Pülümür Bozağakaraderbendi Köyü

Pülümür Bozağakaraderbendi Köyü

Bozağakaraderbendi Köyü Haberleri, Pülümür Bozağakaraderbendi Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Pülümür Bozağakaraderbendi Köyü İle İlgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Tunceli köyleri arasında yer alan Bozağakaraderbendi köyünde vefat edenler, köyün

Pülümür Bozağakaraderbendi Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bozağakaraderbendi Köyü son dakika gelişmeleri, Bozağakaraderbendi Köyü ne özgü yemekler, Pülümür Bozağakaraderbendi Köyü nün tarihi, Bozağakaraderbendi Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bozağakaraderbendi Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Bozağakaraderbendi Köyü, Tunceli ilinin Pülümür ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Bozağakaraderbendi Köyü Resimleri ve Bozağakaraderbendi Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Pülümür Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. doğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Pülümür Tunceli Arası Kaç Km? Pülümür Hava Durumu? Tunceli Köyleri ve Pülümür Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tuncelili iseniz Tunceli Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Tuncelili Ünlüler arasında Pülümür Bozağakaraderbendi Köyü Köyünde doğan biri var mı? Pülümür Doğumlu Ünlüler Kimler?

Bozağakaraderbendi, Tunceli ilinin Pülümür ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün eski adı "Karadevran" dır (Zazaca: Qerêdewran). 1700´lü yılların ortasında köyü Bozağa satın alır ve ayni zamanda köyün adı Bozağa karadevran (Zazaca: Qerêdewranê Boz Ağayi) diye değişir.

1810 yılında Hozat - Sin köyünden gelen Kırğan (Qırğan) aşiretine bağlı olan Ali Hamo Ağa ve yaklaşık 30 aile Karadevran´a yerleşir. Ali Hamo Ağa, köyü Boz ağanın oğlu Hüseyin ağadan satın alır ve bununla birlikte boz ağa taifesi köyden göç etme durumunda kalır ve batıya (Tahminen: Sivas) giderler.

Ali Hamo Ağa vefat ettikten sonra yerine büyük oğlu Hüseyin Ağa geçer. Hüseyin Ağa (Usên Qırğız adıyla tanınmakda) uzun yıllar yedi köye ve mezraya muhtarlık yapar. 1916 yılında Rus ordusu tarafından Pülümür ilçesi işgal edildir. Hüseyin Ağa Savaş da esir düşer ve öldürülür.

1938'de ise köylülerin çoğu sürgüne gönderilmişler, 1947'de çoğu köylüler tekrar köye geri dönerler. Daha sonra yok olan köyü binbir zorluklar içinde yeniden yaparlar, kimi köylüler de çevre köylere ve Tercan´a göç eder.

Cumhuriyet dönemi sonrası köyün adı tekrar değişitirilmiş ve (Bozağa Karaderbent) Bozağakaraderbendi adını almıştır. Zaza milliyetine mensup olup, köy halkının anadili Zazaca'dır.

Tunceli iline 85 km, Pülümür ilçesine 15 km uzaklıktadır.

Karaderbent Köyünde bulunan kaplıca ilçe merkezine 13 km. uzaklıktadır. Kaplıca suyunun akım değeri 0.2 lt/sn, sıcaklığı 25 oC, PH değeri 6.0’dır.Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.