dürüst insanlardan oluşmaktadır. Beş vakit namaz kılmak ve oruç tutmak, onlar için olmazsa olmaz bir kuraldır. Yüzün üzerinde köyü olan Niksar ilçesinin en az suç işleyen köylerinin başında yer alır. Onların adliye koridorlarında işi yoktur. Sıcakkanlı ve espri yapmayı seven ve her sözlerinin altında ince bir espri olan konuşma üslûpları vardır. Birbirleriyle dalga geçmek, vazgeçilmez huylarındandır. Ceplerinde paraları olduğu zaman, Niksar’a gitmeden duramazlar ve paraları bitinceye kadar şehre mekik dokurlar.[3]

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi, tarıma dayanır. Toprakları çok verimli olup Kelkit Nehri'nin hemen yanında kurulu bir köydür. Niksar'a 5 dakika uzaklıktadır. Suyu boldur. Bu arazilerde genellikle buğday, mısır, patates, şekerpancarı, karpuz, kavun, domates, biber vb. bahçe sebzeleri ve meyveleri; çok kaliteli olarak yetiştirilmekte olup yılda iki kez ürün alınmaktadır. Şahinli Köyü, Niksar'ın en verimli arazilerine sahip olan köyler arasındadır. Ayrıca seracılık da yapılmaktadır.

Köyde ilköğretimokulu vardır ve okur-yazar oranı, %99’dur. Köyün hem içme suyu şebekesi hem de kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi veya acentesi yoktur. Sağlık Ocağı yok, ancak Sağlık Evi mevcuttur. Köye ulaşımı sağlayan yol, asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.