Pazar Yücehisar Köyü

Pazar Yücehisar Köyü

Yücehisar Köyü haberleri, Pazar Yücehisar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yücehisar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Rize Köyleri Arasında yer alan Yücehisar Köyünde vefat edenler, köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Pazar Yücehisar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yücehisar köyü son dakika gelişmeleri, Yücehisar köyüne özgü yemekler, Pazar Yücehisar köyünün tarihi, Yücehisar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yücehisar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yücehisar, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yücehisar Köyü Resimleri ve Yücehisar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Pazar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Pazar Rize Arası Kaç Km? Pazar Hava Durumu? Rize Köyleri ve Pazar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Rizeli iseniz Rize Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Rizeli Ünlüler arasında İkizdere Yücehisar Köyünde doğan biri var mı? Pazar Doğumlu Ünlüler Kimler?

Yücehisar, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün eski adı derenin kale tarafı"çarişka"karşısıda‘’ Lamgo ‘’ dur. Pazar ilçesine bağlı 5,6 km uzaklıkta olup köyün şimdiki ismini köyde bulunan en önemli tarihi eserimiz ( Ciha ) kalesinden almaktadır. 1916 yılında Yüce hisar ismini almadan önce ‘’ Çifte yol Köyü ‘’ ismi uygun görülmüş fakat uygulamaya konulmamıştır. 16 Ağustos 1843 yılında Rize yöresini ziyaret eden Alman Profösörü ‘’ Karl Koch ‘’ün Seyahatname adlı eserinde köy hakkında şu bilgilere yer vermiş olduğu araştırılarak bulunmuştur. ‘’özellikle bu yörede çok sayıda mısır,darı ekimi ve bol miktarda ve çeşitte meyve ağaçları var olduğu belirtilmiştir. ‘’ köyün evleri ahşap,çapraz çatı kiremitle örtülür,iç kısımları birçok odaya bölünmüştür.
Köyün üç tane araç yolu olup her iki tarafından dere akmaktadır. Çok eskiden beri bilinen ‘’ Bolonoğa ‘’ adında bir dağı bulunmaktadır. 1992 yılında köyde bulunan hane sayısı 75 nüfusu ise 457 ye ulaşmıştır. 1999yılında hane sayısı 200 nüfusu ise 500 olduğu belirtilmiştir. köyde Aydınbaş,Acınan,Barış, Büyükçolak,Çelenk,Demirçelik,(Kangal-Gangal),Geniş,Kılıç,Kobal, Kuş,Kutlu,Öz,Pinaloğlu,Pınar,Sarı,Sarımutlu,Şahınbaş,Taşkın,Taşkıran,Yenel, Yüksel soyadları bulunmaktadır.köy deniz seviyesinden 463 m yüksekliktedir.
köyde ve yöremize özgü birçok yöresel ürünlerimiz mevcuttur. En başta Çay bitkisinin bulunduğu bu ürünler içerisinde yöreye has sebzeler, meyveler, yemekler ve tatlılar mevcuttur. Çay bitkisi yöremizde olduğu gibi köyde de en önemli ürün olma niteliğini sürdürmektedir. Yöre insanımızın en önemli geçim kaynaklarında biri olan çay ürünü, tarladan bardaklara kadarki serüveninde oldukça emek ve çaba gerektirmektedir. Buna rağmen verilen emeğin ekonomik karşılığı tam olarak alınamamaktadır. Yöremizin önemli geçim kaynağı olan çay ürününün değerini yitiriyor gözükmesi insanlarımızı başka geçim kaynakları arama yoluna itmiştir. Bu nedenle yöre tarımına uygun olan kivi meyvesive kivi fidanı yetiştiriciliği yayılmaktadır. Hayvancılık, mısır tarımı ve diğer pek çok ekonomik değeri olan ürün artık ya yapılmamakta ya da sadece özel tüketim için üretilmektedir. Yöresel mutfak kültürümüz Türkiye geneli ile çok büyük farklılık göstermemekle birlikte yöreye özgü ürünlerle hazırlanan çeşitli yemek ve tatlılar insanlarımız tarafından beğenilerek tüketilmektedirler. Yine aynı şekilde yöresel meyvelerimiz de halkımızın olmazsa olmazları arasındadır.
Yaklaşık Rize iline 42,6 km, Pazar ilçesine 5,6 km uzaklıktadır. Papatya, Ortayol, Elmalık köyleriyle çevrilidir.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün ekonomisi tarıma dayalıdır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi yoktur kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt- beton olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum