Saruhanlı Koldere Köyü

Saruhanlı Koldere Köyü

Koldere Köyü haberleri, Saruhanlı Koldere köyü güncel son dakika gelişmeleri, Koldere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Koldere köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde

Saruhanlı Koldere köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Koldere köyü son dakika gelişmeleri, Koldere köyüne özgü yemekler, Saruhanlı Koldere köyünün tarihi, Koldere köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Koldere köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Koldere , Manisa ilinin Saruhanlı ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Koldere köyü resimleri ve Koldere köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Saruhanlı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Saruhanlı Manisa Arası Kaç Km? Saruhanlı Hava Durumu? Saruhanlı Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Saruhanlı Koldere Köyünde doğan biri var mı? Saruhanlı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Koldere , Manisa ilinin Saruhanlı ilçesine bağlı bir mahalledir.

16. yüzyılda Belen nahiyesine bağlı, arazi gelirleri İvaz Paşa’nın Manisa’da yaptırdığı camiye vakfedilmiş çiftlik olan Koldere'de tamamı Müslüman olan takriben 40-50 kişi yaşamaktaydı. 18. yüzyıldan itibaren bölgedeki diğer topraklarla birlikte Koldere'de Karaosmanoğulları ailesinin denetimine geçti. 19. yüzyılın ortasında köy görünümü almaya başlayan Koldere çiftliğinin nüfusunun tamamına yakını Rumlardan oluşmaktadır. 1835 yılındaki nüfus sayımında Koldere'de 243 gayrimüslim, 6 Müslüman olmak üzere toplam 249 erkek nüfus mevcuttur. 1842 yılı sayımında ise 156 hane ve 344 erkek gayrimüslim ve 1 hane ve 1 nüfus erkek Müslüman olmak üzere toplamda 157 hane ve 345 erkek nüfus gösterilmiştir. Koldere çiftliği, Tanzimat döneminin başlarında Manisa kaymakamlığı da yapan Mehmed Sadık Bey’in 1862 yılında ölümüne kadar mülkü olarak kalmıştır[1].

Çiftlik, Sadık Bey’in oğlu Arif Bey’in iflası sebebiyle satışa çıkarılmıştır. Bu satış sonucu çiftlik Sadrazam Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa' ya geçmiştir. 1888 yılında çiftlik, İzmir tüccarlarından Balyozzadeler tarafından Rüşdü Paşa’nın varislerinden satın alınmıştır. Ancak çiftlikte yaşayanlar ile yeni sahip arasında yaşanan tartışmalar sonrasında 1889 yılı sonlarında çiftlik II. Abdülhamid tarafından satın alındı[2]. 1903 yılında II. Abdülhamid tarafından oğlu Mehmet Burhanettin adına "Burhaniye Cami" yaptırıldı. 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyıl başlarında Rumeli'den gelen göçmenlerin yerleşimine sahne oldu.

Manisa iline 33 km, Saruhanlı ilçesine 13 km uzaklıktadır.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarımsal faaliyet olarak; pamuk ve tütün yetiştiriciliği ön plandadır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.