Ortaköy Gökkaya Köyü

Ortaköy Gökkaya Köyü

Gökkaya Köyü Haberleri, Ortaköy Gökkaya Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Gökkaya Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Aksaray Köyleri Arasında Yer Alan Gökkaya Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Ortaköy Gökkaya köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gökkaya köyü son dakika gelişmeleri, Gökkaya köyüne özgü yemekler, Ortaköy Gökkaya köyünün tarihi, Gökkaya köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gökkaya köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gökkaya , Aksaray ilinin Ortaköy ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gökkaya Köyü Resimleri ve Gökkaya köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ortaköy Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ortaköy Aksaray Arası Kaç Km? Ortaköy Hava Durumu? Aksaray Köyleri ve Ortaköy Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Aksaraylı iseniz Aksaray Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Aksaraylı Ünlüler arasında Ortaköy Gökkaya Köyünde doğan biri var mı? Ortaköy Doğumlu Ünlüler Kimler?

Gökkaya , Aksaray ilinin Ortaköy ilçesine bağlı bir köydür.

Kürtlerin yaşadığı bir köy olup, köyün Kürtçe ismi Qılorî'dir[1]. Köyün Türkçe adı Sınandı Gökkaya'dır. Sınandı adını, Sınandı kalesinden; Gökkaya adını da kalenin bulunduğu dağın taşlarının renginden alır.

Köyün tarihi hakkında bir bilgi olmamakla beraber, yaşlılarının ifadesinden anlaşıldığı kadarıyla, geçmişi [[1300)yilllarinin orta sinda kurulup aslen diyarbakır lı olup eskiden macirler vardı muhacirlerle anlaşılmaması sebebiyle muhacirlerin köyü terk etmeleriyle köy diyarbakır asıllı olan kürtlere kalmıştır köy ikii mahalleden oluşup yaklaşık 1500 nüfusu vardır.

Köy, Büyük Ekecik Dağı'nın batı eteğine yerleşmiştir. Aksaray iline 40 Km., Ortaköy ilçesine 15 Km. uzaklıktadır. Aksaray'a bağlı olan Ortaköy ilçesinin güneyindedir. Aksaray-Ortaköy yoluna 2 Km.'lik bir yolla bağlanır.

Köyün kuzeyinde Ekecik Dağı 'nın bir kolu olan Sivri Dağ 'ın tepesinde Sinandı Kalesi denilen kale kalıntısı vardır. Kalenin dış yapısı harçsız olup iç kalede harçlı yapı ve sarnıçlar görülür. Doğusunda, Gâvur bahçesi denilen çevrilmiş bir alan vardır.

Kalenin doğu eteklerinde sıtma pınarı denilen galeri halinde bir su sızıntısı varır. Köyün yaşlılarından rivayet edildiğine göre, Eski dönemlerde, sıtmalılar bu sudan içerek iyileşirlermiş. Büyük Ekecik dağının tepesinde de, yukarıda adı geçen kalenin bir benzeri vardır. Bu iki kalıntının arasında yaklaşık 10 Km. uzunluğunda Gâvur yolu denilen bir patika yol vardır. Dağın bazı yerlerinde, mezarlık olduğu sanılan bazı kalıntılar vardır. Köyün yerleşim yerinde ise köylülerin ev yapmak için temel kazdıklarında, birkaç yerde, bu mezar kalıntılarına rastlanmıştır. Bu mezarlarda, insana ait kemikler ve çeşitli aksesuarlar bulunmuştur. Bu aksesuarların bazıları şunlardır:

Çömlek testisi, çeşitli cam şişeler ve eski tarihe ait olan para ve sikkeler...

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Köyün genel kültürü dügünlerde köy halkı genellikle halay ve tarzı oyunlar oynamaktadır. Köy misafirperver olup herkes evini yabancı misafirlere açmaktadır.Köyün gözde yemekleri ise çoban pilavı, aside, mantı, tarhana, üzüm yaprağı sarması, kabak çiçeği dolması, sütlaç, kabak tatlısı vb. yemeklerdir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy gençlerinin çoğunluğu, Aksaray sanayisinde, elektrik, motor, kaporta gibi işlerde çalışmaktadırlar. Fabrika ve inşaat işlerinde çalışanlar da vardır.Köy, geçmiş yıllarda göç almasına rağmen 1465 kişilik bir nüfusa sahiptir. Köy halkı Kürt asıllıdır. Nereden ve ne zaman geldikleri tam olarak bilinmemekle beraber, köyün yaşlıları, dedelerinden, [dıyarbakırkökenli olduklarını duymuşlardır. Köy halkı İslam kurallarına çok ehemmiyet verir ve Hanefî mezhebine mensuptur. Köy nüfusunun bir kısmı yurt dışında çalışmaktadır.

Köy, iki mahalleden oluşur. İki adet camisi, sekiz yıllık ilk öğretim okulu vardır. Çevre köylerden Çavdarlı, Camızlık, Çeltek, Yıldırımlar, Camili Kışla gibi köylerin öğrencileri de okulun eğitiminden yararlanmaktadırlar.

Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum