Sarıgöl Özpınar Köyü

Sarıgöl Özpınar Köyü

Özpınar Köyü haberleri, Sarıgöl Özpınar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Özpınar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Özpınar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Sarıgöl Özpınar köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Özpınar köyü son dakika gelişmeleri, Özpınar köyüne özgü yemekler, Sarıgöl Özpınar köyünün tarihi, Özpınar köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Özpınar köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Özpınar , Manisa ilinin Sarıgöl ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Özpınar köyü resimleri ve Özpınar köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Sarıgöl Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Sarıgöl Manisa Arası Kaç Km? Sarıgöl Hava Durumu? Sarıgöl Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Sarıgöl Özpınar Köyünde doğan biri var mı? Sarıgöl Doğumlu Ünlüler Kimler?

Özpınar , Manisa ilinin Sarıgöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köyümüz Türkmen yörüklerindendir.Oğuzlara bağlı Bozok kolundan Avşar aşiretine bağlı Caber oymağına aittir. Köyümüzde sünni müslüman yörükler yaşar.Buraya Osmanlı İmparatorluğunun iskan siyaseti nedeniyle yerleşmişlerdir.Emre itaat etmemeleri nedeniyle bulundukları bölgeden kalkarak Sandıklı Uşak Eşme Alaşehir ve Şuhud kazaları köylerine gelerek halka ve otlaklara çeşitli zararlar vermişlerdir.Bunun üzerine Nasuh paşaya bunların bölgeden kaldırılarak eski mahallerine nakledilemelri için emir gönderilmiştir.1702 yılında 400 hane olan Caber cemaati(yaklaşık 2000 kişi)Kış mevsiminde saruhan ve Aydın sancaklarına gidip,ilkbaharda buradan karahisar sancagına tabi sandıklı kazası köylerine geliyorlardı.mera ve ekili alanlara büyük zarar vermeleri,hayvanlarını gasb bağ ve bostanlarını tahrip ederek daha başka çeşitli zararlarınedeniyle sandıklı naibi tarafından bu bölgeden atılmaları için verilen dilekçe sonucu,daha önce iskan mahalleri olan Rakkaya nakledilip yerleştirilmeleri için emir verilmiştir(1709 yılında) Koyun ilk adi CABERTARAR dir sonradan OZPINAR olarak değiştirilmiştir.Cabertarar adida yıllar önce cabar sulelesinden kişiler goc edip yerleştiginde konmustur.Simdiki adida koyde lidyalilar döneminde yapılmış olan su akarinin yani pinar dan gelmiştir,ve ozpinar olmuştur. 15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunanlar tarafından işgal edilmesi ve Yunan ordularının İlçelere doğru ilerlemesi üzerine 23 Ağustos 1919'da Alaşehir'de Yarbay Muhittin Bey Başkanlığındaki toplanan ilk Kuavi Milliye Teşkilatına Özpınar (Cabertarar) mahallesinden Hacı Yitik() temsilci olarak katılmışlardır.yunan işgali sırasında büyük bir azim gösterip Yunanları mahalleden çıkarmışlardır

Eski adı Cabartarar, bu ad değiştirilerek Özpınar yapıldı. Bu mahallede çopurlar, Hasanlar sülalesi Hacımehmetler(Tepe sülalesi diyede anılır),Hacılar((KILIÇLAR)),bayatlar aşiret grubu yaşamaktadır(uşak tarafından sonnradan köye gelmişlerdir.[54] Buradaki grubun kökeni Narıncalı, Çarıklar, oradan Uçoklara kadar uzanmaktadır. Dedeleri Kurtuluş savaşı zamanında Aydın’dan göçüp buralara yerleşmiştir. Halen üç aşiret grubu (hasanlar, hacılar ve bayatlar) eşit oranda mahallenin nüfusunu teşkil etmektedir. Dokuma geleneği şu anda bulunmamaktadır. Evlilik adetlerine gelince düğünleri, Cuma günü başlar, Pazar sona erer. Başlık parası gelenekleri yoktur. Gelin çeyizinde; göynek, çember (başa bağlanan yazma), çul, çuval (un koymak için) heybe getirirdi. Şehre inildiği zaman daha nakışlı ve gösterişli heybe ile gidilirdi. Ölüm olduğu zaman merdivenin üzerine bir halı veya kilim serip, mevtayı onun üzerinde mezarlığa götürüyorlardı. Bu parça daha sonra camiye hediye ediliyordu. Ama şimdilerde tabut bu işi görüyor.Köy tarihi bakımdan'da zengindir mahallenin hemen hemen her yerinden tarihi eserler çıkmaktadır

İşsizlik, deprem gibi unsurlar insanları yeni yerlere göç ettiriyor.

Manisa iline 152 km, Sarıgöl ilçesine 11 km uzaklıktadır.Usak İzmir karayolu içinden gecmektedir.== İklim == Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.İklim olarak Kıyı Ege iklimi görülür.Deniz etkisi iç kesimlere kadar sokulmaktadır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.en önemli geliri uzumdur,yesil ve kuru olarak satilir ve diğer gelirleri arpa-bugday,hayvancilik,yaz aylarında bağlardan toplanıp satilan yapraklardır.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır ama ebe ve doktor tayin edilmemiştir. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.