Pınarhisar Yenice Beldesi

Pınarhisar Yenice Beldesi

Yenice Beldesi haberleri, Pınarhisar Yenice beldesi güncel son dakika gelişmeleri, belde ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırklareli beldeleri arasında yer alan Yenice beldesinde vefat edenler, beldenin eski adı haberimizde.

Pınarhisar Yenice beldesi düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yenice beldesi son dakika gelişmeleri, beldeye özgü yemekler, Pınarhisar Yenice beldesinin tarihi, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yenice, Kırklareli ilinin Pınarhisar ilçesine bağlı bir beldedir. Yenice beldesi, Pınarhisar-Demirköy yolu üzerinde Yıldız Dağları'nın eteklerinde kurulmuştur.

Yenice Trakya ve Istranca dağlarının en yüksek noktası olan Mahya tepe (1031 m) ile Karaman tepe arasında uzanan dağ sırasının eteklerinde kurulmuştur. Koordinatları 41º 43' 60 Kuzey Pareleli ile 27º 37' 60 Doğu Meridyenidir. Rakım 451 m dir. İdari olarak Kırklareli ilinin Pınarhisar İlçesine bağlıdır. Doğudan Vize'nin Sergen Beldesi ile, Güney-Doğudan çok az bir bölümde Vize'nin Soğucak köyü ile, Güneyden İslambeyli köyü ile, Batıdan Evciler köyü ile Kuzeyden Demirköy ve Velika (Balaban) köyü ile komşudur.

Yenicenin şu anda kullanılan yerleşim merkezinin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Fakat çevresinde Çiftlik Çeşmesi civarında Bizans dönemi yerleşmesi, Altmışlık'ta ne zamandan kaldığı bilinmeyen mezarlık, Bekçi Tepe civarında Roma dönemi yerleşmesi mevcuttur. Arnavut mahallesi üstünde Lysimachus dönemine ait olması muhtemel bir yerleşim yeri vardır. Bilinen yerleşimcileri Rumlardır. Köyün Rumca adı Eski Postal anlamına gelen Skepasto idi. Köyün bulgarca adının Nova Sela ( Yeniköy ) olduğuna dair bilgiler var. Çevredeki en büyük yerleşim yeri idi. Yenice'yi ziyarete gelen Rumlardan alınan bilgiye göre göçten önce 1000 hane yaşıyormuş.Halkı şarapçılık , arabacılık , esnaflık , odun kömürü üretimi ve çiftçilikle geçinirdi. Şarapçılık yapan on kadar tüccar varmış. Şarapları şarapçı yoluyla Midye’ye oradan da İstanbul'a sevk ederlermiş. Araba ve ağaçtan yapılan tarım aksamları Trakya ovasının ihtiyacını karşılıyormuş. Yine üç adet fırın ile ekmek ihtiyaçlarını karşılıyorlarmış. Bir adet kuyumcu dükkanı da varmış. Üç adet kilise mevcutmuş. Biri Kadri Arda'nın evin yerinde, diğeri Mehmet Sayan'ın kışlanın yerinde, üçüncüsü Mandıranın bulunduğu yerde imiş. Kadri Arda'nın evinin bulunduğu kilise bir süre cami olarakta kullanılmış. Demirden kuleye asılı 60 cm çapında 1 m yüksekliğinde çanı varmış. Merdivenle çıkılıp çalınırmış. Manastır mevkiinde çamlık altında bir dini yapıya ait olan kalıntılar var. Kalıntıları toprak altında halen görülebilir. Yenice camii'nden büyük, tek katlı 3,5-4 m yüksekliğinde bir bina. İçerisinde 12 adet çeşme bulunduğu da söylenenler arasındadır.

Yenice'nin kaderinin değiştiği zaman Lozan Barış Anlaşması'ndan sonra Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Mübadele anlaşması sonrası yaşanan Büyük Göçtür. Belde de şu anda yaşayan insanların çoğu Büyük Mübadele ile Yunanistan'dan gelen göçmenlerden oluşmuştur. Lozan Barış Anlaşmasının bir maddesine göre Batı Trakya dışındaki müslümanlar ile İstanbul dışındaki Rumlar mecburi olarak değiştirilir. Yenice'deki Rumlar Dimetoka ( Gümülcine ) ya göç eder. Yunanistan'ın Drama, Kılkış, Doyran'ın köylerinden gelen müslüman göçmenler köye iskan edilir. Ayrıca daha az miktarlarda başka yerlerden, değişik tarihlerde de göçmenler yerleştirilir. Etnografi bölümünde bu konuda daha ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz.

Yenice, Kırklareli ilinin Pınarhisar ilçesine bağlı bir beldedir. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu beldenin yakınlarından geçiyorsanız Yenice beldesi Resimleri ve Yenice beldesi videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kırklareli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Kırklareli Hava Durumu? Kırklareli beldeleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırklarelili iseniz  Kırklareli Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırklarelili Ünlüler arasında Pınarhisar Yenice beldesinde doğan biri var mı? Pınarhisar Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.