Selendi Eskin Köyü

Selendi Eskin Köyü

Eskin Köyü haberleri, Selendi Eskin köyü güncel son dakika gelişmeleri, Eskin köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Eskin köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Selendi Eskin köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Eskin köyü son dakika gelişmeleri, Eskin köyüne özgü yemekler, Selendi Eskin köyünün tarihi, Eskin köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Eskin köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Eskin , Manisa ilinin Selendi ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Eskin köyü resimleri ve Eskin köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Selendi Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Selendi Manisa Arası Kaç Km? Selendi Hava Durumu? Selendi Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Selendi Eskin Köyünde doğan biri var mı? Selendi Doğumlu Ünlüler Kimler?

Eskin , Manisa ilinin Selendi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahallenin adı mahallenin güneyinde bulunan eski inden almaktadır. Eskin mahallesi ilçeye 20 kilometre uzaklıktadır. Yörenin ve bölgenin en yüksek dağlarından olan Yumru Dağ, yöre adıyla Soğanlı Dağı mahallenin doğusunda yükselir. Selendi Çayı bu mahallenin içinden geçerek ilçeye kadar uzanır. Soğanlı Dağı eteklerinde kurulmuş olan bir yerleşim alanıdır. Daha önceki yıllarda sınır komşusu olan Çinan Köyü sınırları ile iç içe idi. Köy diğer köylerde olduğu göçebe yörüklerin buraya gelerek çadır kurmaları ile oluşmuştur. Köy Yukarı Eskin ve Aşağı Eskin olmak üzere iki parçadan oluşmuştur. Madır, Fakra, Kara Çağıl bu mahallenin diğer mahalleleridir. Mahalle Aralarındaki uzaklık 3-5 kilometreyi geçmez. Çinan, Kabaklar, Terziler, Rahmanlar, Hacılar ve Kazıklı köyleriyle sınırı vardır.

Mahallenin yolu asfalttır. Kazıklı mahallesi geçilerek köye ulaşılır. Köyü Kabaklar mahallesine bağlayan bir yol yoktur. Mahallenin yanından geçen çay geçilerek kabaklar mahallesine ulaşılır. Çay üzerine köprü kurulmuş olsa Kabaklar, Çinan mahallesinden İlçeye bağlanan altarnatif bir yol olacaktır. Ayrıca böyle bir köprü Rahmanlar ve Uşak istikametine de bu mahalleden geçiş sağlayacaktır. Şu anda Yukarı Eskin Mahallesi, Aşağı Eskin Mahallesi, Kazıklı mahallesi güzergahı takip edilerek ilçeye, mevcut köylüye ait özel vasıtalarla gidilip gelinmektedir. İlçenin pazarı olan Perşembe günü mahalleden vasıtalar gider gelir. Diğer günlerde de özel gidiş gelişler olur. Mahallenin ilçeye uzak olması ve her gün bir servisinin olmaması halk için bir sıkıntı kaynağıdır.

Mahallede Yukarı Eskin, Aşağı Eskin, Madır mahallelerinde olmak üzere üç tane okul ilkokul vardır. Mahallenin çay kenarında olması su yönünden zengin bir haline getirmiştir. Madır ve Fakra mahalleleri su yönünden merkez mahalleleri kadar şanslı değildir.

Mahallenin elektrik ve telefonu mevcuttur. Madır, Yukarı ve Aşağı Eskin mahallelerinde camiler mevcuttur. Mahallede sağlık evi de kurulmuştur. Ebe hemşire mahallede bulunmaktadır. Bu yönüyle de diğer köylerde olmayan ender hizmetlerden biridir.

