Şereflikoçhisar Yusufkuyusu Köyü

Şereflikoçhisar Yusufkuyusu Köyü

Yusufkuyusu köyü haberleri, Şereflikoçhisar Yusufkuyusu köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yusufkuyusu köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ankara köyleri arasında yer alan Yusufkuyusu köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Şereflikoçhisar Yusufkuyusu köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yusufkuyusu köyü son dakika gelişmeleri, Yusufkuyusu köyüne özgü yemekler, Şereflikoçhisar Yusufkuyusu köyünün tarihi, Yusufkuyusu köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yusufkuyusu köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yusufkuyusu, Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yusufkuyusu Köyü Resimleri ve Yusufkuyusu köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

 

Şereflikoçhisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Şereflikoçhisar Ankara Arası Kaç Km? Şereflikoçhisar Hava Durumu? Ankara Köyleri ve Şereflikoçhisar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ankaralı iseniz Ankara Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ankaralı Ünlüler arasında Şereflikoçhisar Yusufkuyusu Köyünde doğan biri var mı? Şereflikoçhisar Doğumlu Ünlüler Kimler?

 Yusufkuyusu, Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köy ve yörede yaşayan Kürt halka göre mahallenin adı Taxtalia' [2] dır.

Tüm köy halkı aynı soya mensup olup, 11. kuşakta bir babaya dayanmaktadır. Tüm köy halkı Nergisoğlu (Nergis'in torunu)'dur. (Gısko)

Mahallenin resmî ismi eski cami yanında bulunan ve asırlarca konar göçerler tarafından kullanılmış ancak hali hazırdaki köy halkının yerleşmesi ile sadece bu köylüler tarafından, hâlen de kullanılan kuyudan geldiği düşünülmektedir. (Yusuf kimdir bilinmemektedir. Ayrıca çok derin olmayan kuyunun isminin neden "Yusufkuyusu" olduğu ve Yusuf'un atıldığı rivayet edilen 100 mt derinliğindeki Harran'daki veya Mısır'daki kuyu ile bir ilintisi olup olmadığı meçhuldür.)

Taxtalia Kürtçede "ilerideki mezra" ya da "etraftaki mezra" anlamina gelir (tax=mezra veya mahalle, alî=etraf veya civar veya ilerideki).

Köy halkının ana yurdu Mezopotamyadır.Buradaki populasyonun tarihi ile ilgili, diğer pek çok mahallede olduğu gibi herhangi bir resmî kayıt bulunmamaktadır. Köy aslen komşu Büyükkışla, Şereflikoçhisar mahallenin yaylası/mezrası iken, yaklaşık 100-120 yıl önce ayrı bir birim olmuştur. Buna atfen Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında mahallenin adı "Kare-i Cedid" (Yeni Kiralanan/Kiralık) olarak kullanılmıştır. Köy "Yusufkuyusu" ismini 1930 larda Türkçeleştirme dalgasinda almiştir. Ata-köy Büyükkışla'lılarca ismi ise zamane yörenin en önde geleni/yöneticisi Nasır Ağa'nın yayla olarak zaman zaman konaklaması nedeni ile "Gunde Nasir" dır.

Hâlen iki köy arasında kan bağları bulunmakla birlikte ayrı iki yapı geliştirmiştir. Köy halkı Kürt oluşundan dolayı konuşulan dil Kürtçenin Kurmanc Lehçesi olup, köy halkı Reşvanlıların Biliko koluna mensuptur.

Konar göçer Kürt kökenden gelen yöre halkının ataları tamamen boş ve genellikle çorak olan yöreye mevsimlik olarak Nurhak/K.Maraş-Adıyaman yörelerinden özellikle Nurhak (Kürt)Dağlarından (Çiyaye Reşwan -Reşvanlıların Daglari) gelip gitmekte iken, 19. yüzyıl ortalarinda Sultan I. Abdülmecit'in zamane Osmanlı iskan politikası gereği bağlı oldukları Asp-ı Keşan (esb-keşan)/Atçeken oymağı ile birlikte bu bölgeye cebren yerleştirilmiştir. 80-100 yıl öncesine kadar Çiyaye Reşwan ile akrabalık ilişkilerini devam ettirmiştir.

Sözlü tarihe göre köy halkının yaklaşık 1000 yıllık soyağacı ve hikâyeleri vardır.

Kalkolitik Çağa ait “Karakuyu-I ve II Höyük”leri mahallenin sınırları içerisinde olup onlarca defa izinsiz kazıya konu olmuştur.

Ankara il merkezine 123 km, Şereflikoçhisar ilçesine 41 km, Ankara-Adana karayoluna 8 km uzaklıktadır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.