Rize Düzköy

Rize Düzköy

Düzköy, Rize ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Eski adının Sinekli olduğu bilinmektedir. Sırasıyla şu isimleri almıştır;Sinekli,Sahur ve Düzköy.

Köy yemekleri; Mısır Ekmeği,Fasulye Yemekleri, Lami Turşusu, Pazi Turşusu, Paluze, Pepeçura, Muhlama, Kara Lahana Çorbası veya Yemeği, Lahana Sarma ve Hamsi Yemekleridir.Köyde 1 adet cami vardır. Köy İlkokulu Öğrenci yetersizliği sonucu kapatılmıştır. Köyde 1 adet su değirmeni vardır.Rize merkezine 6 km uzaklıktadır.Köye, Askerlik Şubesi arkasından keskin virajlı bir tırmanma ile yeşillikler içindeki bir yolda 7 dakikaya çıkılmaktadır.Köy çevresindeki köylere nisbet edercesine düz sayılabılecek bir coğrafyaya sahiptir. Köyün komşu köyleri,Sunduk, Pehlivantaşı, Tuğlalı(Mağanca), Soğukçeşme(Hohol) Üçkaya, Ortapazar(uma), Azaklıhoca(sikrik)dir.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köy nufusu birbirleriyle akrabalık bağı olmayan farklı sülalelerden oluşmaktadır.Bunlar; Köse'ler, Akgül'ler, Bakır'lar, Sarıhasan'lar, Pehlivan'lar, Altun'lar, Dilsiz'ler, Kasarcı'lar, Kandemir'ler, Canoğlu'lar, Dervişoğlu'lar, Yılmaz'lar, Yamak'lar, Kav'lar, Akdoğan'lar, Bıçakçı'lar, Akbulut'lar, Kan'lar, Hocaoğlu'lardır...Köy ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.Çay Tarımının Köy Ekonomisindeki yeri çok önemlidir,Temel geçim kaynağı çaydır.Hayvancılık kısmı olarak yapılmaktadır.Köy halkının önemli bir kısmı Çaykur Çay Fabrikasından emekli olmuştur ya da hala çalışmaktadır, fakat son yıllarda gençlerin büyük bir kısmı büyük şehirlere yönelmiştir.Bu şehirler sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, İzmit, Bursa v.s.
Köy merkezinde 2 adet market, 1 adet kasap ve 1 adet kahvehane vardır.Köyde, Düzköy İlkokulu adıyla eğitim ve öğretim veren okulu öğrenci yetersizliğinden dolayı kapatılmıştır,bu bağlamda taşımalı eğitim yapılmaktadır.Köyün su ihtiyacını sağlayan 4 adet su kaynağı ve su deposu vardır,köyde içme suyu sıkıntısı yoktur. Köyün bazı mevkilerinde kapalı pis su kanalları mevcuttur. PTT şubesi yoktur. Sağlık Evi yoktur. Köye ait anayol asfalt olup tali yolların önemli bir kısmı beton kaplıdır.Köyün komşu köylerlerle bağlantısını sağlayan 4 adet köprüsü vardır.Köyde elektriksiz ve Sabit Telefonsuz Konut ve İşyeri yoktur.Ayrıca Köye yakın GSM öperatörlerine ait vericiler mevcuttur...

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum