Nükleer Santral’de Deprem Konusu Göz Önünde Tutulmadı !

Nükleer Santral’de Deprem Konusu Göz Önünde Tutulmadı !

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Başkanı Emin Koramaz temelinde çatlaklar meydana gelen Akkuyu Nükleer Santralı ön incelemesinde deprem konusunun göz önüne alınmadığını öne sürdü. Koramaz, santralın Akdeniz Fay Hatlarına çok yakın olduğunu savund

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Başkanı Emin Koramaz temelinde çatlaklar meydana gelen Akkuyu Nükleer Santralı ön incelemesinde deprem konusunun göz önüne alınmadığını öne sürdü. Koramaz, santralın Akdeniz Fay Hatlarına çok yakın olduğunu savundu.

Akkuyu Nükleer Santralı hakkında açıklama yapan Koramaz, yapının temelinde oluşan çatlaklar ile ilgili haberleri değerlendirdi. Koramaz , “Haberlerde, çatlak oluşan bölümlerin kırılarak yeniden beton dökülmek sureti ile onarıldığı ancak aynı yerlerde yeniden çatlakların oluştuğu ifade edilmektedir. Haberde ayrıca, oluşan yeni çatlakların da aynı yöntemle onarılarak temelin tamamlandığı ve 80 metre yüksekliğindeki üst yapı için hazır hale getirildiği de belirtilmektedir. Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından 8 Mayıs 2019 tarihinde yapılan ciddiyetten uzak kısa açıklamada zeminde çatlakların oluştuğu dolaylı olarak kabul edilmektedir. Açıklamada, zeminde oluşan çatlak reddedilmeyerek kullanılan betonun ağırlık altında yayılıp sıkışma özelliğine sahip olan özel bir tür olduğu ifade edilmektedir” dedi.
SAHA ÇALIŞMALARI YETERLİ DEĞİL
Koramaz, şunları söyledi, “Akkuyu Nükleer Santralinin yer seçimi 1970’li yılların başında yapılmıştır. Bu alanın seçildiği günden beri Akkuyu Santralinin seçilen bu alanda yapılmasının jeolojik olarak uygun olmadığı Birliğimiz ve ilgili odalarımız tarafından defalarca dile getirilmiştir. Projeye ilişkin hazırladığımız raporlarda, inşaat alanının Akdeniz fay hatlarına çok yakın olduğunun ve bu alanda bir nükleer santral yapılmasının hiçbir biçimde uygun olmadığının altı özel olarak çizilmiştir. Ancak bu uyarılar dikkate alınmamış ve yeni incelemeler yapılmaksızın, yarım asır önce seçilen alanda inşaat çalışmalarına başlanmıştır. TMMOB olarak, Akkuyu NGS’nin yapımı için hazırlanan ÇED raporunu ayrıntılı olarak incelemiş ve yanlışlarla dolu ÇED raporunun kabul edilmemesini talep etmiştik. Uyarılarımızı dikkate almayan Bakanlık, projeye ÇED Olumlu kararı vermişti. Bakanlığın bu kararına karşı, “saha çalışmalarının yeterli olmadığı” ve “deprem konusunun göz önünde tutulmadığı” gibi temel itiraz noktaları ekseninde açtığımız dava süreci devam etmektedir”


Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.