Refahiye Akarsu Köyü

Refahiye Akarsu Köyü

Akarsu Köyü Haberleri, Refahiye Akarsu Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Akarsu Köyü İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Erzincan Köyleri Arasında Yer Alan Akarsu Köyünde Vefat Edenler, Köyün Eski Adı Haberimizde.

Refahiye Akarsu köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Akarsu köyü son dakika gelişmeleri, Akarsu köyüne özgü yemekler, Refahiye Akarsu köyünün tarihi, Akarsu köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Akarsu köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Akarsu, Erzincan ilinin Refahiye ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Akarsu Köyü Resimleri ve Akarsu köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Refahiye Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. doğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Refahiye Erzincan Arası Kaç Km? Refahiye Hava Durumu? Erzincan Köyleri ve Refahiye Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Erzincanlı iseniz Erzincan Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Erzincanlı Ünlüler arasında İliç Akarsu Köyünde doğan biri var mı? Refahiye Doğumlu Ünlüler Kimler?

Akarsu, Erzincan ilinin Refahiye ilçesine bağlı bir köy.

Köyün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyip, kurucularının 16 kabineden ibaret oldukları ve Horasan'dan geldikleri, Hasanlı mevkinde Harmanlar Yeri denilen alanda yerleştikleri, daha sonra köyün doğusundaki şimdiki Çatak Deresinin iki tarafındaki yerleşim yerine geldikleri rivayet edilir. Köyde yerleşimin tarihinin eski ismi olan Alakilise isminden ve Hasanlı'daki höyük ile kaledeki tarihi kalıntılardan anlaşılmaktadır.

Köyle ilgili ilk yazılı bilgiler 1642 tarihli Avârız defterlerinde yer almaktadır. Bu tarihte Erzurum Eyaletinin Gercanis kazasının Dignisor nahiyesine bağlı "Alakilise" adıyla bir köy olarak bahsedilen yerleşimde, avârıza konu 12 Müslüman hane yaşamaktaydı.1899-1900 yılında da "Alakilise" adıyla bahsedilen yerleşim, Refahiye kazasının bir nahiyesinin merkezi olup, sadece Müslümanların yaşadığı 35 hanelik köyde 162 erkek nüfus bulunmaktaydı. Cumhuriyet döneminde bucak merkezinin merkez köyü olan yerleşim, günümüzde Refahiye ilçe merkezinin bir köyüdür.

Alakilise ismi, 1957 yılında köyün bol ve güzel suları sebebiyle "Akarsu" olarak değiştirilmiştir.

Köy, Erzincan il merkezine 89 km, Refahiye ilçesine 20 km uzaklıktadır. Doğu Anadolu Bölgesi, Orta Anadolu ve Kuzey Anadolu bölgelerinin çatıştığı yol kavşağının bulunduğu Erzincan-Sivas karayolunun 90. kilometresine yakın bir mevkide bulunan köy içerisinden Çatak deresi akmaktadır. Erzincan-Sivas karayolu köyün takriben 1000 m batı-kuzey batı istikametinden geçmektedir. Akarsu Köyü "Kıran" ve "Köy" adıyla iki mahalleden ibarettir. Köyün eteklerinde kurulduğu tepelik alanda meşe ve çam ormanları görülmektedir. Köyün orta kesiminde ve dere kenarında yapılış tarihi bilinmeyen ahşap cami ve minare köy halkının ibadetine 1975 yılına kadar hizmet etmiştir. Daha sonra betonarme kubbeli cami ile iki şerefiyeli modern minare ve gasilhane yeniden yeniden inşa edilmiştir. Cumhuriyetten önce camii yanında var olan üç sınıflı ilkokul 1939 yılında beş sınıflı olarak jandarma karakol binasının yanına yeniden yapılmıştır.

Köyün nüfusu geçmiş yıllardan itibaren azalış göstermektedir. Kış dönemlerde azalan köy nüfusu, yaz aylarında özellikle İstanbul başta olmak üzere dışarıya göç eden nüfusun gelmesiyle artmaktadır.

Köyün ekonomisi küçük ölçekli tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde günümüzde emekliler ağırlıklı olarak yaşamaktadır. Az da olsa arıcılıkla uğraşanlarda bulunmaktadır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.