Orta Sakaeli Köyü

Orta Sakaeli Köyü

Sakaeli köyü haberleri, Orta Sakaeli köyü güncel son dakika gelişmeleri, Sakaeli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Çankırı köyleri arasında yer alan Sakaeli köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Orta  köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Sakaeli köyü son dakika gelişmeleri, Sakaeli köyüne özgü yemekler, Orta Sakaeli köyünün tarihi, Sakaeli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Sakaeli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Sakaeli, Çankırı ilinin Orta ilçesine bağlı bir köydür.

Türk ve müslüman geçmişi bakımından, KAYI boyu tarafından kurulmuş olup harabesi duran Kayılardan kalma kalesiyle Ertuğrul Gazi torunları diyarlarındandır.Köyün kuruluş tarihi hakkında kesin bilgi olmamakla beraber, Türkler'in Anadolu'yu fetihlerinde ilk yerleştikleri yerlerden biridir. Köyün Devrez çayı boyunda kuzey doğusuna 3 km kadar yürüyünce orada iki ayrı tepede gavur ve müslüman kalesi adında harabelere ulaşılır. Sakaeli köyü çok eski bir yerleşim yeri olup adeta mağaralar köyü gibidir.Ve her mağara vaktiyle yaşayanların evi olarak kullanılmış yırtıcı-tehlikeli hayvanlardan korunmak için mağaralar yüksek kayalara inşa edilmiştir. İçinde şahane pınar suyu çıkanları dahi vardır. Kızılırmağı besleyen en güçlü kol olan Devrez çayı ise köye güzellik katıp bilinenlerce tüm komşu köyden ve Ankaradan piknik yapmaya balık tutmaya gelenlerce özellikle hafta sonları çok ziyaret edilmektedir. Ayrıca koca kayaları yarıp tepe üstünde şehit olan saki Sakababa türbesiylede çok ziyaretçi almaktadır.

Halkı gurbette olup kasaba kuracak kadar nüfusa sahipdir ve çoğunluğu Ankara'da yaşamakta ve çalışmaktadır. Yerleşik nüfusu olsaydı her türlü tarıma elverişli imkanları olan ve bir ırmak boyutlarındaki Devrez Çayı su imkanlarıyla harika tarım yapılabilecek bir köydür. Geçmişide köyün geçim kaynağı yeterli teknolojik imkanlara sahip olmadığından tahıl tarımı ve hayvancılıktır. Oysa köyde balıkçılık yapılabilir, Sakaeli köyü Kapadokya tarzı tarih turizmi, Macera ve kamp turizmine mesire turizmine çok uygundur. Köy kaya mezarları ile adeta bezenmiş gibidir.

Ankara/Orta-Sakaeli köyü arası 114 km olup westernvari sıkılmadan manzaralı bir yolculuk sunar. Çankırı iline 72 km, Orta ilçesine 7 km uzaklıktadır.

Sakaeli, Çankırı ilinin Orta ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sakaeli Köyü Resimleri ve Sakaeli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Orta Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Orta Çankırı Arası Kaç Km? Orta Hava Durumu? Çankırı Köyleri ve Orta Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Çankırılı iseniz Çankırı Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Çankırılı Ünlüler arasında Orta Sakaeli Köyünde doğan biri var mı? Orta Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.