Mahallenin nüfusu 1950 de 826 olarak görülmekteyken 1955 yılında da birden nüfus 599’a düşmüştür. Bu durum, mahalleden bazı mahallerin ayrılmasından kaynaklanmaktadır. 1955 yılından 1985 yılına kadar nüfus 599’dan 1041‘lere kadar çıkmıştır. Bu da, bu zamana kadar mahalleden göç olayının çok az olduğu fikrini vermektedir. Göç olayının diğer köylere rağmen az olması veya olmamasının sebebi olarak da mahallenin çay kenarında kurulması ve bu durumun köylünün tarım alanında gelir düzeyinde bir iyileşme meydana getirmesindendir. 1990 yılında yine birden nüfus 845’e gerilemiştir. Keza 1997 yılı nüfus sayımında da nüfus 829’dan 499’a gerilemesin sebebi de mahalleden bazı mahallelerinin ayrılmasındandır. 1993-94'te Kabaklar mahalleden ayrılarak müstakil köy olmuştur. 1970‘te 145 hane olan köy 1990 yılında 212 olmuştur. Kabaklar mahallesi ayrılınca bu sayı oldukça düşmüştür. Eskin mahallesi civar komşu köylerle akrabalık ilişkileri mevcuttur. Mahallede hizmet veren köy kahvesi ve bakkal dükkânı mevcuttur.

Köy gelirini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Bilhassa koyun, keçi bu mahallede ağırlıklı olarak yetiştirilir. Mahallede tütün ekimi de yapılır. Köy genellikle merkez mahallesi çay kenarına kurulu olmasından tarıma elverişli arazisi vardır. Bu mahallede sebze, meyve üretimi bu mahallede ağırlık kazanır. Yaz mahsulü dediğimiz kavun, karpuz, fasulye, mısır gibi birçok sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Mahallede tarım modern tarım araçları olan traktör ve benzeri araçlarla yapılmaktadır. Mahallede yeterince bu işi yapacak traktör vardır. Ayrıca mahallede otomobil, motosiklet, kamyonet türü araçlar da mevcuttur. Bunlarda mahallenin ekonomisine olumlu katkılar yapmaktadır. Mahallede hayvancılık biraz daha modern usullerle yapılmaya başlanmıştır. Mahallede hayvan ıslah çalışmaları da vardır. İnek besiciliği bunun en güzel örneğidir. Mandofon ve hoşteyn cinsi inek besiciliği yapılmaya başlanmıştır. Bu durum üretimi olumlu yönde etkilemekte ve gelir seviyesini yükseltmektedir. Kümes hayvancılığı da bu mahallede yapılmaktadır. Orman ürünlerinden yakacak olarak faydalandıkları gibi bu köy civarında Meşe ve pır nar ağaçları ağırlıklı bitki örtüsünü teşkil etmektedir. Bu durum da köy için ayrıca bir zenginlik kaynağıdır.

Mahallede geleneksel yörük düğünleri yapılmaktadır. Kış geceleri yüzük oyunu ve kış sohbetleri geceleri yapılır. Kışın ayrıca tavşan ve keklik avcılığı yapılır. Mahallede önceleri daha belirgin olarak yapılan halı, kilim, torba, namazla, kuşak gibi el sanatları son zamanlarda fabrikasyonlarının üretilmeye başlanmasıyla oldukça az yapılmaktadır. Kadınlar kış gecelerinde gelinlik kızlarına çorap örme oya ve tığ işleri ile çeyizlik hazırlayarak boş vakitlerini değerlendirirler.

İşler mahallede imece usulü ile yapılmaya devam etmektedir. Yardımlaşma Anadolu’nun genelinde olduğu gibi bu mahallede de had safhadadır. Değişik usulü imece çalışması ile işlerini beraberce yaparlar.

Mahallenin iklimi diğer köylere göre biraz daha sert ve çetindir. Bunun sebebi ise mahallenin iki dağın eteğinde kurulmasındandır. Dağlardaki kışın yağan karın soğunu bu köy hissetmektedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. son yılarda meyvecilik te gelismistir.[kiraz elma erik] gibi ceşitli meyveler vardır.Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır.Mahalleye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.