Ortaköy Pınarbaşı Köyü

Ortaköy Pınarbaşı Köyü

Pınarbaşı Köyü Haberleri, Ortaköy Pınarbaşı Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Pınarbaşı Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Aksaray Köyleri Arasında Yer Alan Pınarbaşı Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Ortaköy Pınarbaşı köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Pınarbaşı köyü son dakika gelişmeleri, Pınarbaşı köyüne özgü yemekler, Ortaköy Pınarbaşı köyünün tarihi, Pınarbaşı köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Pınarbaşı köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Pınarbaşı , Aksaray ilinin Ortaköy ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Pınarbaşı Köyü Resimleri ve Pınarbaşı köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ortaköy Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ortaköy Aksaray Arası Kaç Km? Ortaköy Hava Durumu? Aksaray Köyleri ve Ortaköy Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Aksaraylı iseniz Aksaray Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Aksaraylı Ünlüler arasında Ortaköy Pınarbaşı Köyünde doğan biri var mı? Ortaköy Doğumlu Ünlüler Kimler?

Pınarbaşı , Aksaray ilinin Ortaköy ilçesine bağlı bir köydür.

Pınarbaşı Köyünün eski adı Yukarı Kabakulak Köyüdür. Köy 19.Yüzyıla kadar yarı göçebe olarak şimdiki Sarayhan Kasabası olaran Beyazsaray köyü(aşağı Kabakulak) arasında yaylak kışlak yaşamı sürmüştür. Osmanlı devletinin 19. yüzyılda konar - göçerleri yerleşik hayata geçirdiği bu dönemde şu anki bulunduğu yere yerleşmiştir. . Bu köye adını Osmanlı toprak reformu esnasında yeni kulan köylerle beraber verilmiştir. Köyün eski yeri Kelhasan diye bilinen tepenin doğusunda yaylak mekiidir.Pınarbaşı köyü bugün Yozgat sınırları içinde olan Boz-Ok Yaylasından gelmişlerdir.Türklerin Afşar boyundandır.Ailelerden bir kısmı Kiziroğlu soyundan gelmektedir.aile Yerleşik hayata geçinceye kadar Kiziroğulları adını kullanmıştır. Civarının en eski köyüdür.

Düğünlerde yakın zamana kadar Karagöz ve Ortaoyunu oynanmakta olup, şu an buoyunlar oynanmamaktadır. Ayrıca Düğünlerde, davul zurna eşliğinde eskiden olduğu gibi şu anda da çok güzel halay çekilmektedir.Ayrıca yöresel oyunlarımızda hem erkeklerimiz hem de kadınlarımız çok güzel oynamaktadırlar. Düğünlerimiz genellikle davul ve zurna ile yapılmakmtadır. Dini Bayramlarda Bayram Namazından sonra toplucu mezarlık ziyareti yapılır ve orada tüm köy halkı birbirleriyle bayramlaşır. Ayrıca evlerde de bayramlaşma yapılır. Tüm yaşlı insanlarımız ayrıca ziyaret edilir. köyde hasta olan insanlar sürekli ziyaret edilir. Muhtaçlara köyün ileri gelenleri tarafından köyden toplanan yardımlarla ihtiyaçları karşılanır. Düğünlerde gelen her misafire yemek verilir. Sünnet düğünleride yine aynı şekilde yapılır. En gözde yemekleri arasında, pilav, tandırda pakla, günpür, pezzik, pelize,vb. yemekler.

Aksaray iline 50, Ortaköy ilçesine 11 km. uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.Yukarıda yıllara göre yapılan istatistiklerden de anlaşılmaktadır ki köy, 1970 yılından itibaren hızla göç vermeye başlamıştır. Bugün köyden en az 70 hane Aksaray'da, 50 hane civarında Ortaköy'de, 20 hane civarında İzmir'de, 5 hane civarında Ankara'da, ayrıca memur ve işçi olarak ülkemizin çeşitli illerinde ve yurt dışında da hatırı sayılır nüfusu bulunmaktadır.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.1980-1984 yıllarından itibaren köy geçliği yoğun bir şekilde köş dışarısına çıkış yapmış olup, hemen hemen her aileden bir veya birkaç kişi yurtiçinde değişik işlerle meşgul olmakta ve ev ekonomisine katkı sağlamaktadır.Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamakta, taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.