Peygamber üzümü ‘altın’ gibi parlıyor

Peygamber üzümü ‘altın’ gibi parlıyor

Adıyaman'a has olan peygamber üzümü, potasyum ve zeytinyağı ile terbiyelendikten sonra güneşin altında kurumaya bırakılıyor.

Adıyaman'a has olan peygamber üzümü, potasyum ve zeytinyağı ile terbiyelendikten sonra güneşin altında kurumaya bırakılıyor. Peygamber üzümü kurutulurken altın gibi parlıyor.

Potasyum ve zeytinyağı ile terbiyelenen iri taneli peygamber üzümü, bağlarda açılan sergilerde güneşe bırakılıyor. Binlerce dönüm alan üzerine kurulan peygamber üzümü sergisi ilginç görüntülere neden oluyor. Zeytinyağı ve potasyum ile terbiyelenmeyen peygamber üzümü kurutulduğunda aynı özelliği taşımıyor.

Sadece Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı bazı belde ve köylerin yanı sıra Besni ilçesinde yetişen peygamber üzümü uzun uğraşlar sonrasında kuru üzüm olarak sunuluyor. Gölbaşı ilçesine bağlı Belören Beldesi'nde yoğun olarak yetiştirilen peygamber üzümü, Gölbaşı ilçesindeki 40 bin dönüm bağın 30 bin dönümünü oluşturuyor.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bağa gelen ve üzümleri hasat eden işçiler daha sonra bunları tek tek taneledikten sonra kurutma işlemine geçiliyor. Yediden yetmişe herkesin çalıştığı bağda, potasyum ve zeytin ağı ile terbiyelenen üzümler açılan sergilere seriliyor. Güneşin altında yaklaşık 1 hafta bekletilen üzümler yurt içi ve yurt dışı pazarına sunuluyor. İlçede yaklaşık bin ton kuru üzüm kilosu 12 ile 15 TL arasında satışa sunuluyor.

Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Doğan Güven, peygamber üzümünün sadece Gölbaşı bölgesinde yetiştiğine dikkat çekerek, "Bu ürün sadece bizim bölgede oluyor. Başka illerde olmuyor. Sadece Gölbaşı ilçesine bağlı Belören ve Harmanlı kasabaları ile Haydarlı köyünde ağırlıklı olarak yetişiyor. Gölbaşı ilçesindeki 40 bin dönüm bağın 30 bin dönümü peygamber üzümüdür. Peygamber üzümü 7 derde devadır. Şeker oranı yüksek ama şeker hastaları yediğinde zarar vermiyor. Peygamberlerimizden bugüne kadar geldiği için ismine "Peygamber Üzümü" denilmiştir" dedi.

Peygamber üzümü yetiştiricileri ise zorlu bir sürecin ardından üzümün sofralara getirildiğini anlattı.

Peygamber üzümü ‘altın’ gibi parlıyor

Peygamber üzümü ‘altın’ gibi parlıyor

İHA

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.