Sağlıkta Şiddet Raporu Açıklandı

Sağlıkta Şiddet Raporu Açıklandı

Sağlıkta Şiddet Raporu Açıklandı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, 2021 Yılı Sağlıkta Şiddet Raporu’nu basın toplantısıyla açıkladı. Durmuş, yıl boyunca 190 şiddet olayı yaşandığını ve 316 sağlık çalışanının şiddete...

Sağlıkta Şiddet Raporu Açıklandı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, 2021 Yılı Sağlıkta Şiddet Raporu’nu basın toplantısıyla açıkladı. Durmuş, yıl boyunca 190 şiddet olayı yaşandığını ve 316 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını açıkladı. Durmuş, “Yıllardan beri sağlık çalışanlarının en önemli sorunları arasında yer alan şiddet, pandemi süreciyle birlikte yüksek öncelikli bir mesleki risk seviyesine tırmandı” dedi.

Sağlıkta şiddetle ilgili değerlendirmelerde bulunan Durmuş, branşı veya görevi ne olursa olsun sağlık çalışanının hepsinin mesleki yaşamlarını her an yaşanabilecek şiddet korkusu ile geçirdiklerini açıkladı. Her gün yeni bir şiddet haberinin gündem olduğunu söyleyen Durmuş, “Yıllardan beri sağlık çalışanlarının en önemli sorunları arasında yer alan şiddet, pandemi süreciyle birlikte yüksek öncelikli mesleki risk seviyesine tırmanmış bulunmaktadır” dedi.

“Şiddet Uygulayanların Çoğu Hasta ve Hasta Yakınları”

Şiddet uygulayanların çoğunluğunun hasta ya da hasta yakınlarından oluştuğunu vurgulayan Durmuş, bıçaktan silaha, sandalyeden testereye, kadar birçok şeyin şiddet aracı olarak kullanıldığını belirtti.

Durmuş, “Sağlıkta şiddet deyip geçmemek lazım. 2021 yılında çok şükür yaşanmadı ama önceki yıllarda maalesef hayatını kaybeden sağlık çalışanları oldu. Geride bıraktığımız yıl içindeyse, ağır bir şekilde yaralananlar, uzun süreli travma nedeniyle meslekten ayrılanlar, aylarca klinik ya da psikolojik tedavi görenler oldu. O nedenle de meseleye ciddiyetle yaklaşılması gerektiğini savunuyoruz. Peki, bu şekilde yaklaşılıyor mu? En kestirmeden cevap vermek gerekirse; hayır. Çünkü şiddet olayları azalmıyor, her geçen gün artıyor. Günlük, olay bazlı anlık tepkilerin dışında ortada ne bir çözüm stratejisi var ne de çözüm gayreti” dedi.

“Korumacı Politikalar Bir An Önce Hayata Geçmeli”

Durmuş, sözlerine şöyle devam etti: “Sorunun toplumsal boyutu dikkate alındığında, bugünden yarına bir çözüm ortaya konamayacağının kuşkusuz farkındayız ama her zaman ve her koşulda, sorunun üzerine kararlılıkla gitme iradesinin gösterilmesi hem sağlık çalışanlarını umutlandıracak hem de toplumda farkındalık oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Kuşkusuz sorunun nihai çözümü, toplumda oluşacak farkındalığın zirveyi görmesi ile mümkün olacaktır.”

“Aralıkta Şiddet Tavan Yaptı”

Genel değerlendirmelerin ardından 2021 Yılı Sağlıkta Şiddet Raporu’nu paylaşan Durmuş, Aralık’ta şiddet olaylarının tavan yaptığını açıklayarak o ay 31 şiddet olayının yaşandığını ve 50 sağlık çalışanının mağdur olduğunu dile getirdi.

Durmuş, “Yıl boyunca yaşanan 190 şiddet vakasının 143’üne hasta ve hasta yakınları neden oldu. Yani sağlıkta şiddet olaylarının yüzde 75’inin baş faillerini hasta ve hasta yakınları oluşturmaktadır. Hep söylediğimiz gibi bu trajik durum, nitelikli sağlık hizmetini sekteye uğratmakta, hasta çalışan ilişkisine ve güven ortamına darbe vurmaktadır. Bunlara ek olarak, 13 şiddet olayında idareci pozisyonundaki kimseler yer alırken, 34 olaya magandaların imza attığını görüyoruz. 190 şiddet olayının 162’si hem sözlü hem fiili, 22’si sözlü, 5’i mobbing, 1’i ise taciz şeklinde cereyan etmiştir.

Geçtiğimiz yıl 124 saldırgan hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, 135 saldırgan gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Sadece 41 saldırgan tutuklanırken, 3 saldırgana ise para cezası verildi.  Geri kalanlar hakkında da adli soruşturma başlatılmıştır. Bu tablo, yargının, sağlıkta şiddet uygulayanlara oldukça müsamahakar yaklaştığını apaçık bir şekilde ortaya koymaktadır.”” dedi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

2021 Yılı Sağlıkta Şiddet Raporu Açıklandı

2021 Yılı Sağlıkta Şiddet Raporu Açıklandı

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.