Selendi Avlaşa Köyü

Selendi Avlaşa Köyü

Avlaşa Köyü haberleri, Selendi Avlaşa köyü güncel son dakika gelişmeleri, Avlaşa köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Avlaşa köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Selendi Avlaşa köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Avlaşa köyü son dakika gelişmeleri, Avlaşa köyüne özgü yemekler, Selendi Avlaşa köyünün tarihi, Avlaşa köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Avlaşa köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Avlaşa , Manisa ilinin Selendi ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Avlaşa köyü resimleri ve Avlaşa köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Selendi Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Selendi Manisa Arası Kaç Km? Selendi Hava Durumu? Selendi Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Selendi Avlaşa Köyünde doğan biri var mı? Selendi Doğumlu Ünlüler Kimler?

Avlaşa , Manisa ilinin Selendi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Slendos şehri asıl yerleşim merkezi ilçemize bağlı Karaselendi Mahallesinin harabelerinin olduğu yerdir. Bu şehir MÖ ilk defa bilinen tarihe göre 7. yüzyılda Lidya’lılara aitti. Slendos şehri Lidya’lıların başkenti Sard’a bağlı idi. Avlaşa Köyü de Lidyalılar zamanında Slandos şehrine bağlı bir yerleşim birimiydi. Mahallenin ilk yerleşim yeri olarak seçilmesi Lidyalılar zamanına rastlamaktadır. Mahallenin yakınlarında bulunan lidyalılardan kalma “stad” ve “su yolu” buna işarettir. Lidyalılar zamanında mahallenin edrafı güvenlik maksadıyla surlarla çevrilmiştir. Mahallenin eski ismi bilinmemekle birlikte, Anadoluda yerleşen Beylikler zamanında isminin; edrafının surlarla çevrili olmasından dolayı “avlusu olan şehir” anlamına gelen, “AvluŞehir” den geldiği rivayet edilmektedir. Bugün bu surların pek kalıntısı kalmamıştır. Bunun nedeni de; Lidya Devletinin MÖ 7. yüzyılda Pers Kralı Kross’un baskısına uğraması ve Slendos şehri ile birlikte civarının büyük yıkımlar görmesidir. Slandos’a (şimdiki Karaselendi Köyü) çok yakın bir yerleşim yeri olan Avlaşa Köyü de bu yıkımlardan etkilenmiş ve edrafındaki güvenlik duvarları da yıkılmıştır.

Avlaşa Köyü, Slandus(Selendi) ile birlikte sırasıyla Lidya, Pers, Roma ve Bizans egemenliğinde kalmıştır.

Avlaşa mahallesi 1200’lü yıllarda Anadoluda kurulan beylikler zamanında da yerleşim alanı olarak kullanılmıştır. Bu beyliklerden Germiyan Oğulları Kütahya yöresini kendine yurt edinerek Kütahya’yı başkent yapıp Germiyan beyliğini kurduktan sonra, bu beyliğin asıl kurucusu Germiyan oğlu (yağız) Ali Şir bey MS 1282 yılında Alaşehir,Kula ve Selendi’yi Bizanslılardan geri alınca, Avlaşa Köyü de bu beyliğe bağlı bir yerleşim alanı olmuştur.

Osmanlı zamanından bu güne kadar özellikle arazi yapısı nedeniyle konar-göçer yörüklerin yerleşim sahası olan seçilen Köyümüz, son zamanlarda yerleşik yaşantı tarzını benimseyen insanların yerleşim alanı olarak varlığını sürdürmektedir.

Gelenek ve görenekleri hakkında bilgi yoktur.

Tanınmış yemekleri; keşkek, bulgur pilavı, tarhana çorbası vs.'dir.Manisa iline 178 km, Selendi ilçesine 11 km uzaklıktadır.Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Mahallede, ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi yapılmıştır, ayrıca mahallede 3 adet içme suyu sondajı mevcuttur. Kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Aile hekimligi ile köye her hafta aile doktoru gelmektedir.Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.