Şalpazarı Sütpınar Köyü

Şalpazarı Sütpınar Köyü

Şalpazarı Köyleri Arasında yer alan Sütpınar köyünde kaç kişi yaşamaktadır, köye özgü yemekler haangileridir, Sütpınar köyünde vefat edenler kimler, Trabzon iline bağlı bu güzel köye nasıl gidilir.

Sütpınar, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Sütpınar Köyü Resimleri ve sütpınar köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Sütpınar Köyünde doğan biri var mı? Şalpazarı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Şalpazarı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Şalpazarı Trabzon Arası Kaç Km? Şalpazarı Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Şalpazarı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Sütpınar, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Trabzon iline 79 km, Şalpazarı ilçesine 12 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Ağasar vadisinin bu en güneyindeki ayvalık alanlara yakın mahallerinde XIX.yüzyılın sonlarıda bazı yeni yerleşme yerlerinin zuhur ettiği ve bunların resmi makamlarca da tasdik edilerek köy halinde tescil olunduğu dikkati cekmektedir.Bunlardan biri kıran mah. diğeri sayvancatağı adlı köylerdir.Bu iki köy bugün şalpazarı'na baglı bulunmakta ve ilcenin güney sınırını oluşturmaktadır.Bu konularla ilgili belgelere göre simenli ile kabasakal köyleri arasında bulunan kıran mahallesinin 28 hanesinin bulunduğu vergi kayıtlarının simenli mahallesine aşar vergisinin ise kabasakal mahallesine dahil oldugu belirtilerek buranın sınırlarıyla ayrıca bir köy haline getirilmesi talep edilmiştir ve bunun üzerine her iki köy arasında cıkan anlaşmazlığın önlenmesi icin kıran mah. müstekil bir köy birimi olmasına dair irade cıkmıştır böylece kıran(sütpınar) mahallesi teşekkül etmiştir .. (ömer karagözoglu)

Şalpazarı ilçesinin güneyinde, Kadırga yolu üzerinde, 12 km. mesafede, 100 haneli, 585 nüfuslu şirin bir mahalledir.Yıllar önce, De-reköy ve Kabasakal köylülerinin mezra olarak kullandıkları ve daha sonra bu köylerden bazı ailelerinin buraya yerleşmesi ile kurulduğu söylenen bu köy çevre köylerden daha düz ve hayvan yetiştirmeye elverişli olduğundan sütü bol olması sebebi ile "SÜTPINAR" ismini almıştır.

Mahallede yaklaşık 200 küçükbaş, 500 büyükbaş hayvan beslenmektedir.ekonomisi daha çok hayvancılığa dayanan mahallede köylüler bir araya gelerek ve ürünlerini daha iyi değerlendirebilmek için bir kooperatif ve süt ürünleri fabrikası kurmuşlardır. Böylece köylüler diğer köylülere de örnek bir iş yaparak hem onları da hayvancılığa teşvik etmişler hem de bölgenin süt ürünleri ihtiyacını karşılamışlardır. Fındık, mısır, patates, lahana gibi tarım ürünlerinin yanında kiraz, armut, elma gibi meyve çeşitleri de yetiştirilmektedir. Ayrıca bir başka geçim kaynağı da arıcılıktır. Mahallenin oldukça yeşil ve çiçekleri bol bir bölge olması sebebi ile birçok aile arıcılık yapmaktadır.

Birçok geçim kaynağına rağmen gurbetçilik bu mahallede de oldukça fazladır.Sütpınar mahallesinde bir ilköğretim okulu, bir sağlık evi ve bir de vatandaşlar tarafından yaptırılan yatılı Kuran-Kursu ile bölgenin en büyük camisi bulunmaktadır. Mahallenin kadınlarının % 90'ı, erkeklerinin ise % 95'i okur-yazardır. Köylülerin büyük bir bölümü Çeliğe (Kadırga) yaylasına bir kısmı da Kıranyurt Alıdaşı Navruz Yalakyurt(Alaca) yaylasına gitmektedir. Sütpınar mahallesinün yerleşik soy isimleri ve hane sayılan: Kıran (30 hane), Öztürk (16 hane), Karagöz (9 hane), Erdin (6 hane), Turuş (2 hane), Aydın (6 hane), Karagül (5 hane), Çolak (2 hane), Bayraktar (3 hane)Köse (2 hane), Gören (4 hane), Akgün (5 hane), Karagöl (5 hane), Komut (1 hane), Öztop (2 hane), Öztop (2 hane), Ergül (2 hane), Demirci.

Eğlençeye düşkün olan halk bayramlarda köye bağlı olan çeşme yanı ve Sütpınar mahallesi saglık ocağının yanında tura düzenlenmektedir. Yöresel kıyafetleri:Fistan,Trabzon lastiği,Peştamal,Guşak,Guşak bağı,Donbaz,oyalı çemberleriyle tam bir karadeniz kadınlarıdırlar. yöresel yemeklerimiz:her ramazan bayramında keşkek,sırgan,yalaş,pancar çorbası,ezerte,galdirak,pezük,kırma pakla,kurut.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.

PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır. 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.