Şenpazar Harmangeriş Köyü

Şenpazar Harmangeriş Köyü

Harmangeriş Köyü haberleri, Şenpazar Harmangeriş köyü güncel son dakika gelişmeleri, Harmangeriş köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Harmangeriş köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Şenpazar Harmangeriş köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Harmangeriş köyü son dakika gelişmeleri, Harmangeriş köyüne özgü yemekler, Şenpazar Harmangeriş köyünün tarihi, Harmangeriş köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Harmangeriş köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Harmangeriş, Kastamonu ilinin Şenpazar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Harmangeriş Köyü Resimleri ve Harmangeriş köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Şenpazar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Şenpazar Kastamonu Arası Kaç Km? Şenpazar Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Şenpazar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Şenpazar Köyünde doğan biri var mı? Şenpazar Doğumlu Ünlüler Kimler?

Harmangeriş, Kastamonu ilinin Şenpazar ilçesine bağlı bir köydür.Kastamonu iline 107 km, Şenpazar ilçesine 7 km uzaklıktadır.Köyümüzün batısında Dereköy, doğusunda Aşıklı, güneyinde Gürpelit ve Salman, Kuzeyinde İse Celallı Köyleri yer alır. Köyümüzün önemli akarsuyu Şenpazar çayı veya Koçaçay diye adlandırılan çaydır.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçer. Önceki yıllarda 2-3 metreye varan miktarlarda kar yağışı görülürken son yıllarda kar yağışının yoğunluğu da oldukça düşmüştür.
Köyün ekonomisi yoğun olarak tarım ve hayvancılığa dayalı olmakla birlikte, Cumayanı denilen carsi yerinde küçük işletmeler ve ayrıca yolcu taşımacılığı yapan minibüsler vardır.
Köyde İlköğretim okulu mevcuttur ama halen öğrenci azlığı nedeni ile kullanılmamaktadır. Bu okul 1927 yılında açılmış olup, yörenin en eski okulu olarak bilinmektedir. Köyün unutulmaz öğretmenleri arasında Hasan CİN, Hüseyin KEBELİ, İsmet VAPUR, Davut ÇELEN ve Mehmet COŞKUN sayılabilir.2000 yılında Gürpelit Köyünün Kavallı Mevkiine yapılan Harmangeriş Yatılı İlköğretim Bölge okulu faaliyete geçmiştir.Okulun kurucu Müdürü kendisi aslen Harmangeriş Köyünden olan Saffet VAPUR dur. Okulun kurulması ve gelişmesi için unutulmaz çabaları ve katkıları olmuştur. Bu okulun açılmasında 1970 li yıllardan itibaren yörede görev yapan öğretmenlerin özellikle Harmangeriş Köyü İlkokulunda 1978-1997 yılları arasında aralıksız olarak 19 yıl görev yapan ve kendisi de aslen Harmangeriş Köyünden olan Mehmet COŞKUN un unutulmaz katkıları vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık evi vardır ancak faal değildir. Köye ulaşımı sağlayan yol Kastamonu-Şenpazar-Cide Devlet Karayolu olup, asfalttır.Köyde 14 Şubat 1986 dan itibaren elektrik, 22 Aralık 1989 dan itibaren sabit telefon vardır.Harmangeriş köyünde Asagicuma veya Cumayanı olarak adlandırılan Carsi, 1980 li yıllara kadar çok önemli bir merkez konumunda iken, halen bu önemini tümü ile yitirmiştir. Söz konusu yer Harmangeriş köyü sınırları içinde olup çevredeki 8 adet köyün Cuma günleri kurulan pazaryeri konumunda iken ulaşım ve iletişim olanaklarının gelişmesi, köylerden büyük şehirlere ve Özellikle İstanbul'a olan göç nedeni ile önemini kaybetmiştir. Harmangeriş de halkın geçim kaynaklarının % 80 ini ağırlıklı olarak tarım oluşturmuş, ancak arazinin yetrsiz ve mevcudunda verimsiz olması nedeni ile köy halkı 1970 li yıllardan itibaren Büyük şehirlere göç etmiştir. Bölgede başka istihdam alanıda olmadığından, köylerde fazla kişi kalmamış, olanlarda geneli emeklidir. Harmangeriş köyü Cumayanı (çarşı),Hıdırlı, Meriköy(Muhterem), Aliyeri, Paşaköyü Akcakese, Köseköy, Hatıpköyü, adı verilen mahallelerden oluşan geniş bir alana yayılmış durumdadır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.